Ez a poszt a következő Percről percre része:

Szokatlanul sok ufót észlelnek Ukrajna felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oleh Szinehubov, a harkivi regionális katonai közigazgatás vezetője közölte, Harkiv megyében 16 kistérséget szabadítottak fel az ukrán erők, és jelenleg a régió területének mintegy 6 százaléka van még orosz megszállás alatt.

    Hozzátette: az ellentámadás megindítása előtt a megye 32 százalékát tartották megszállás alatt az oroszok. Szinehubov továbbá közölte, hogy a régióban megkezdték a megrongálódott infrastrukturális létesítmények helyreállítását. Elsősorban az áramszolgáltatás és a mobilhálózat helyreállítására, illetve az egészségügyi intézmények újraindítására törekednek – számolt be a KárpátHír.

  • A Twitteren közzétett bejegyzésében von der Leyen emlékeztetett arra, hogy ez már a harmadik kijevi látogatása az ukrajnai háború februári kezdete óta. A bizottság elnöke szerint „azóta annyi minden megváltozott, Ukrajna ma már EU-tagjelölt állam”.

    Mostani látogatásán arról egyeztet Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel, hogyan tudja az EU szorosabbra vonni a kapcsolatait az ukrán gazdasággal és az ukrán néppel az uniós csatlakozás előmozdítása érdekében – közölte Ursula von der Leyen.

  • Szlovákia lakosságának többsége inkább Oroszország győzelmét várja, mint Ukrajnáét – derül ki a „Hogy vagy, Szlovákia?” című felmérés adataiból, amelyet idén júliusban végeztek az MNFORCE, a Seesame és az SAS kutatói.

    A válaszadók arra a kérdésre válaszoltak, hogy milyen befejezésnek örülnének inkább az ukrajnai háborúban. Egy 10 pontos skálán választhattak, ahol az 1 azt jelentette, hogy Oroszország egyértelmű győzelmét kívánják, a 10 pedig azt, hogy Ukrajna egyértelmű győzelmét.

    A Dennik N szerint a válaszadók ötöde egyértelműen Oroszország győzelmét akarja, több mint fele pedig a két fél közül inkább az orosznak drukkol, ha választania kell. A résztvevők 18 százaléka nem tudta megválaszolni a kérdést.

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön fogadta Budapesten Qamar Javed Bajwa pakisztáni vezérkari főnököt.

    Szijjártó Péter azt írta a Facebook-oldalán, hogy a vezérkari főnökkel folytatott tárgyalás középpontjában az Ukrajnában dúló harcok álltak.

    A háború valamennyi ország számára kihívást jelent, de különösen súlyosan érinti a világ amúgy is nehézségekkel küzdő, katasztrófákkal szembesülő térségeit

    – hangsúlyozta a tárcavezető.

    Hozzátette: egyetértettek, hogy támogatni kell minden lépést, amely közelebb visz a háború befejezéséhez, és végre el kell felejteni az olyan intézkedéseket, amelyek csak további eszkalációhoz vezetnek.

    A szankciós politikáról egyre látványosabban bizonyosodik be, hogy nem működik, mivel az oroszok meggyengítésére tett kísérletek Európát kényszeríthetik térdre

    – fogalmazott Szijjártó Péter.

    Megállapodtak arról, hogy Magyarország támogatást nyújt Pakisztánnak, hogy kezelni lehessen az elmúlt időszak rendkívül súlyos árvizeinek hatásait. Ezért gyógyszereket és higiéniai eszközöket küldünk az országba, emellett megduplázzuk a pakisztáni fiataloknak nyújtott ösztöndíjak számát Magyarországon.

  • Vlagyimir Putyin orosz államfő autója ellen vélhetően egy gyilkos szándékú támadási kísérletet hajtottak végre – írja a brit Daily Mail, az orosz General SVR Telegram-csatornáján megjelent, meg nem erősített információra hivatkozva. 

    A meg nem erősített információk alapján az esemény a következőképpen zajlott: az orosz elnök limuzinjának bal első kerekénél egy hangos robajra lettek figyelmesek, amit aztán füstfelhő követett. Ezután az autó biztonságosan folytatta az útját, az elnöknek pedig nem esett bántódása. 

    A „jól értesült” hírforrás szerint az incidens után számos embert letartóztattak az államfői biztonsági szakszolgálat körében, emellett pedig a testőrök egy része is nyomtalanul eltűnt. Erre azért keríthettek sort, mert ha valaki egy tényleges merényletet kísérelt meg elkövetni az orosz elnök ellen, akkor tudnia kellett, hogy merre halad az elnöki konvoj az adott napon.

    A brit lap szerint a konvojnak egy útban parkoló mentőautó miatt kellett irányt változtatnia, eközben hallatszott a robbanás. 

    Az incidens kivizsgálását és az azzal kapcsolatos minden információt titkosítottak, és minden érintettet figyelmeztettek, hogy felelősségre vonják őket az információk terjesztéséért – olvasható a csatornán. Az elnök személyes biztonsági szolgálatának vezetőjét és több más személyt felfüggesztettek és őrizetbe vettek. Egy szűk kör tudott az elnök utazásáról, és mindannyian az elnöki biztonsági szolgálat tagjai. 

  • Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a Krivij Rih-i csapások után oroszul szólt az oroszokhoz, és kijelentette, hogy „ez egy újabb ok, amiért Oroszország elveszti a háborút” – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Mint arról már beszámoltunk, az orosz rakéták Krivij Rihben az egyik víztározó gátját találták el, ami miatt az Inhulec folyó vízszintje 2,5 méterrel megemelkedett.

    Zelenszkij felhívta a figyelmet, hogy katonailag teljesen ártalmatlan helyet támadtak meg az oroszok, civilek százezreinek okozva ezzel károkat.

    Ez is az oka annak, hogy Oroszország veszíteni fog. Nemcsak ezt a háborút fogja elveszíteni, hanem a történelmét is

    – jelentette ki Zelenszkij éjszakai videobeszédében.

  • Robert Habeck német gazdasági miniszter csütörtökön azt mondta, hogy Kijev saját becslései szerint Ukrajnának 350 milliárd euróra van szüksége az újjáépítéshez.

    A Guardian szerint Robert Habeck a brandenburgi Neuhardenberg kastélyban tartott találkozón fogadta a G7-ek kereskedelmi minisztereit. A háború kilátásairól Habeck azt mondta: „Most már láthatják, hogy a szabadság és a demokrácia győzelmével érhet véget.”

    Az eseményen részt vesz Julia Szviridenko ukrán kereskedelmi miniszter is.

  • Kitüntetést vehettek át a Balaklija város felszabadításában részt vevő ukrán katonák. A hadsereg közel 8000 négyzetkilométeres területet szabadított fel Harkiv tartományban, köszönhetően a napokban indított ellentámadásoknak – írja az Euronews

    Megdöbbentő, mekkora pusztítást végeztek az orosz csapatok a megszállt területeken – fogalmazott Volodimir Zelenszkij. 

  • Nagy-Britanniában az Interflex program keretén belül csaknem ötezer ukrán katona kapott kiképzést – közölte a hadsereg főparancsnoksága.

    A résztvevők harctéri segítségnyújtásban, mérnöki feladatok elvégzésében szereztek ismereteket, illetve tüzérségi, pszichológiai és taktikai felkészítésben részesültek. A foglalkozásokat kanadai, holland, új-zélandi, brit és ukrán instruktorok vezették – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

    Hozzátették: a közeljövőben tisztek kiképzését is tervezik.

  • Az üzbég fővárosba érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök reggel a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozójára – közölte az Interfax orosz hírügynökség.

    Az orosz államfő a csütörtökön kezdődő, kétnapos csúcstalálkozón Hszi Csin-ping kínai elnökkel és számos más vezetővel is találkozik Szamarkandban. A kínai elnök már szerdán este megérkezett Szamarkandba. Az üzbég főváros repülőterén Savkat Mirzijojev üzbég köztársasági elnök fogadta – írja az MTI.

  • Az Institute for the Study of War kutatása szerint az orosz erők szeptember 14-én valószínűleg célba vették az ukrán hidrotechnikai infrastruktúrát Dnyipropetrovszk megye nyugati részén, hogy megzavarják az ukrán hadműveleteket az Inhulec folyón.

    Az ukrán források arról számoltak be, hogy nyolc orosz cirkálórakéta meg nem nevesített célpontokat talált el a Dnyipropetrovszk megyei Krivij Rihben, és kiterjedt áradásokat okozott a régió területein.

    A támadás utóhatásairól készült felvételek azt mutatják, hogy a Krivij Rihtől délre húzódó Inhulets folyó vízszintje 2,5 méterrel megemelkedett.

  • Az elmúlt év legalacsonyabb bevételét produkálta az augusztusi olaj és földgáz eladásából Oroszország, miután szignifikánsan lecsökkentették az Európába érkező mennyiséget, Ázsiában pedig kedvezményes áron kell értékesíteniük az olajat. Az ország elleni szankciók elkezdték éreztetni a hatásukat. 

    Az orosz pénzügyminisztérium hétfőn publikált adatai szerint Oroszország olaj- és gázbevételei 671,9 milliárd rubelre (11,1 milliárd dollárra) csökkentek a múlt hónapban, ami 2021 júniusa óta a legalacsonyabb érték.

    Ez júliushoz képest 13 százalékos csökkenést jelent, az előző évhez képest pedig 3,4 százalékos a csökkenés mértéke, annak ellenére is, hogy a nyersolaj ára közben emelkedett – írja a Bloomberg

  • Az Egyesült Államok még nem adott ki vízumot az ENSZ-közgyűlésre készülő orosz delegáció legtöbb tagjának – tudatta Vaszilij Nebenzia orosz ENSZ-megbízott szerdán az újságírókkal. 

    „A miniszterrel együtt utazó delegáció egy része már kapott vízumot, de a legtöbbjük még nem” – közölte Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ-képviselője Szergej Lavrov orosz külügyminiszterre hivatkozva. 

    Arra várunk, hogy az Egyesült Államok kormánya azonnal kiadja a vízumot az ENSZ-közgyűlésre tartó delegáció tagjainak 

    – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy így előfordulhat-e, hogy az orosz delegáció esetleg lemarad a közgyűlésről, az ENSZ-megbízott azt felelte: „Ne spekuláljunk erről. Várjuk meg az eredményt, és utána beszéljünk” – írja a TASZSZ.

  • Oroszország nem támogatja azt a döntést, amely lehetővé tette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóban jelentkezzen be az ENSZ Közgyűlése előtt, mert az sérti a szabályokat – közölte Vaszilij Nebenzja orosz állandó ENSZ-képviselő szerdán az újságírókkal – írja a TASZSZ.

    Ez egy újabb megsértése azoknak a szabályoknak, amelyeket mi, ENSZ-tagállam felállítottunk. Zelenszkijnek nem okoz problémát az, hogy bejárja az országot, tegnap járt a régiókban, mégsem tud eljönni a közgyűlésre

    – jegyezte meg Nebenzja.

    Ha pedig nem tud eljönni, akkor küldje el képviselőjét, aki felszólal a közgyűlésen. Ez egy újabb jogsértés

    – tette hozzá az ENSZ-képviselő.

  • Magyarország területére szeptember 14-én az ukrán–magyar határszakaszon 6175 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5803 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 165 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 14-én 98 ember, köztük 40 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

    A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • Kijevben ütközött össze Volodimir Zelenszkij ukrán elnök autója egy másik személygépkocsival – közölte Szerhij Nyikiforov, az államfő sajtótitkára.

    A közlemény szerint a Zelenszkijt kísérő orvosok segítséget nyújtottak az autó sofőrjének, akit később a mentők vittek el. Az elnököt is megvizsgálták, ő súlyos sérülések nélkül megúszta az ütközést.

    A baleset körülményeit még vizsgálják – tette hozzá a sajtófőnök.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szerdai percről percre frissülő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!