új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ausztrál hatóságok szankciókat kívánnak bevezetni a donyecki, luhanszki, zaporizzsjai és herszoni régió 28 orosz képviselőjével, miniszterével és magas rangú tisztviselőjével szemben – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Különösen azokra a személyekre vonatkoznak a szankciók, akik a négy fent említett terület annektálási népszavazásának megszervezésében és lebonyolításában vettek részt. A szankcionáltak névsorát nem közölte az ausztrál minisztérium.

  • A brit védelmi minisztérium hírszerzése legújabb frissítésében arról írt, hogy az orosz erők egy stratégiailag fontos város irányítását veszítették el. A donyecki Liman városának Ukrajnához való visszacsatolása tovább növelheti az orosz hadsereg parancsnokságára nehezedő nyomást.

    A brit hírszerzés megjegyzi, hogy Oroszország kivonulása Limanból jelentős politikai visszalépést jelent számukra, tekintve, hogy az általuk felszabadítani kívánt donyecki régióban található.

    Ukrajna sikerei feszültséget gerjesztenek az orosz vezetésben, olyannyira, hogy Ramzan Kadirov már az atombomba bevetésében gondolkozik.

  • Az orosz erők visszavonultak a keleti fronton zajló hadműveletek szempontjából stratégiai fontosságú Liman városából − közölte az orosz védelmi minisztérium szombaton, alig egy nappal azután, hogy Moszkva annektálta a régiót, amit a Nyugat törvénytelennek nyilvánított.

    A Russia-24 orosz állami hírtelevízió arról számolt be, hogy az orosz kivonulás oka az volt, hogy az ellenség a nyugati gyártmányú tüzérséget és az észak-atlanti szövetség országainak hírszerzésének segítségét is felhasználta − közölte a CNN.

  • Az országok összes területére ismét kitűzik az ukrán zászlót – erről beszélt szombaton, késő esti videós bejelentkezésében Volodimir Zelenszkij.

    Az ukrán elnök azt mondta: az utóbbi egy hétben újabb és újabb helyeken tűzték ki az ukrán zászlót, köztük olyan területeken is, amelyeket az ál-népszavazásokkal Oroszország a sajátjának nyilvánította.

    „Már Limanban, a Donyecki területen is ukrán zászló lobog. A harcok ott még tartanak, de az ál-népszavazásoknak már nyoma sincs” – mondta az elnök, azzal kapcsolatban, hogy visszafoglaltak egy fontos települést keleten. Zelenszkij végül azt is hozzátette:

    Ukrajna mindent vissza fog foglalni, keleten és délen is. Azt is, amit most az oroszok megpróbáltak annektálni, és a Krímet is, amelyet 2014-ben bekebelezettnek nyilvánítottak. A zászlóink mindenhol ott lesznek.

  • Magyarország területére október 1-jén 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6212 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5641 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 224 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. október 1-én 30 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az ukrán csapatok visszafoglalták a megszállt kelet-ukrajnai Liman városát, ez a veszteség pedig arra késztette Vlagyimir Putyin egyik közeli szövetségesét, hogy számba vegye a nukleáris fegyverek lehetséges bevetését – írja a Reuters. 

    A szombati ukrán katonai siker mindössze egy nappal azután történt, hogy az orosz elnök bejelentette Ukrajna közel egyötödének annektálását, amit Kijev és nyugati szövetségesei elfogadhatatlannak tartottak.

    Ukrajna sikerei feldühítették Putyin szövetségeseit, köztük Ramzan Kadirovot is. Oroszország csecsenföldi régiójának vezetője keményebb eszközökhöz nyúlna.

    Személyes véleményem szerint drasztikusabb intézkedéseket kell hozni, egészen a hadiállapot kihirdetéséig a határmenti területeken, emellett pedig kis hatóerejű atombombát kéne bevetni

    – jelentette ki korábban a csecsen vezér.

  • A város katonai adminisztráció vezetőjének Telegramon közzétett beszámolója szerint október 1-án éjjel az orosz csapatok kamikaze drónokkal támadták meg Krivij Riht.

    A dróntámadás egy polgári épületet ért el a város egyik központi helyén. 

    Olekszandr Vilkul azzal zárta bejegyzését, hogy senki se posztoljon a közösségi oldalakon, mert következményei lehetnek.

  • Zaporizzsjában október 2-án reggel légiriadót fújtak egy állítólagos orosz támadás miatt – számolt be Olekszandr Sztarukh, Zaporizzsje ukrán kormányzója.

    Az oroszok megtámadták a régió központját és a közvetlen környezetét. Az áldozatokról és az egyéb veszteségekről egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok

    – mondta el Sztarukh.

    A kormányzó szerint fennáll az ismétlődő támadások veszélye. Sztarukh felszólította a polgárokat, hogy tartsák be a biztonsági óvintézkedéseket, és ne hagyják figyelmen kívül a figyelmeztető jelzéseket – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • Az ENSZ ellenőrei az Isztambul partjainál horgonyzó hajókra szálltak, hogy a fekete-tengeri gabonakezdeményezés és az ENSZ által Törökországgal, Oroszországgal és Ukrajnával közösen irányított közös koordinációs erőfeszítések részeként ellenőrzéseket végezzenek.

    Az egyik hajón tartózkodó ENSZ-ellenőr, Averi Nissanka a The Associated Press hírügynökségnek elmondta, hogy az ellenőröket naponta osztja ki a hajókra a Közös Koordinációs Központ, amelyben Oroszország, Törökország, Ukrajna és az Egyesült Nemzetek Szervezete tengeri elemeit képviselő küldöttségek vannak.

    Különböző országok, különböző nézőpontok vannak, de ezek az emberek együtt dolgoznak egyazon cél érdekében. Így általában naponta körülbelül három hajóval dolgozunk 

    – mondta Nissanka az Al Jazeera híradása szerint.

    A törökországi Boszporusznál az összes felet képviselő ellenőrök átvizsgálják az ukrán kikötőkbe érkező és onnan induló hajókat, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nincsenek fegyverek vagy katonák a fedélzeten. Ez az aláírt megállapodás egyik záradéka, amelyhez Oroszország erősen ragaszkodott.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!