új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hét civil meghalt és három megsebesült a Donyecki területen az elmúlt napban nyolc településre mért 15 orosz csapásban − közölték a hatóságok.

    Az Associated Press jelentése szerint a támadások akkor történtek, amikor az orosz erők offenzívát indítottak a stratégiai fontosságú Bakhmut és Avdijivka városok ellen a Donbászban. Az ukrán nemzeti rendőrség közölte, hogy a csapások 19 lakóépületet és egy villanyvezetéket semmisítettek meg − írta meg a The Guardian

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az európai vezetők Berlinben Ukrajna újjáépítéséről tartott konferenciáján egy videóbeszédben elmondta, hogy az ország energiaszektorának több mint egyharmadát rakéták és iráni drónok pusztították el − írta meg a The Guardian

    Annak ellenére azonban, hogy Ukrajnának nagy szüksége van az újjáépítésre fordítandó pénzeszközökre, Kijev egy centet sem kapott abból a 17 milliárd dolláros gyors helyreállítási alapból, amelyről az Európai Bizottság és a Világbank úgy határozott, hogy Ukrajnának a helyreállítás első szakaszához szükséges lenne − mondta el az ukrán elnök. 

  • A The Jerusalem Post című izraeli lap olvasói vitatják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentését, miszerint Jeruzsálem nem segít Kijevnek, írja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    „Elegem van abból, hogy Zelenszkij azt hiszi, tartozunk neki valamivel” – írta az egyik kommentelő.

    „Van olyan szövetségese Ukrajnának, akit Zelenszkij még nem sértett meg?” – kérdezte egy másik felhasználó.

    „Jobb lenne, ha befogná a száját, és nem próbálná feláldozni Izraelt” – írta egy harmadik olvasó.

  • Frank-Walter Steinmeier német elnök Kijevben tartózkodik, első alkalommal látogatott el Ukrajnába azóta, hogy Oroszország megszállta az országot, és Moszkva azóta megalapozatlanul „piszkos bombára” figyelmeztetett − írta meg a The Guardian

    Gépe nem sokkal azután szállt le Kijevben, hogy a fővárosban megszólaltak a légvédelmi szirénák.

  • Emmanuel Macron francia elnök arra kérte Ferenc pápát, hogy hívja fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy segítsen az ukrán válság megoldásában – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség a Le Point magazinra hivatkozva.

    A magazin szerint a hétfői 55 perces audiencia során Macron arra kérte a pápát, hogy Putyin mellett Kirill moszkvai pátriárkával és Joe Biden amerikai elnökkel is beszéljen.

    Macron emellett arra kérte Ferenc pápát, hogy „járuljon hozzá az ukrajnai békéhez”.

  • Az oroszok által megszállt Melitopolban, a ZaTV irodája közelében történt autórobbanás legalább öt embert – részben civileket, részben a cég alkalmazottait – megsebesített, közölték helyi tisztviselők.

    A ZaTv egy orosz propagandacsatorna, amely augusztus 1-jén kezdte meg sugárzását a Zaporizzsjai terület megszállt részein. Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget az incidensért, írja a The Guardian.

  • A McDonald’s étteremlánc újra kinyit Ternopilban és Boriszpilben. Erről a vállalat sajtószolgálata számolt be az Unian hírügynökségnek.

    Az étteremlánc hozzátette, hogy a légiriadó ideje alatt a létesítmények zárva lesznek, hogy az alkalmazottak és a vásárlók a legközelebbi óvóhelyre vonulhassanak. Az étterem körülbelül egy órával a riasztás megszűnése után folytatja működését.

    „Ha a légiriadót kevesebb mint egy órával a zárás előtt feloldják, az étterem másnap újra kinyit. Az éttermek az áramszünet alatt is zárva maradnak, és körülbelül egy órával az áramszolgáltatás helyreállítása után folytatják működésüket” – közölte a McDonald’s.

  • Két nukleáris létesítményt vizsgálnak meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői, hogy cáfolják azokat az orosz állításokat, miszerint az ukránok egy piszkos bombát terveznek bevetni – írja a Sky News.

    Rafael Grossi, a NAÜ vezetője elmondta, hogy a létesítmények egyikét már korábban megvizsgálták, és nem találtak semmilyen be nem jelentett nukleáris tevékenységet vagy anyagokat.

  • Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy régebbi Hawk légvédelmi eszközöket küld Ukrajnába, hogy segítsen megvédeni az országot az orosz drónok és cirkálórakéták támadásai ellen − közölte két amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökséggel.

    A Hawk elfogórakéták a Stinger rakétarendszerek − egy kisebb, rövidebb hatótávolságú légvédelmi rendszer − továbbfejlesztései, amelyeket az Egyesült Államok korábban már küldött az orosz invázió tompítására − írta meg a The Guardian

    A Biden-kormányzat az elnöki lehívási felhatalmazást (PDA) használná fel a Hawk rendszerek átadására, amely bár a vietnámi korszak technológiáján alapul, de már többször korszerűsítették.

  • Hét civil meghalt és három megsebesült az ukrajnai Bakhmut városában, a kelet-donyecki régióban − közölte a régió kormányzója.

    Három, korábban megölt civil holttestét is megtalálták a térségben, amely hónapok óta az orosz hadsereggel vívott heves harcok középpontjában áll − írta meg a Telegraph.

  • Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 68 420 orosz katona esett el, az elmúlt napon 480 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    A vezérkar beszámolója szerint

    • 2611 tankot,
    • 5321 páncélozott harcjárművet,
    • 1674 tüzérségi rendszert,
    • 377 rakétavetőt,
    • 190 légvédelmi berendezést,
    • 271 repülőgépet,
    • 248 helikoptert
    • és 4054 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

    Ezenkívül 16 orosz hajót, 1372 hadműveleti és taktikai drónt, 149 egység speciális felszerelést és 350 cirkálórakétát számoltak fel.

  • Franciaország felszólítja az afrikai országokat, hogy mutassanak szolidaritást Európával az ukrajnai orosz inváziót követően. „Oroszország inváziója egzisztenciális fenyegetést jelent kontinensünk stabilitására és integritására” – mondta Chrysoula Zacharopoulou, a francia külügyminisztérium államtitkára a dakari Nemzetközi Béke- és Biztonsági Fórumon.

    Ezt éli át minden európai. Ezért várunk szolidaritást Afrikától. Ezt soha nem tudjuk elégszer megismételni: Oroszország egyedül felelős ezért a gazdasági, energia- és élelmiszerválságért

    – mondta a francia külügyi államtitkár a regionális vezetők találkozóján.

    A háború megosztotta Afrikát, a kontinens országainak közel fele ismét tartózkodott vagy nem szavazott, amikor október 13-án az ENSZ-ben elítélték a Moszkva által újabb ukrán területek elcsatolását – írja az Al Jazeera.

  • 24 évesnél fiatalabb számítógépes játékosok alkotják az orosz hadmérnökök titkos csoportját, akiknek nagy pontossággal célzott lövedékei játszótereket romboltak le és több tucat ukrán civilt öltek meg egyetlen csapással − derült ki a Bellingcat vizsgálatából.

    A telefonos adatok azt sugallták, hogy Igor Bagnyuk ezredes a rakéták repülését tervező csoport parancsnoka − írta meg a Telegraph

    A titkos mérnökcsoport a jelek szerint három, egyenként körülbelül tíz mérnökből álló csapatból állt, és mindegyik csapat egy-egy speciális, nagy pontosságú rakétatípussal foglalkozott, és a szíriai háborúban tevékenykedett.

    A védelmi minisztérium moszkvai központjából, illetve a szentpétervári Admiralitás központjából működnek, az Orosz Fegyveres Erők vezérkari fő számítási központjának mélyén.  

  • Erős robbanás történt Melitopol városában – közölte kedden a városvezetés, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Vlagyimir Rogov, az „Együtt vagyunk Oroszországgal” mozgalom elnöke kedd este közölte, hogy az ukrán fegyveres erők egységei megtámadtak egy települést Melitopoltól északra.

  • Az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon városában megszaporodott a rablások és fosztogatások száma, közölte Ukrajna. Az ukrán hadsereg úgy tudja, hogy az orosz hatóságok evakuálják a bankokat és a közigazgatási épületeket.

    Az Ukrán Védelmi Minisztérium hírszerzési főosztályának vezetője, Kirilo Budanov azt mondta, hogy az orosz erők a város védelmére készülnek, nem pedig a visszavonulásra. A katonai szakértők arra számítanak, hogy Ukrajna a következő napokban nagyszabású ellentámadást indít Herszonnál, írja a Sky News.

  • Az Egyesült Államok a november 8-ai választások eredményétől függetlenül támogatni fogja Ukrajnát – mondta Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök hétfőn Zágrábban, miután találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel.

    A horvát főváros ad otthon a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának, amelyen több mint 40 delegáció és 32 parlamenti elnök veszt részt kedden, köztük Nancy Pelosi is.

    Kijevet mindkét párt és az amerikai szövetségi törvényhozás mindkét háza támogatja, és ez a támogatás a Fehér Házban kezdődik

    – mutatott rá Pelosi. Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás nem biankó csekk, mert Kijev tisztességről és átláthatóságról tett tanúbizonyságot a segélyek fogadásakor.

    AZ UKRAJNAI HÁBORÚVAL KAPCSOLATBAN A HÁZELNÖK KIEMELTE: IRÁN NAGY HIBÁT KÖVET EL AZZAL, HOGY DRÓNOKKAL TÁMOGATJA OROSZORSZÁGOT.

    „Ukrajna sikereket ért el a dróntámadásokkal szemben, de ez egy veszélyes technológia, amelyet meg kell állítani” – fogalmazott az amerikai politikus, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok egy ideje próbál nukleáris megállapodást kötni Iránnal, hogy biztonságosabb hellyé tegyék a világot.

  • Mint korábban megírtuk, Oroszország azt állítja, hogy Ukrajna „piszkos bomba” bevetésére készül – az Egyesült Államok szerint azonban ez annak a jele lehet, hogy Moszkva maga is ilyen fegyver bevetésére készül.

    Washington ezért figyelmeztetést adott ki Oroszországnak, Ned Price külügyminisztériumi szóvivő a következőket mondta:

    „Nagyon világosak voltunk, amikor a nukleáris fegyverek használatának súlyos következményeiről beszéltünk az oroszokkal. Moszkva megbánja, ha ilyen fegyverhez nyúl” – fejtette ki Price.

    A piszkos bomba egy radioaktív anyaggal „megspékelt” robbanószerkezet, írja a Sky News.

  • Brittney Griner amerikai kosárlabdasztár „nem vár csodát” holnapi fellebbviteli tárgyalásán − közölték nyilatkozatukban ügyvédjei.

    A kétszeres olimpiai aranyérmes kilencéves oroszországi börtönbüntetése ellen fellebbez, amelyet  kábítószer birtoklásáért és csempészetért róttak ki rá. Griner a tárgyaláson bűnösnek vallotta magát, de azt mondta, hogy „hibát” követett el, és nem akarta megszegni a törvényt − írta meg a The Guardian.

    A sportoló ügyvédjei úgy fogalmaztak, hogy

    nagyon ideges a fellebbviteli tárgyalásra várva. Brittney nem vár csodát, de reméli, hogy a fellebbviteli bíróság meghallgatja a védelem érveit, és enyhíti a büntetést.

  • Az ukrán fegyveres erők vezérkara október 25-én arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadásokat 10 település közelében. Az inváziós erők az elmúlt 24 órában 12 légicsapást mértek Ukrajnára, és 60 támadást hajtottak végre többszörös rakétakilövő rendszerekkel – tette hozzá a vezérkar.

  • Váratlanul Ukrajnába érkezett Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden – jelentette az ntv német hírtelevízió.

    A kölni székhelyű kereskedelmi televíziós csatorna tájékoztatása szerint a politikusnak ez az első hivatalos látogatása Kijevben, amióta Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, írja az MTI.

    „Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát. Az ukrán embereknek szükségük van ránk, sok némethez hasonlóan én is csodálattal tekintek a bátorságukra, a megingathatatlanságukra, amelyet nemcsak a frontvonalakon, hanem a lőtt városokban és a vidéki területeken is tanúsítanak” – jelentette ki Steinmeier Kijevben, ahol többek között Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozik.

  • Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter szerint Teherán nem marad közömbös, ha bebizonyosodik, hogy drónjait Moszkva használja az ukrajnai háborúban.

    Ha bebizonyosodik számunkra, hogy iráni drónokat használnak az ukrajnai háborúban emberek ellen, nem maradhatunk közömbösek

    – jelentette az iráni állami média Amirabdollahian szavait. Közben a Teherán és Moszkva közötti védelmi együttműködés folytatódni fog – tette hozzá a külügyi tárca vezetője a Jerusalem Post beszámolója szerint.

  • Az ukrán légierő azt állítja, hogy október 24-én lelőtt egy újabb Ka–52-es helikoptert a Herszon területen. Ebből a típusból rövid időn belül hármat semmisítettek meg az ukrán erők.

  • Moszkva új katonai egységeket vezényel Herszonba, hogy felkészüljön a déli város védelmére egy esetleges újabb ukrán offenzívával szemben – közölte az ukrán hírszerzés egyik vezetője. A lakosok növekvő feszültségről számolnak be, egyikük szerint az emberek „érzelmileg teljesen kimerültek”.

    Mindeközben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megismételte azokat a vádakat, amelyek szerint Ukrajna „piszkos bomba” bevetésére készül. Kijev mellett a nyugati tisztviselők is cáfolják az állítást, írja a CNN.

  • A csoport Joe Biden amerikai elnökhöz intézett, október 24-én közzétett levelében tűzszünetet és közvetlen tárgyalásokat sürget Oroszországgal, valamint egy új, minden fél számára elfogadható európai biztonsági megállapodás létrehozását követeli, amely lehetővé teszi az ukrajnai biztonság visszaállítását.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi beszédében méltatta hazáját az Oroszországgal szembeni sikeres és kitartó ellenállásáért, és ígéretet tett arra, hogy az ukrán fegyveres erők felszabadítják a megszállt Ukrajna többi részét.

    „Egész Ukrajna szabad lesz” – jelentette ki az államfő. Oroszország február 24-én indított teljes körű inváziót Ukrajnában, elfoglalva Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon terület egyes részeit. Ukrajna becslései szerint Oroszország február óta több mint 67 ezer katonát vesztett Ukrajnában.

    Zelenszkij hozzátette, hogy Ukrajna sikeresen megvédte államiságát, de a fenyegetések továbbra is fennállnak, majd hozzátette, a közelgő tél „a történelem legkeményebb tele lesz”, írja a Kyiv Independent.

  • Az amerikai Yum! Brands megállapodást írt alá a KFC oroszországi részlegének eladásáról, a dokumentum szerint a gyorséttermek a Smart Service nevű helyi franchise-üzemeltetőhöz kerültek át – írta a Yum! Brands hétfői közleményében. 

    A Yum! Brands adásvételi megállapodást kötött a vállalat oroszországi jogainak átruházásáról, amelyek magukban foglalják a saját éttermeket, a master franchise jogokat és a franchise-éttermek láncirányítási rendszerét

    – áll a közleményben a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

    A megállapodás értelmében a vevő feladata lesz az éttermek márkaváltása, valamint a teljes orosz csapat munkahelyeinek megtartása. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök egy háromoldalú csúcstalálkozóra hívta meg Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt és Nikol Pashinyan örmény miniszterelnököt, hogy megvitassák az államok közötti helyzetet – számolt be Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hétfőn. 

    Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívta Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt és Nikol Pashinyan örmény miniszterelnököt Oroszországba egy újabb háromoldalú csúcstalálkozóra, hogy több háromoldalú és kétoldalú kérdést vitassanak meg 

    – mondta Zaharova a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi percről percre közvetítése az orosz–ukrán háború eseményeiről. Hétfői tudósításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!