új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több ezer kijevi lakos aláírt egy petíciót, amely arra szólítja fel a városvezetést, hogy az idei ünnepi időszakban ne állítsanak hatalmas köztéri karácsonyfát, inkább adjanak pénzt a hadseregnek és az Oroszországgal vívott háború miatt kitelepített embereknek.

    A kijevi fa, amelyet az elmúlt években a főváros szívében lévő, XI. századi Szent Szófia-székesegyház előtt állítottak fel, hagyományosan a legfontosabb Ukrajnában karácsonykor és újévkor – jelentette a Reuters.

    A petíció szervezője, Natalia Popovics szerint azonban nem helyénvaló pénzt költeni egy fára, amikor Ukrajnában háború dúl, emberek milliói kényszerültek elmenekülni otthonukból, és ezreket öltek meg. „Az összeget inkább az ukrán fegyveres erők vagy az országon belüli menekültek megsegítésére kellene fordítani” – írta a petícióban, amelyet a kijevi városi hatóságok tettek közzé.

    Már összegyűlt hatezer aláírás, ami ahhoz szükséges, hogy a hatóságok figyelembe vegyék a petíciót. Vitalij Klicsko kijevi polgármester korábban kijelentette, hogy nem lesz tömeges ünneplés a fővárosban.

  • Az Egyesült Államok rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát, és ez a támogatás egészen addig fog tartani, amíg az ukránok „meg nem nyerik a háborút” – jelentette ki Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a CNN-nek. 

    Támogatásunk rendíthetetlen, és továbbra is egységesek leszünk, amíg Ukrajna meg nem nyeri ezt a háborút, és Oroszország ki nem vonja csapatait Ukrajnából

    – jelentette ki határozottan a célt Thomas-Greenfield. Arra a kérdésre, miszerint biztatják-e Ukrajnát arra, hogy legyen nyitottabb az Oroszországgal való tárgyalásokra, az ENSZ-nagykövet azt felelte, hogy nem létezhet olyan tárgyalás, ahol nem Ukrajna van vezető pozícióban. 

  • Oroszország továbbra is elkötelezett amellett, hogy teljesítse a klímaváltozással kapcsolatban vállalt kötelezettségeit, annak ellenére hogy az ukrajnai háború miatt átfogó nyugati szankciókat vezettek be ellene – közölte az ország klímaügyi megbízottja. 

    Ruszlan Edelgerjev szerint Oroszország a korábban vállalt 2060-as dátumnál előbb is elérheti a szén-dioxid-semlegességet, ha enyhítenek az országot sújtó szankciókon – írja az Al Jazeera

  • Valerij Szolojev történész és politikai elemző szerint Vlagyimir Putyin 2021 őszén kezdett kutatni az utódja után, az ukrajnai háború azonban elterelheti a figyelmet a törekvéseiről – írja az Unian.

    A hatalom csúcsán a legbölcsebb átadni a stafétát. Ha nem kezdődik el az ukrajnai invázió februárban, Putyin folytatta volna az ősszel megkezdett hatalomátadást. Akkor megőrizhette volna az imázsát. Ha ez így történik, akkor az ország úgy emlékezett volna vissza, hogy Vlagyimir Putyintól mindenki félt. De elkövetett egy végzetes hibát, és elvesztette az egész örökségét

    – vélekedett Valerij Szolojev, hozzátéve, hogy Putyin számára az utód már a túlélés kérdése. 

    Oroszországban bármit meg lehet bocsátani egy vezetőnek, kivéve a katonai vereséget. Oroszország most a katonai vereség küszöbén áll, és ezt a katonák is pontosan tudják

    – magyarázta a történész.

  • A NATO bejelentette, hogy következő csúcstalálkozóját a litvániai Vilniusban tartja 2023. július 11–12-én.

    A hidegháború óta a legösszetettebb és legkiszámíthatatlanabb biztonsági környezettel állunk szemben. A vilniusi találkozó lehetőséget nyújt a szövetséges állam- és kormányfők számára, hogy megállapodjanak az elrettentés és a védelem megerősítésére irányuló további lépésekről, és felülvizsgálják a védelmi kiadások jelentős növelését, valamint hogy folytassák az Ukrajnának nyújtott támogatásunkat. A fokozódó stratégiai verseny korában az Európa és Észak-Amerika közötti transzatlanti kötelék a NATO-ban továbbra is alapvető fontosságú az egymilliárd polgárunk biztonsága szempontjából.

    – áll Jens Stoltenberg főtitkár közleményében.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt javasolta az ukrán parlamentnek, a Verhovna Radának, hogy hosszabbítsák meg a hadiállapotot és a mozgósítást az országban 90 nappal. A törvényjavaslatok szövegét és a hozzájuk fűzött magyarázó jegyzeteket szerdán tették közzé az ukrán parlament honlapján – számolt be róla a TASZSZ.

    November 21-től 90 nappal meghosszabbítják a hadiállapot hatályát, és ugyanekkora időtartammal az általános mozgósítást is.

    Ukrajnában február 24-én vezették be a hadiállapotot. Az Állami Határszolgálat másnap bejelentette, hogy Ukrajna 18 és 60 év közötti férfi állampolgárai számára ennek lejártáig eltiltják az ország elhagyását. Augusztusban a Verhovna Rada ismét 90 nappal, november 21-ig meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást.

  • A szentpétervári alakulat behívót küldött a Moszkva nevű orosz cirkáló eltűnt szakácsának, akit április óta keres a családja. A Fontanka című helyi független újság információi szerint az eltűnt férfi rokonai október végén kapták kézhez a behívót – írja a Meduza

    A behívóban az áll, hogy ha nem jelenik meg a megjelölt helyen és időben jogos indoklás nélkül, akkor büntetőeljárás fog indulni ellene. A férfi családja április 8-a óta nem hallott róla semmit. A Moszkva nevű orosz hajót április 13-án süllyesztették el az ukránok. 

  • Brittney Griner amerikai kosárlabdacsillagot a múlt héten átszállították az orosz fővároson kívüli fogvatartási központból, és úton van egy büntetőtelepre – közölte jogi csapata szerdán.

    A kétszeres olimpiai aranyérmes kosárlabdázót február 17-én – egy héttel azelőtt, hogy Oroszország csapatokat küldött Ukrajnába – tartóztatták le egy moszkvai repülőtéren, ahol kannabiszolajat tartalmazó patronok voltak nála. A Fehér Ház jogtalannak nevezte őrizetbe vételét.

    Augusztus 4-én kilenc év börtönbüntetésre ítélték kábítószer birtoklásának és csempészetének vádjával – emlékeztet a The Guardian.

    Szerdán kora reggel a Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre közleményt adott ki, amelyben a következőket írta: „Minden perc drága, amíg Brittney Griner Oroszországban elviseli a jogtalan fogva tartást”, és hozzátette, hogy a Biden-kormányzat „továbbra is fáradhatatlanul dolgozik a szabadon bocsátásáért”.

    Griner bűnösnek vallotta magát, de azt mondta, hogy hibát követett el, és nem akarta megszegni a törvényt. A hónap elején amerikai tisztviselők meglátogatták, miután az orosz bírák elutasították az ítélete ellen benyújtott fellebbezését.

  • Az orosz csapatok hatalmas csapást mértek iráni drónokkal a Dnyeperre november 9-én éjjel – számolt be az Unian.

    A dnyipropetrovszki régió katonai vezetője, Olekszij Reznicsenko tájékoztatása szerint az orosz támadás egy logisztikai épületet ért, ahol óriási tűz keletkezett, több mint 3000 négyzetméternyi terület égett. A tűzoltók már eloltották a lángokat, de a vállalat raktárai leégtek.

    Reznicsenko arról is beszámolt, hogy négy alkalmazottat kórházba szállítottak a mentők, közülük hárman súlyos állapotban vannak.

  • Az Egyesült Államok finom presszionálásának hatására Volodimir Zelenszkij ukrán elnök enyhített az orosz tárgyalásokhoz való hozzáállásán – írja a Politico két, a helyzetet ismerő forrásra hivatkozva. 

    Az ukrán elnök néhány nappal ezelőtt öt olyan feltételt sorolt fel, amelyek elengedhetetlenek a béketárgyalások megkezdéséhez. Ezek között több olyan is van, amelyet már korábban is említett, például Ukrajna területi integritásának helyreállítása vagy az orosz háborús bűnök megbüntetése. 

    A korábbi nyilatkozataival ellentétben azt azonban nem említette, hogy Vlagyimir Putyinnak el kell tűnnie a képből ahhoz, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások. Az ügyet ismerő egyik forrás szerint a változás azután következett be, hogy véget értek a Kijev és Washington közötti tárgyalások. 

    Az ukrán elnök közvetlenül az amerikai félidős választások előtt jelentette be az új állápontját. Ha az időközi választásokon a republikánusok nyernek, Ukrajna eleshet az amerikai támogatástól. 

  • A német rendőrség harminc festményt foglalt le Oroszország egyik leggazdagabb emberének, Aliser Uszmanovnak a jachtjáról. A lefoglalt festmények között olyan alkotások is szerepelnek, mint Marc Chagall munkái. 

    Aliser Uszmanov ellen is érvényben vannak a nyugati szankciók.  Német sajtóértesülések szerint a lefoglalt festmények összértéke ötmillió dollár is lehet – írja a Szabad Európa

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg nem vesz részt a G20-ak indonéziai csúcstalálkozóján, mert az orosz titkosszolgálat információi szerint az egyik külföldi ország vezetője „pofon akarja csapni” az ukrajnai háború miatt – írja a Daily Mail

    Vlagyimir Putyin még nem közölte, hogy részt vesz-e a konferencián. Azt nem tudni, melyik ország vezetőjéről van szó, de állítólag a pofonnal az a célja, hogy demonstrálja, háborús bűnösként tekint az orosz elnökre. 

    A szóban forgó személy állítólag nyíltan hangoztatta a bizalmas köreiben, hogy minden erejével azon lesz, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal – akár a protokoll megkerülése árán is. Az orosz elnök valószínűleg nem kockáztatja a pofonnal járó nyilvános megaláztatást, ezért nem vesz részt a konferencián. 

  • Az orosz haderő igyekszik megtartani az ideiglenesen elfoglalt területeket, erőfeszítéseit arra összpontosítja, hogy bizonyos területeken visszatartsa a védelmi erők tevékenységét. Támadó akciókat folytat Bahmut, Avgyijivka és Novopavlivka irányában – adta hírül közösségi oldalán az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    Az elmúlt napon az ukrán honvédelem visszaverte az orosz támadásokat a Luhanszki területen Bilohorivka és Novoszelivszke települések, valamint a Donyecki területen Bahmut, Bahmutszke, Bilohorivka, Veszele, Klicsivka, Majorszk, Novomihajilivka, Opitne, Pavlivka, Pervomaiszke, Szoledar és Jakovlivka települések területén.

    Az oroszok a védelmi erők egységeit lövik a kontaktvonal mentén, külön irányokban határerődítési berendezéseket hajt végre és légi felderítést végez. Továbbra is támadják a kritikus infrastruktúrát és a polgári otthonokat, megsértve a nemzetközi humanitárius jogot, a háborús törvényeket és szokásokat

    – olvasható a bejegyzésben.

    Az elmúlt 24 órában az orosz haderő 7 rakéta- és 32 légicsapást mért Ukrajnára, valamint több mint 70 MLRS rakétatámadást indított.

    Szumi, Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv területének több mint 35 települését érte találat az orosz megszállók részéről.

    A volinyi és poliszjai irányban a helyzet nem változott jelentősen. Belarusz továbbra is támogatja az Orosz Föderáció fegyveres agresszióját Ukrajna ellen, infrastruktúrát, területet és légteret biztosítva neki. Folytatódik az orosz–belarusz csapatösszevonás kialakítása az országuk területén. 

    „A Belarusz köztársaság bűnüldöző szervei fokozták az ukránbarát, illetve a hatóságokat vagy az Orosz Föderáció ukrajnai úgynevezett különleges katonai műveletét bíráló állampolgárok felkutatására, azonosítására és őrizetbe vételére irányuló intézkedéseket” – írták a Facebook-posztban.

    Dél-Buh irányából több mint 30 település területét lőtték az érintkezési vonal közelében. Az ellenség légicsapásokat hajtott végre Herszon megye Nova Kamjanka és Bilohirka települések területén.

  • Nagy-Britannia 12 000 hálózsákot és fűtött sátrat küld az ukrán fegyveres erőknek a tél közeledtével. Ezt Nagy-Britannia védelmi minisztere, Ben Wallace jelentette be Londonban – írja az Ukrinform

    A tél közeledtével ez a felszerelés lehetővé teszi az ukrán erőknek, hogy továbbra is hatékonyan működjenek. Az általunk biztosított kiképzési program és a különböző segélyek bizonyítják az elkötelezettségünket az iránt, hogy minden ukrán katona jól képzett és jól felszerelt legyen, ezáltal pedig a legjobb esélye legyen megvédeni az országát 

    – mondta a védelmi miniszter. Az Egyesült Királyság emellett 25 ezer téli ruhát is küld Ukrajnának. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden közölte, hogy 14 régióban és a fővárosban, Kijevben mintegy 4 millió ember maradt áram nélkül, de ez nem jelent veszélyhelyzetet, mert az energiaellátás stabilizálása érdekében tervezett áramkimaradásokat vezettek be.

    „A tervezett óránkénti áramkimaradások szerdán az egész országot érintik” – közölte az ukrán elektromos hálózat üzemeltetője, az Ukrenergo a Guardian szerint.

    Az orosz rakéta- és dróntámadások az elmúlt hetekben Ukrajna energetikai infrastruktúráját vették célba a tél közeledtével, amikor az átlaghőmérséklet jellemzően több fokkal 0 fok alá csökken, és elérheti a mínusz 20 fokos mélypontot.

  • Oroszország döntéshozói azt remélik, hogy az Egyesült Államokban a republikánusok nyerik a választásokat, mert szerintük ez azt jelentené, hogy Joe Biden demokrata elnök nehezebben és hosszabb idő alatt szerezhetné meg az Ukrajnának szánt katonai segélycsomagokhoz szükséges jóváhagyást.

    A Reuters szerint Moszkvában azonban egyelőre kevesen számítanak arra, hogy a keddi félidős választások eredményétől függetlenül megtört az Ukrajnával kapcsolatos kétpárti amerikai politikai konszenzus. Arra sem számítanak, hogy Washington Kijevnek nyújtott támogatása a közeljövőben jelentősen csökkenne.

    Ehelyett a Kreml-párti oroszok a következő, 2024-es amerikai elnökválasztást és egy geopolitikai ellenség legyőzését tartják szem előtt, amelynek történelmi pillanatai szerintük a végéhez közelednek. 

    Azt remélik, hogy az eredmények vitatottak lesznek, és az amerikai politikai rendszer az elkövetkező években újabb zavarokkal néz majd szembe.

    Álláspontjuk tükrözi Vlagyimir Putyin elnök meggyőződését, hogy Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója, amelyet ő „különleges katonai műveletnek” nevez, része annak a történelmi átrendeződésnek, amely az Egyesült Államok által uralt világtól egy többpólusú világ felé halad, ahol számolni kell az olyan országok véleményével, mint Oroszország és Kína.

  • „A krími híd javítására irányuló orosz erőfeszítések folytatódnak, de a híd valószínűleg legalább jövő szeptemberig nem lesz teljesen működőképes. November 8-án kellett volna lezárni a közúti hidat, hogy lehetővé tegyék egy 64 méteres cserepálya mozgatását és felszerelését” – írja a brit védelmi minisztérium a Twitter-oldalán.

    GettyImages-1243810869
    Fotó: Security Camera / Anadolu Agency / Getty Images Hungary

    Bár a krími tisztviselők azt állították, hogy ezek a további pillérek december 20-ig a helyükre kerülnek, az orosz elnöknek adott tájékoztatóban hozzátették, hogy a másik útpályán végzett munkálatok 2023 márciusáig fennakadást okoznak majd a közúti közlekedésben.

    A megrongálódott vasúti híd pótlását 2023 szeptemberére időzítették, de a javítási tevékenység nagymértékben függ a téli hónapok időjárásától.

    „A krími híd elleni támadás megzavarta a Krím és Dél-Ukrajna orosz logisztikai ellátását, csökkentve Oroszország képességét, hogy katonai felszerelést és csapatokat szállítson a területre vasúton vagy közúton. A híd sérülése, a közelmúltban Szevasztopolban a Fekete-tengeri Flotta ellen intézett támadás és a Herszonból való valószínűsíthető kivonulás mind megnehezítik, hogy katonai sikerekről számolhasson be a Kreml” – írják a bejegyzésben.

  • Belorussziában a rendfenntartó intézmények felkutatják és listára veszik azokat a személyeket, akik ukránbarát álláspontot képviselnek, vagy kritikusak Oroszország háborújával szemben.

    A hatóságok őrizetbe is veszik azokat, akik nyíltan ellenzik a háborút, vagy kiállnak az ukrán nép mellett – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • Az ukrajnai háborúban meghalt Mihail Vasziljev posztumusz megkapta az Oroszország Hőse kitüntetést Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

    A Putyin által aláírt rendelet szerint a kitüntetést „az állampolgári kötelesség közben tanúsított hősiességért és bátorságért” kapta a moszkvai pap – írja a Meduza

  • Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács vezetője kedden késő este rendkívüli tárgyalásokra látogatott Iránba – jelentette az iráni állami média néhány nappal azután, hogy Teherán elismerte, drónokat szállított Oroszországnak.

    Az Institute for the Study of War nevű amerikai szervezet összekapcsolta Patrusev útját az iráni ballisztikus rakéták Moszkvának történő lehetséges eladásáról folytatott megbeszélésekkel.

    Meg nem nevezett nyugati tisztviselőkre hivatkozva november elején a nyugati média arról számolt be, hogy Irán 1000 fegyver, köztük rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták szállítására készül Oroszországnak – írja a Moscow Times.

    Az ukrán légierő szóvivője a héten azt mondta, hogy Moszkva és Teherán állítólag megállapodott az iráni Fateh–110 és Zolfaghar ballisztikus rakéták szállításáról, amelyek hatótávolsága 300 és 700 kilométer között van.

  • Az ukrán fegyveres erők Herszon és Donyeck megyében tömörülnek, és fokozatosan kiürítik a lakott területeket, a harcok intenzitása pedig nem csökkent az ősz elejéhez képest  jelentette ki Volodimir Zelenszkij éjszakai videobeszédében.

    Az információs térben továbbra is bizonyos csökkenés tapasztalható a frontról érkező hírek számában – kevesebb az üzenet, mint például ősz elején, de ez nem jelenti azt, hogy a csaták intenzitása kisebb lett

    – hangsúlyozta az ukrán elnök.

    Zelenszkij elmondása szerint az egész fronton nehéz a helyzet, egyes területeken folytatódnak a helyzetharcok, különösen a donyecki régióban – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • Kijev szerint több ezer ukrajnai gyermeket vitték illegálisan Oroszországba, és a deportálásokat háborús bűncselekményként kellene kivizsgálni. Ukrajna azt szeretné, ha a G20-ak e havi csúcstalálkozója foglalkozna az Oroszországba deportált több ezer gyermek helyzetével – közölte Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnöke.

    Az Orosz Föderáció továbbra is folytatja az ukrán gyerekekkel kapcsolatos bűncselekményeit. A gyermekek elhurcolása folytatódik

    – idézte Zelenszkij hivatala Andrij Jermakot, aki kedden a gyermekvédelemért felelős tisztviselők egy csoportjának általa vezetett ülésén nyilatkozott.

    Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szeptember elején azt mondta, hogy csak júliusban több mint 1800 gyermeket szállítottak át Oroszországba Ukrajna Moszkva által ellenőrzött területeiről. Ukrajna azt akarja, hogy az ilyen deportálásokat háborús bűncselekményként vizsgálják ki – írja az Al Jazeera.

    Zelenszkij irodájának közleménye szerint az ukrán Nemzeti Információs Iroda szerint 10 500 gyermeket deportáltak vagy telepítettek ki erőszakkal. Az oroszok által megszállt területek reintegrációjáért felelős ukrán miniszter a találkozón megjegyezte, hogy mindössze 96 gyermeket küldtek vissza.

    A múlt hónapban Kijev közölte, hogy 32 olyan gyermek hazahozatalán dolgozik, akiket szüleiktől erőszakkal elvettek, és Oroszországban illegálisan örökbe fogadtak. Jermakot idézték, aki szerint Ukrajna számíthat az ENSZ segítségére, de újfent kijelentette, hogy Ukrajna nem bízik a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segítségében.

  • Magyarország területére november 8-án az ukrán–magyar határszakaszon 4737 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3927 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 145 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    November 8-án 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az ukrán hatóságok egy „piszkos bombával” elkövetett szabotázsra vagy egy atomerőmű elleni provokációra készülnek – mondta Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete.

    Ma egy sugárkatasztrófa veszélyével állunk szemben. Kijev „piszkos bombával” végrehajtandó szabotázsra készül (...) A lökéshullám akár több ezer négyzetméteres körzetben is szétszórná a radioaktív anyagokat. A szennyezett területek 30-50 évre zárolt zónává válnak

    – írta az orosz diplomata. Mint közösségi oldalán írta, a „piszkos bomba” létrehozásának feladatát két ukrán szervezetre bízták. Egy másik lehetséges provokációként vetette fel Kijev atomerőművek elleni támadását.

    Ez a csernobili és a fukusimai katasztrófához hasonló balesethez vezethet

    – hangsúlyozza az orosz nagykövet.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai hírösszefoglalója az orosz–ukrán háborúról.

    Keddi percről percre frissülő összeállításunkat itt olvashatja.

    Tartsanak velünk ma is!