Putyin megbuktatására és megölésére utalhatott fő ideológusa

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2022.11.12. 11:48
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz védelmi minisztérium újfent csomagot rendelt a legújabb hiperszonikus Zircon rakétákból.

    A TASZSZ értesülései szerint a kiegészítő szerződés több tucat rakétát tartalmaz. A szerződést 2023-ig kell teljesíteni.

    Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan nem erősítette meg ezt az információt.

  • Az Ukrenergo további vészleállásokra kényszerült a fővárosban és további hét régióban – írja az Unian.

    A közlemény szerint Kijevben, Csernyihivben, Cserkasziban, Szumiban, Zsitomirban, Harkivban, Poltavában és Donyeckben is vészleállások voltak annak érdekében, hogy stabilizálják az energiarendszereket. Az átmeneti kényszermegoldást a pénteki orosz támadás miatt kellett alkalmazni.

    A vészleállások megakadályozzák a komolyabb károkat és a megnövekvő javítási időt is

    – tette hozzá a vállalat.

  • Oroszország egy Poseidon nukleáris robbanófejjel ellátott torpedó tesztelésére készült, de az utolsó pillanatban a hajók elhagyták a tesztterületet − írta meg az ukrán Unian hírügynökség

    A CNN egy magas rangú amerikai tisztviselőre hivatkozva azt közölte, hogy a műveletben részt vevő járművek között volt a különleges műveletekre átalakított Belgorod tengeralattjáró is.

    A hajók azonban a tesztelés elvégzése nélkül tértek vissza a kikötőbe. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az oroszok technikai nehézségekbe ütköztek.

  • Az oroszok megerősítették védelmi vonalaikat a Dnyeper bal partján − írta meg az ukrán Unian hírügynökség.

    Az ellenség javítja a Dnyeper bal partján lévő erődítéseket, és megpróbálja megtartani az ideiglenesen megszállt területeket

    − közölte az ukrán hadsereg.

  • Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szombaton óvatos optimizmusának adott hangot a Herszon városából való orosz kivonulással kapcsolatban, „nagy pillanatnak” nevezve azt az ukrán erők számára, és megismételte, hogy a Biden-kormányzat nem szorgalmazza a háború diplomáciai befejezését − írta meg a The New York Times

    A héten a nyilvánosság elé került az amerikai kormányon belüli szakadás, amikor Mark A. Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke sürgetni kezdte, hogy az ukrán erők fontolják meg, hogy a tél beállta előtt a harcok befejezéséről szóló tárgyalásokkal kihasználják a lendületüket. Joe Biden tanácsadói, köztük Sullivan is, nyilvánosan visszautasították azt az elképzelést, hogy nyomást kellene gyakorolniuk Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy engedjen át területeket az orosz megszállóknak.

  • Oroszország november 15-én és 16-án  amikor G20-csúcs lesz Balin  nagyszabású rakétacsapást indíthat Ukrajna ellen  jelentette ki Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának szóvivője. Jurij Ignat szerint Oroszország nagyon szereti a szimbolikus dátumokat, éppen ezért érzi úgy, hogy jelentős esély van az orosz támadásra – írja az Unian.

    A G20-csúcshoz hasonló napokon nagyon szeretnek az oroszok valamiféle provokációt tartani

    – vélekedett Ignat.

    Mint korábban már írtunk róla, hosszas gondolkodás után döntött úgy Vlagyimir Putyin, hogy nem vesz részt a találkozón, így Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti az orosz delegációt a G20-ak találkozóján.

  • A Die Welt című német lap olvasói pénzt ajánlottak azért Zelenszkijnek, hogy távozzon az elnökségből − közölte a RIA Novoszti orosz állami hírügynökség.

    A hírügynökség szerint az olvasók ostorozták Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki „történelmi győzelemnek” nevezte az orosz csapatok kivonulását Herszonból.

  • A vártnál súlyosabbak voltak az orosz támadások egy amerikai tervezésű ukrajnai atomfizikai laboratórium ellen a nemzetközi megfigyelők szerint, akik a héten bejutottak a létesítménybe − írja a Bloomberg hírügynökség. 

    A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pénteken közleményben közölte, hogy a Harkivi Fizikai és Technológiai Intézetben keletkezett kár „drámai és sokkoló” volt, bár sugárzás nem szabadult fel. A létesítményt, amely egy kutatásra használt neutrongenerátornak ad otthont, az amerikai Argonne Nemzeti Laboratóriummal együttműködve építették.

  • Oroszországban meglehetősen visszafogottan számoltak be arról, hogy az ország csapatai kivonultak a regionális fővárosból, Herszonból és környékéről, ami a legutóbbi az orosz hadsereg által elszenvedett kudarcok sorában, mióta majdnem kilenc hónapja megszállta Ukrajnát − írta meg a The New York Times

    Az állami televízió egyik kiemelt hírműsorában, a „60 percben” a déli hírműsor még csak meg sem említette a kivonulást. Az első főcím arról szólt, hogy „exkluzív felvételek” készültek arról, hogy orosz tengerészgyalogosok elfoglaltak egy Pavlovka nevű falut a donyecki régióban.

  • Az Institute for the Study of War elemzői arról írtak legutóbb, hogy a Jevgenyij Prigozsin által irányított Wagner-csoport továbbra is katonai struktúrákat alakít ki Belgorod és Kurszk régióban, annak ellenére, hogy Oroszország területeit nem fenyegeti ukrán szárazföldi csapás.

    Az elemzők beszámolója szerint az ukrán csapatok felszabadították a Dnyeper jobb partját, miután az orosz csapatok visszavonultak onnan.

    A műholdfelvételek megerősítik azokat az állításokat, miszerint az orosz erők több, Herszonhoz közeli hidat is leromboltak annak érdekében, hogy megfékezzék az ukrán előrenyomulást. Emellett a műholdfelvételeken az látszik, hogy az orosz erők előkészítették az első és a második védelmi vonalat is a Dnyeper folyótól délre, és a következő napokban valószínűleg tovább erősítik állásaikat a bal parton.

  • Műholdfelvételek készültek, amelyeken egy korábbi orosz kézben lévő gáton keletkeztek károk láthatók Herszon közelében. Putyin csapatai a városból való visszavonulásukkor pusztítás nyomait hagyták maguk után − írta meg a Daily Mail

    A Dnyeper folyón álló és több millió tonna vizet visszatartó Nova Kakhovka gát egyes részeit egy műholdképeket készítő cég szerint szándékosan rombolták le.

    A Maxar Technologies által közzétett képeken látszik, hogy a gát északi részén és a vízerőmű zsilipkapujánál keletkeztek károk, bár nem világos, hogy ki és hogyan okozta azokat.

  • Magyarország területére 2022. november 11-én az ukrán–magyar határszakaszon 6449 lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4585 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 239 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. november 11-én 116 ember, köztük 28 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • A névtelen graffitiművész a jelek szerint Ukrajnában tartózkodik, ahol három új falfestményt tulajdonítanak neki − írta meg a Sky News

    Az egyik festményt, amelyen egy női tornász egyensúlyoz egy megrongálódott épületen, Banksy pénteken késő este posztolta.

    A felirat szerint a helyszín az ukrajnai Kijev régióban található Borodjanka városában található.

    A jelentések szerint két másik falfestményt is láttak a közelben − az egyik egy Vlagyimir Putyin orosz elnökre hasonlító férfit ábrázol, aki egy kisfiúval dzsúdómeccset vív, a másik pedig két gyereket, akik egy fém tankcsapdát használnak hintaként.

  • A Kijevi Városi Tanács kizárta az orosz nyelvet a kommunális tulajdonú óvodai és általános középfokú oktatási intézmények tantervéből. Erről a Kijevi Városi Tanács sajtószolgálata számolt be.

    A döntést november 10-én a Kijevi Városi Tanács IX. összehívásának II. ülésszaka plenáris ülésén 64 képviselő részvételével hozták meg − írta meg a Kárpáthír

    Amint azt Vadim Vaszilcsuk, a Kijevi Városi Tanács képviselője, az oktatással és tudományokkal, családdal, ifjúsággal és sporttal foglalkozó állandó bizottság vezetője hangsúlyozta, az Orosz Föderációval vívott háború körülményei között nem célszerű és helytelen az oktatási folyamat orosz nyelven való folytatása.

  • Az ukrán védelmi erők több csapást is mértek az orosz egységek főhadiszállására Cservonyi Majakban, megsemmisítve két harckocsijukat, négy teherautójukat, valamint megöltek harminc embert – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az ukránok „Dél” hadműveletének parancsnokságának beszámolója szerint az orosz csapatok felrobbantották az Antoniv-hidat, hogy megnehezítsék az ukrán csapatok további mozgását. A támadásoknak köszönhetően az ukrán csapatok elérték a Dnyeper jobb partját, és jelenleg az orosz csapatok azonosítása és felszámolása a legfőbb céljuk.

  • Indul az Index szombati hírösszefoglalója az orosz–ukrán háborúról. Pénteki percről percre frissülő összeállításunkat itt olvashatja.

    Tartsanak velünk ma is!