Ez a poszt a következő Percről percre része:

Vlagyimir Putyin: Ez népirtás!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója elmondta, hogy csütörtök reggel a Fekete-tengeri Flotta szolgálati hajója lelőtt egy UAV drónt.

    A katonaságunk mint mindig, ezúttal is jól működött

    – tette hozzá a kormányzó.

    Az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisát az elmúlt hónapokban többször is drónokkal támadták. December 6-án a kormányzó sajtószolgálata két lezuhant drónról számolt be Szevasztopol közelében – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Az amerikai külügyminisztérium „üresnek” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb „nukleáris fenyegetését” – írja a Holosz Ameriki.

    Ned Price egy újságírói megkeresésre válaszolva elmondta:

    Úgy gondoljuk, hogy az atomfegyverekről szóló minden beszéd teljesen üres.

    Hozzátette: a nukleáris hatalmak világszerte a hidegháború óta – köztük Kína, India, az Egyesült Államok és maga Oroszország – mindig is arról beszéltek, hogy „az atomháború olyan dolog, amit soha nem lehet megnyerni”.

    Minden más retorika, legyen az atomfegyverekkel való riogatás vagy akár taktikai nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetés, felelőtlenség. Ez veszélyes és ellentétes a nyilatkozat szellemiségével, amely a hidegháború óta a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására irányuló rendszer alapját képezi

    – mondta Price.

  • Az Európai Unió várhatóan kiterjeszti az Oroszország ellen bevezetett szankciókat a Csecsen Köztársaság vezetőjének, Ramzan Kadirovnak a családjára is.

    A Bild című német lap szerint felkerül a szankciós listára a politikus két lánya, valamint az unokatestvére is – írja a The New Voice of Ukraine. Kadirov idősebb lánya Csecsenföld kulturális minisztere, emellett pedig egy divatmárka – a Firdaws – tulajdonosa. 

  • Ukrajna házilag módosított, szovjet korszakból származó drónokkal mért csapást két orosz támaszpontra, jelezve, hogy a leginkább importfegyverekre támaszkodó országnak új halálos fegyvere van – írja a Politico.

    A támadáshoz használt drónok két, a műveletet jól ismerő személy szerint a szovjet időkből visszamaradt módosított Tu–141-es térfigyelő drónok voltak.

    A módosítások bemutatják az ukrán védelmi ipar innovációs képességét, annak ellenére is, hogy Oroszország kénytelen olcsó iráni drónokat vásárolni légi háborúja lebonyolításához.

    A siker kulcstényezője a meglepetés volt. Oroszország egyszerűen nem számított semmi ilyesmire

    – nyilatkozta a lapnak az ügyet ismerő egyik személy.

  • Az orosz hadsereg 20 harcosa szökött el a donyecki régióban található Jaszinuvata település területén. A katonákat mind börtönökből toborozták. Erről az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara számolt be Facebook-oldalán

    A poszt szerint a katonák a szállításuk során szöktek el a hadseregtől. A keresés eredményeként három katonát sikerült megtalálni, velük kapcsolatban életbe léptették a megfelelő intézkedéseket. 

  • Az észt KAPO visszavonta Alekszandr Kornyilov orosz propagandista tartózkodási engedélyét. A férfi az alapítója az olyan Kreml-barát oldalaknak, mint a Baltneews.ee és a Baltija.eu. A KAPO a Twitter-oldalán számolt be a hírről. 

    Az ellenséges orosz politika kiszolgálásának következményei lesznek. A KAPO és az észt rendőrség visszavonta a Kreml-aktivista Alekszandr Kornyilov tartózkodási engedélyét, ezenkívül pedig öt évig tilos belépnie a schengeni övezetbe – írja a bejegyzés. 

  • Oroszország ismételten Irántól várja a segítséget, hogy drónokkal és rakétákkal lássa el az orosz csapatokat – állítja néhány amerikai tisztségviselő. Az Egyesült Államok egyre inkább aggódik amiatt, hogy Moszkva további fegyvereket fog beszerezni Teherántól – írja a SkyNews.

    Irán több száz rakétát és drónt szeretne eladni Oroszországnak, megsértve ezzel a Biztonsági Tanács 2015-ös határozatát – vélekedett egy ENSZ-diplomata. Oroszország is az aláírók között van, így ezzel ő is megsértené a határozatot, emellett pedig nagyon fontos az a kérdés, hogy Oroszország mit adna a rakétákért és drónokért cserébe. 

    Az Egyesült Államok tisztviselői szerint a két ország közötti együttműködés fokozódása jelentős aggodalomra ad okot, és súlyos következményekkel járhat a régió biztonságára nézve. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította az energiaügyi minisztériumot, hogy vizsgálja meg a moldovai gáztárolás kérdését Ukrajna területén, és alaposan mérlegelje a jelenleg fennálló helyzetet – írja a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség.

    A Gazprom nemrég számolt be arról, hogy az Ukrajnán keresztül Moldovába történő tranzit céljára szállított gáz mennyisége meghaladta az ukrán–moldovai határon ténylegesen átadott mennyiséget.

    A Gazprom november végén bejelentette, hogy csökkenti vagy teljesen leállítja a gázszállításokat Moldovába, ha Kisinyov nem teljesíti a megállapodás szerinti kifizetéseket. Az orosz vállalat szerint a volt szovjet tagköztársaság rendszeresen megsértette a fizetési kötelezettségeket.

    Andrei Spinu moldovai miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és regionális fejlesztési miniszter december elején közölte, hogy megállapodást kötöttek a kiterjedt áramkimaradások kockázatának csökkentése érdekében.

    A szerződés aláírásával csökkent a hálózatról való tömeges lekapcsolódás veszélye. A szerződés észszerű kompromisszum, amely révén a Dnyeszter mindkét oldalán élő állampolgárok áramhoz és földgázhoz jutnak

    – mondta akkor Spinu.

    A moldovai miniszterelnök-helyettes elmondta: az Ukrajnában maradó mennyiségek a köztársaság tartalékai, amelyeket teljes egészében Kisinyov fizet.

  • A luhanszki terület megszállt részén a kórházakból erőszakkal bocsátják el azokat a betegeket, akiknek a kezelését még nem fejezték be. Helyüket az egészségügyi intézményekben sebesült orosz katonák foglalják el – közölte az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ.

    A betegek között nincs rangsorolás. A komplex sérüléseket szenvedett emberek, még azoknak is, akik orosz aknákon robbantak fel, helyet kell csinálniuk az orosz hadseregnek. A súlyosan sebesült oroszok száma egyre nő, és nincs hely a befogadásukra

    – olvasható a jelentésben.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az ukrán–magyar határszakaszon szerdán 4682-en léptek be Magyarország területére, a román–magyar határszakaszon belépők közül 3755 személy nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 121 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

    Vonattal 20 ember, köztük 11 gyermek érkezett szerdán Budapestre az ukrajnai háború elől.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várakozással tekint a jövőbe, ugyanis szerinte a következő évben eljön a béke ideje – írja a Politico

    Úgy gondolom, hogy jövőre is az ukránok lesznek a legbefolyásosabbak, de már békeidőben

    – mondta Zelenszkij.

    Beszédében emellett köszönetet mondott az ukrán hadseregnek és minden ukránbarát országnak, akik segítenek átvészelni ezeket a nehéz időket.

  • Az Institute for the Study of War (ISW) elemzői meg vannak győződve arról, hogy Vlagyimir Putyin hosszú háborúra készíti fel az oroszokat.

    Az elemzők szerint Putyin a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztési Tanácsával folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy az ukrajnai úgynevezett különleges hadművelet még sokáig elhúzódhat, az új területek elfoglalása Oroszország számára fontos feladat.

    Az intézet szakértői megjegyezték, hogy ezen a találkozón Putyin I. Péter orosz cárhoz hasonlította magát, valamint arról beszélt, hogy most Oroszország tartja ellenőrzése alatt az Azovi-tengert, amelyért a cár harcolt.

    Az ISW szerint ez az utalás egyértelműen felvázolja Putyin jelenlegi ukrajnai célját, amely nyíltan imperialista és maximalista.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szerdai percről percre összeállításunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!