Ez a poszt a következő Percről percre része:

Putyin elhagyja Oroszországot

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy nappal a legutóbbi támadás után, szombat délelőtt ismét országszerte megszólaltak a légvédelmi szirénák Ukrajnában, beleértve a fővárost is – közölték az ukrán hatóságok. Mostanra Harkivban, Luhanszkban és a Krímben maradtak bekapcsolva a légvédelmi szirénák. A kijevi katonai hivatal felszólította a lakosságot, hogy húzódjon az óvóhelyekre.

    A belorusz katonai aktivitást figyelő Hajun felhasználói fiók közölte, hogy több orosz harci repülőgép haladt el a belorusz légtérben Észak-Ukrajna felé.

    Az újabb légiriadó csupán néhány órával az után kezdődött, hogy Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte: a pénteki tüzérségi támadások után sikerült visszaállítani a főváros vízellátását. A fűtés- és áramszolgáltatások Kijevben továbbra is csak helyenként működnek.

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadást követően ismét hangsúlyozta, hogy országának sürgősen légvédelmi rendszerekre volna szüksége. Közzétett videójában az államfő úgy fogalmazott, „a Nyugatnak tovább kell fokoznia az Oroszországra mért nyomást”.

  • Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko december 17-én jelentette be a népszerű gyalogoshíd újranyitását Kijev központjában. A híd, amely két központi kijevi parkot köt össze, a Volodimirszka Hirka és a Marjinszkij parkot, megsérült, amikor október 10-én 84 orosz rakéta egyike pont alatta csapódott be.

    A hidat a városban üveghíd vagy „Klicsko hídja” néven ismerik. Padlójának egyes részei üvegből készültek, amely megrepedt nem sokkal az után, hogy Klicsko 2019-ben megnyitotta.

    „Mind a 18 sérült padlóüvegegységet kicseréltük. A híd mentén a korlátokat és a kábeleket is helyreállították – közölte Klicsko a Kyiv Independent szerint.

    Október 10-én reggel orosz rakéták és kamikazedrónok csapódtak be Kijev központjában és más ukrajnai nagyvárosokban, 20 ember meghalt, és 108 megsebesült – közölte Olekszandr Korunzsij, az Állami Sürgősségi Szolgálat szóvivője.

    Ez volt az első nagyobb szabású, összehangolt rakétatámadás Ukrajna ellen a február 24-én kezdődött invázió óta. A következő támadásokra október 17-én, október 31-én, november 15-én, november 23-án, december 5-én és december 16-án került sor. Ezek tömeges áramkimaradásokat eredményeztek Ukrajna-szerte, beleértve a fővárost is.

  • Sikeresen felszínre hozták mind az 596 szénbányászt, aki Krivij Rihben rekedt a föld alatt egy orosz rakétatámadás következtében – közölte Olekszandr Vilkul, a település katonai vezetője Telegramon, majd köszönetet mondott a mentésben részt vevő mentősöknek is. 

    Az orosz rakétatámadás pillanatában 596 bányász tartózkodott a bányában, közülük senki nem sérült meg – írja a The New Voice of Ukraine

  • Védőkupolát építenek a zaporizzsjai atomerőmű nukleáris hulladéktárolója fölé – jelentette be szombaton Vlagyimir Rogov, az Oroszországgal Vagyunk Mozgalom elnöke.

    Az atomerőműben a kiégett nukleáris hulladék tárolója fölé védőkupolát telepítenek. Ez meg fogja védeni a törmelékektől és a drónoktól

     – írta a Telegram-csatornáján.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők déli parancsnoksága Facebook-oldalán közölte, hogy „Odessza térségére az ellenség reggel újabb rakétatámadást indított”.

    Az ideiglenesen megszállt Krím félsziget part menti rakétakomplexumából indított Onix típusú rakétákat megsemmisítették az ukrán légvédelmi erők – tették hozzá.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tudja megállítani az Ukrajna elleni háborút, élete végéig vívni fogja, mert a háború lett a lételeme – jelentette ki Ihor Jakovenko, orosz ellenzéki politikus és újságíró az Obozrevatel ukrán hírportál szerint. 

    A lap azt írta, Jakovenko úgy gondolja, Oroszországban nő az elégedetlenség az ukrajnai háború veszteségei miatt, azonban míg a biztonsági erők Putyin mellett vannak, addig a tiltakozásoknak esélyük sincs. Szerinte amikor az orosz vezető elveszíti a háborút, az egész rendszer szétbomlik, és van esély az Orosz Föderáció megszűnésére is. 

    Putyin nukleáris fegyverkezésével kapcsolatban pedig azt nyilatkozta a lapnak, hogy szerinte csak ijesztgetésről van szó. 

    Szerintem ijesztgetésről van szó, a Nyugat megfélemlítésére tett kísérletekről, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára, hogy Oroszország szünetet kapjon. Mivel a fronton nehéz a helyzet, Oroszország valójában elvesztette támadóképességét

    – fogalmazott a politikus. 

  • A brit hírszerzés szerint orosz megszállók megváltoztatták azt a helyet, ahonnan iráni kamikazedrónokat indítanak Ukrajna elleni csapásokra. Két okból költöztek a Krímből a Krasznodari területre.

    A szakértők friss jelentést tettek közzé a katonai helyzetről, ami az oroszok pénteki hatalmas támadásáról szól. Úgy vélik, hogy december 16-án a megszállók rakétákkal és iráni drónokkal is megpróbáltak csapást mérni. Ez utóbbi a Krasznodari területről szállt fel – írja az Unian.

    Korábban ezek a drónok főként a megszállt Krím területéről indultak. A kilövési hely megváltoztatása valószínűleg a Krím sebezhetőségével kapcsolatos orosz aggodalmakkal függ össze, ugyanakkor jó szállítási helyszín a fegyverek utánpótlására Oroszországba

    – tette hozzá a brit hírszerzés.

  • Az Institute for the Study of War (ISW) szerint Vlagyimir Putyin minszki látogatásakor nyomást kíván gyakorolni Aljakszandr Lukasenka belorusz kormányfőre Oroszország és Belarusz integrációjával kapcsolatban. 

    Az intézet szakértői úgy vélik, a Kreml orosz ellenőrzést akar kialakítani Belarusz fellett, azonban a jelek szerint Lukasenka elutasítja az integrációs törekvéseket. 

    Senki sem irányítja Belaruszt, csak mi. Mindig abból kell kiindulni, hogy szuverén és független állam vagyunk 

    – idézik Lukasenka szavait. Ugyanakkor kevés esélyt látnak rá, de lehetségesnek tartják azt, hogy Oroszország Belarusz területről intéz támadásokat Ukrajna ellen. 

  • Mariana Mamonova várandósan került az orosz csapatok fogságába: csaknem hat hónapot töltött rabságban Mariupolban.

    Elmondása alapján alig részesült orvosi ellátásban, és a gyermeke is csak annak köszönhetően maradt életben, hogy a rabtársai megosztották vele az ételüket. Mariana Mamonovát az olenivkai fogolytáborban tartották fogva – írja a Szabad Európa

    A katonaorvost szeptemberben engedték szabadon egy fogolycsere keretén belül. Néhány nappal a szabadon engedése után megszületett a kislánya.

  • Vlagyimir Putyin meglátogatta a „különleges katonai műveletben” részt vevő fegyveres erők főhadiszállását – közölte a Kreml. A sajtószolgálat szerint az orosz elnök az egész december 16-i napot a főhadiszálláson töltötte, meghallgatva a háborúról szóló jelentéseket, valamint a katonaság esetleges javaslatait – írja a Meduza

    Az eseményről készült képek tanúsága szerint Szergej Sojgu védelmi miniszter, Valerij Geraszimov vezérkari főnök és Szergej Szurovikin orosz katonai vezető is ott tartózkodott a főhadiszálláson.

  • A Joe Biden vezette kormány egyik tagja a közelmúltban azt közölte a Kongresszus tagjaival, hogy Ukrajnának megvan a megfelelő katonai ereje ahhoz, hogy visszafoglalja a Krím félszigetet – írja az NBC News.

    Egyes tisztségviselők azonban minden olyan nagyszabású offenzívát aggodalmasnak tartanak, amely arra késztetheti Putyint, hogy nukleáris fegyverekhez nyúljon. Ha Ukrajna kísérletet tesz arra, hogy visszaszerezze a Krím félszigetet, Vlagyimir Putyin sarokba szorítva érezheti magát, és erőteljesebben reagálhat – vélekedtek egyesek. 

    Katonai szakértők szerint a Krímért folytatott harc mindkét oldalnak súlyos veszteségekkel járna.

  • A kijevi önkormányzati szolgálatok helyreállították a vízellátást a város összes fogyasztója számára. Ezt szombaton jelentette be Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko.

    „Minden fővárosi lakosnak visszaadták a vízellátást” – írta a Telegram-csatornán a TASZSZ szerint. Vitalij Klicsko hozzátette, hogy a fogyasztók felének biztosították a fűtést, míg a kijevi lakosok egyharmadának nem volt árama.

    Péntek délelőtt Ukrajna-szerte légiriadót jelentettek be, amely több mint négy órán át tartott. Az ország különböző városaiból, beleértve Kijevet is, robbanásokról és az energiainfrastruktúrában bekövetkezett károkról érkeztek jelentések. Klicsko arról számolt be, hogy fennakadások voltak a víz-, hő- és áramszolgáltatásban a városban. 

  • Vitalij Klicsko Kijev polgármestere bejelentette a fővárosi metró újraindulását.

    Erről a Telegramban tájékoztatott. „Ma reggel fél 7-től újra üzemel a kijevi metró” – közölte a polgármester.

    Korábban a kijevi városi államigazgatás arról számolt be, hogy a fővárosi metró továbbra is csak menedékként működik.

    Megállapították, hogy a Kyivpasstrans olyan buszokat indított, amelyek részben megduplázzák a metró útvonalait – írja az Unian.

  • Donyeck Budjonnovszkij kerületében három orosz civil megsebesült az ukrán fegyveres erők lövöldözésében – jelenti a TASZSZ orosz hírügynökség.

    A de facto Donyecki Népköztársaság védelmi központja szerint a „VFU (Ukrajna katonai alakulatai) megsebesített három civilt Donyeck Budjonnovszkij kerületében”.

  • A gránátvetőt, amely a lengyel rendőrfőparancsnok, Jaroslaw Szymczyk irodájánál okozott robbanást, egy Ukrajna és a lengyelországi Przemyśl közötti különvonaton szállították az országba – számolt be szombaton a lengyel Zet rádióállomás.

    Elmondásuk szerint a fegyverek nem mentek át sem a határon, sem a vámellenőrzésen, amikor átlépték a határt.

    Mint ismeretes, a lengyel rendőrség varsói főparancsnokságának épületében december 14-én, szerdán történt a robbanás. A robbanás tényét korábban a lengyel belügyminisztérium is megerősítette. A minisztérium szerint a főparancsnok irodája melletti szobában felrobbant az egyik ajándék, amelyet a parancsnok a decemberi ukrajnai munkalátogatásakor kapott egy ukrán vezetőtől.

    A Zet rádió által csütörtökön közzétett nem hivatalos jelentések szerint ez az ajándék egy gránátvető lehetetett. A lengyel ügyészség jelenleg is vizsgálja a robbanást, számolt be a helyi média.

  • Több mint 1500 katona, egytucatnyi hadihajó és a légierő részvételével kezdetét vette az orosz hadgyakorlat a kalinyingrádi megyében – jelentette az Interfax orosz hírügynökség az orosz balti flotta sajtóinformáció alapján. 

    A hadgyakorlaton szimulált feladatokat fognak végezni az ellenséges hajók és repülők megsemmisítése céljából – írja a The New Voice of Ukraine

  • „Az oroszok megpróbálják megtörni az emberek akaratát azzal, hogy az ország infrastruktúráját támadják” – mondta Philip Ingram volt katonai hírszerző tiszt.

    Pénteken Oroszország rakétákat lőtt ki Ukrajnára, ami a háború kezdete óta az egyik legnagyobb támadás volt. Kiiktatta az áramot a második legnagyobb városban, és arra késztette Kijevet, hogy országszerte rendkívüli áramszünetet vezessen be – írja a Sky News.

    Az Ukrajnát ért legutóbbi támadásokról Ingram mondta, a kulcsfontossági nemzeti infrastruktúrát támadják.

    Megpróbálják megtörni az emberek akaratát. Az elmúlt néhány éjszaka rakétatámadásokat indítottak cirkálórakétákkal és az Irán által szállított kamikaze drónokkal, amelyekről annyit hallottunk

    – mondta az amerikai katonai szakértő. A városokra gyakorolt hatásról elmondta, a polgári lakosság központjait támadják. „Támadják a lakóhelyeket, az energia- és vízellátási infrastruktúrát, és hatalmas pusztítást okoznak.”

  • Moldova kormánya rendkívüli helyzetekkel foglalkozó bizottsága a rendkívüli állapot idejére felfüggesztette hat tévécsatorna engedélyét az ukrajnai események helytelen tudósítása miatt. A vonatkozó rendelet pénteken jelent meg a kormány honlapján.

    Az országban zajló események, valamint az ukrajnai háborút tükröző megbízható információk hiánya miatt a rendkívüli állapot idején felfüggesztjük az alábbi audiovizuális médiák sugárzási engedélyét

    – áll a dokumentumban. A rendelet alapján nem működhet a rendkívüli állapot ideje alatt

    • a First in Moldova,
    • az RTR Moldova,
    • az Accent TV,
    • az NTV-Moldova,
    • a TV-6 és
    • az Orhei TV televíziós csatorna.

    A TASZSZ orosz állami hírügynökség azt írta, a listán szerepelnek olyan tévécsatornák is, amelyek orosz műsorokat sugároznak, és olyanok is, amelyek ellenzékinek számítanak az országban.

    Mint ismeretes, az ukrajnai események miatt február végén rendkívüli állapotot vezettek be Moldovában. Erre az időszakra az oroszországi televíziós adásokra is korlátozásokat vezettek be. Ezenkívül blokkolták a Sputnik Moldova híroldalt és számos más forrást. Az ország Legfőbb Ügyészsége pedig nemrég arról számolt be, hogy több személy ellen is nyomozást indítottak, akiket az ukrajnai események helytelen tudósításával gyanúsítanak. 

  • Magyarország területére december 16-án az ukránmagyar határszakaszon 6063 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 5317 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség.

    A beléptetettek közül a rendőrség 174 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Hozzátették: az ukrajnai háború elől december 16-án 56 ember, köztük 38 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszországnak még mindig elegendő rakétája van több olyan nagy erejű csapáshoz, mint amilyet korábban Ukrajna ellen indított.

    A rakétatámadásokat követően pénteken egyik videoüzenetében Zelenszkij azt mondta, bármit is várnak a „moszkvai rakétaimádók” a csapásaiktól, azokkal még mindig nem fogják megváltoztatni az erőviszonyokat ebben a háborúban – írja a Sky News.

    Ukrán tisztviselők szerint Oroszország pénteken több mint 70 rakétát lőtt ki Ukrajnára. Három ember meghalt, amikor egy lakóházat találtak el Krivji Rih központjában, a déli Herszonban pedig egy ember vesztette életét.

    A megszállt Kelet-Ukrajnában orosz tisztségviselők közölték, hogy 12 ember halt meg ukrán lövésekben. Kijev arra figyelmeztetett, hogy Moszkva a jövő év elején újabb átfogó offenzívát tervez. Az offenzíva a keleti Donbász régióban, délen, vagy akár Kijev felé is megindulhat.

    Kapcsolódó

    Nagyszabású orosz hadművelet készül, Kijev is a célpontok között van

    Moszkva újabb 200 ezer katonát áldozna be a háború oltárán?

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!