Ez a poszt a következő Percről percre része:

Putyin elhagyja Oroszországot

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük a megtisztelő és kitartó figyelmüket. Tartsanak velünk vasárnap is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat! 

  • Egy 36 éves férfi életét vesztette a gépkocsijában, amikor az orosz csapatok tüzérségi támadás alá vették a dél-ukrajnai Herszon városát – jelentette be a tartományi kormányzó szombaton.

    Jaroszlav Janusevics a Telegramon kifejtette, hogy az orosz egységek Herszon egyik nyugati kerületét lőtték tüzérségi és rakétatűzzel. A halálos áldozaton kívül egy 70 éves nő is megsebesült. Egy másik szombati üzenetben arról számolt be, hogy az orosz katonák egy idős helyi lakos házát is lőtték egy Herszon melletti faluban.

    Az ukrán csapatok november 11-én szabadították fel a fekete-tengeri kikötővárost az orosz ellenőrzés alól, de ukrán tisztségviselők szerint az orosz csapatok folytatják a település lövetését a Dnyeper folyó túlpartjáról is.

    Egy másik ukrajnai régió kormányzója szintén szombaton bejelentette: a helyi katasztrófavédelem mentőalakulatai péntek reggel megtalálták egy egyéves csecsemő holttestét egy orosz tüzérségi támadásban szétlőtt lakóépület romjai között – adta hírül az MTI.

  • Ukrajna veszíteni fog, ezért az Egyesült Államoknak Moszkvát és Kijevet béketárgyalásra kellene kényszerítenie – fejtette ki szombaton Richard Black volt virginiai szenátor.

    Az egykori amerikai tisztviselő elmondta azt is, hogy Ukrajna további előrenyomulása nem valószínű – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

    Az ukrán hadsereg vezetői is közölték, hogy nagy orosz offenzívára készülnek, erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

  • A The New York Times NATO-informátorokra hivatkozva közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem számít, hány katonája hal meg vagy sebesül meg a csatatéren, Oroszország nem adja meg magát. A lap értesülései szerint az orosz államfő kész beáldozni 300 ezer katonája elvesztését is, csak hogy elérje Ukrajnával kapcsolatos terveit.

    A cikk szerint Vlagyimir Putyin nem sokkal az invázió elindítását követően elismerte Naftali Bennett akkori izraeli miniszterelnöknek, hogy „az ukránok keményebbek és elszántabbak annál, mint ahogy neki mondták”. Putyin ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Oroszország „nagy ország, és van türelmük”.

    Azok, akik ismerik Putyint, azt mondják, hajlandó feláldozni életeket, ameddig csak kell. Az orosz kormányzat az elmúlt hetekben állítólag közvetett csatornákon azt az üzenetet próbálta meg továbbítani az amerikaiaknak és Joe Biden elnöknek is, hogy Oroszország és hadserege nem adja meg magát, bármennyi emberéletet is követel a harctéren a háború – olvasható a cikkben.

  • Krivoj Rogban a mentőszolgálat munkatársai egy másfél éves kisfiú holttestét emelték ki az orosz támadások következtében megsemmisült lakóépület romjai alól – számolt be róla a Dnyipropetrovszki terület katonai kormányzója, Valentin Reznicsenko. 

    A város ellen indított támadásban összesen négyen vesztették életüket, 13-an pedig megsérültek. 

  • A Kreml arra utasította az állami vállalatokat, keressenek olyan pozitív eseményeket, amelyeken Vlagyimir Putyin is részt vehet. Az utasítást legfőképp az energetikai, közlekedési és hírközlési szektor cégvezetői kapták – írja a The Moscow Times több, az ügyet közelebbről ismerő forrásra hivatkozva. 

    Az elhúzódó háború miatt folyamatosan nő az orosz társadalom elégedetlensége, romlik az életszínvonal, és egyre többen fordulnak el a „különleges katonai hadművelettől”. Emiatt van szükség arra, hogy az orosz elnököt „több jó hírrel is kapcsolatba hozzák”. 

    Ez általában gyár- vagy autópálya-átadás, egy új létesítmény felavatása vagy egy régi évfordulójának az ünneplése, de lehet akár egy állattenyésztésre alkalmas központ megtekintése is.  

  • December 16-án az Európai Unió szankciókat léptetett életbe 29, orosz rakéták kezeléséért és irányításáért felelős orosz szakember ellen. A 29 személyt a The Insider és a Bellingcat közös oknyomozó projektje során sikerült azonosítani. 

    A 29 személy mindegyike az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek alkalmazásában állt, és közvetlenül részt vett az Ukrajna ellen irányuló nagyszabású rakétatámadásokban, amelyek leginkább a civil lakosságot és a polgári infrastruktúrát érintették. 

  • Vitalij Klicsko kijevi polgármester szombat délutáni Telegram-bejegyzésében azt írta: „a fővárosi lakosság 75 százalékánál újra van fűtés. A helyi szakemberek már második napja dolgoznak azon, hogy stabilizálják a helyzetet a kijevi hőellátásban.”

    Pénteken Oroszország 76 rakétát lőtt ki Ukrajna-szerte, legalább három ember meghalt, legalább kilenc energetikai létesítmény megsérült, és arra kényszerült a kijevi városvezetés is, hogy vészhelyzeti áramszüneteket vezessen be.

    Péntek délelőtt szinte egész Ukrajna területén légiriadót jelentettek be, amely több mint négy órán át tartott. Az ország különböző városaiból – beleértve Kijevet is – robbanásokról és energetikai infrastruktúrában bekövetkezett károkról érkeztek jelentések. Klicsko arról számolt be, hogy fennakadások voltak a víz-, hő- és áramszolgáltatásban is a fővárosban.

  • Ismét kárpátaljai emberáldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A fronton vesztette életét Vaszil Azsbot. A hírt a Técsői Városi Tanács jelentette be a Facebook-oldalán szombaton.

    Vaszil Azsbot a Kárpátaljai 128-as Különálló Hegyi Rohamdandár katonája volt. A háború kitörése után csatlakozott a hadsereghez – közölte a karpatalja.ma.

  • Az Institute for the Study of War (ISW) legutóbbi frissítése szerint Moszkva „valószínűleg tovább támadja Kijevet, hogy fokozza a társadalmi elégedetlenséget a fővárosban”. A közlemény szerint azonban a rakétatámadások nem állítják meg az ukránokat – számolt be a Sky News.

    Az ISW a fővárost ért újabb csapásokra reagált, ugyanis egy nappal a legutóbbi támadás után, szombaton is légiriadót rendeltek el egész Ukrajnában, így Kijevben is. Úgy tudni, a háború kezdete óta a pénteki volt az egyik legnagyobb támadás az ukrán főváros ellen.

  • Mint beszámoltunk róla, Vlagyimir Putyin orosz elnök december 19-én Aljakszandr Lukasenka belorusz államfővel találkozik Minszkben. Az Institute for the Study of War (ISW) szakértői szerint a Kreml orosz ellenőrzést akar kialakítani Belarusz felett, azonban a jelek szerint Lukasenka elutasítja az integrációs törekvéseket.

    Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szombaton azt nyilatkozta, hogy szerinte Putyin fehéroroszországi látogatása során támadásra akarja rákényszeríteni Lukasenkát.

    Putyin nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket diktáljon bárkinek. Persze ő továbbra is abban reménykedik, hogy a saját feltételeivel fejezi majd be a háborút. Intellektuális képességeit tekintve gyenge, a valóságtól teljesen elrugaszkodott személy

    – fogalmazott Podoljak, aki hozzátette: az orosz elnök azt szeretné, ha „Belarusz politikai szempontból elpusztulna mint állam.”

    Az elnöki tanácsadó szerint Putyin a jövő heti találkozón maximális támogatást kér majd a belorusz államfőtől egy újabb offenzívához. „Ez lehet mozgósítás, kiképzés vagy akár szárazföldi invázió is” – jelentette ki.

    Az Unian hírügynökség beszámolója szerint Mihajlo Podoljak úgy fogalmazott: „ha Lukasenka úgy dönt, közvetlenül részt vesz a háborúban, öngyilkos ítéletet ír alá magának.”

  • Szombaton egy orosz rakéta csapódott be egy idősek ellátását biztosító intézménybe – közölte a dél-herszoni régió kormányzója. Jaroszlav Janusevics tájékoztatása szerint Sztyepanivka falu egyik intézményét érte a támadás.

    „A megszállók aljas módon olyan célpontot találtak, amely idős embereknek nyújt segítséget. A központi épületben jó néhány ajtó mellett kapuk is megsemmisültek, több ablak és ajtó is megrongálódott, valamint a tető és a tornác is megsérült. Szerencsére személyi sérülés nem történt” – tette hozzá.

    Helyi sajtóhírek szerint szombaton – az idősotthont ért rakétatámadástól függetlenül – egy 36 éves férfi életét vesztette autójában a régióban – közölte a Sky News.

  • Az ukrán elnök egy francia tévécsatornának adott interjúban azt mondta: kész személyesen megmérkőzni Vlagyimir Putyinnal.

    A La Chaîne Info (LCI) csatornának adott teljes interjú szombat este kerül adásba, de egy rövid beharangozót már közzétettek. Eszerint Volodimir Zelenszkijt egyebek mellett arról kérdezték meg az interjúban, hogy kész lenne-e egy „személyes párharcban” megküzdeni az orosz elnökkel.

    „Ha egy igazi férfi üzenetet akar küldeni valakinek, például azáltal, hogy jól megveri, akkor azt ő maga csinálja meg, nem hagyatkozik másokra” – mondta erre Zelenszkij, amivel arra reagált, hogy az orosz elnök a háború kezdete óta újra és újra más országok vezetőin keresztül próbál meg üzenni az ukránoknak. Az ukrán elnök ezután azt is hozzátette:

    Bármikor készen állok. Akár holnap is. De az lesz Putyin elnök utolsó találkozója.

    A téma azért is jöhetett szóba az interjúban, mert a háború elején a Tesla tulajdonosa, Elon Musk már egyszer kihívta bokszolni Vlagyimir Putyint. A felhívásra Ramzan Kadirov csecsen vezér válaszolt neki azzal, hogy „Vlagyimir Vlagyimirovics agyonverné” őt egy ilyen meccsen, ezért nem lenne igazságos. 

  • Az ukrán katonai hírszerzés (GUR) információi szerint Oroszország egyelőre nem áll készen egy új, teljes körű offenzívára. Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának képviselője úgy véli: az orosz hadsereg jelenleg rendezi sorait, tartalékokat gyűjt, ugyanakkor szerinte sem az újévi ünnepségek, sem az ortodox karácsony idején nem lesz megnyugvás – írja az Unian hírügynökség.

    Az orosz hadsereg fegyvereiről, felszereléseiről azt mondta, hogy a legjobbak és a legharckészebbek közül rengeteg megsemmisült Ukrajna területén. Juszov szerint az orosz erők mennyiségi mutatói jóval alacsonyabbak lesznek, mint a teljes körű invázió kezdetén, és lehetőségeik minőségben is elmaradnak a modern technikához képest.

    „A nagy pontosságú és modern technológiájú fegyvereik jelentős többségét elhasználták vagy elvesztették, de bőven vannak olyanok is, melyeket meg kell javítani. Amiket újraaktiválnak, azok más típusú és más állapotú fegyverek” – mondta Andrij Juszov.

  • Hiába a Honvédelmi Minisztérium és a kormány elutasító válasza, orosz képviselők egy csoportja mégis benyújtotta az Állami Dumának azt a javaslatot, miszerint a tudósok és a doktori fokozattal rendelkezők mentesüljenek az általános mozgósítás alól. 

    A benyújtott dokumentum szerint a doktori fokozattal rendelkezők munkahelytől függetlenül kell hogy mentesüljenek a sorozás alól – írja a Kommersant. A javaslat arra is kitér, hogy az egyetemi hallgatók szintén mentesüljenek az általános mozgósítás alól. 

  • Idén az ország fő karácsonyfája egy 12 méter magas műfenyő, amit Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a legyőzhetetlenség szimbólumának nevezett. Energiatakarékos füzérekkel díszítik fel a fát, és kivilágítására csak bizonyos órákban kerül sor.

    A karácsonyfát az előző évek játékai, mintegy ezer kék és sárga gömb és fehér gömbök díszítik. A karácsonyfa tetejét Ukrajna címere fogja megkoronázni.

    A fa alsó részét az Ukrajnának segítséget nyújtó országok zászlóival díszítik.

    Hadd emlékeztessem önöket, hogy idén a karácsonyfa felállítását és díszítését a támogatók és a vállalkozások költségén végezzük, a generátort is jótevők biztosították. A város nem költ pénzt. Idén nem lesznek ünnepi szórakoztató rendezvények, ételudvarok, vásárok és látványosságok a Szófia téren

    – jelentette Vitalij Klicsko.

  • Mint megírtuk, Moldova kormánya a rendkívüli állapot idejére felfüggesztette hat tévécsatorna engedélyét az ukrajnai események helytelen tudósítása miatt.

    Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő elmondta, hogy Moszkva a politikai cenzúra példátlan cselekményének tekinti a hat orosz nyelvű tévécsatorna engedélyének felfüggesztését Moldovában – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

    Ezt a tilalmat a politikai cenzúra példátlan cselekményének, a médiapluralizmus elve megsértésének és az információhoz való szabad hozzáférés durva megsértésének tekintjük

    – jegyezte meg Zaharova.

  • Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő közölte: az Európai Unió Oroszországgal szembeni újabb szankciói nem érik el eredeti céljaikat, ellenkezőleg: tovább súlyosbítják a gazdasági problémákat az Európai Unión belül.

    A tagországok korábban megállapodtak abban, hogy újabb, 19 milliárd dolláros segélycsomaggal támogatják Ukrajnát, továbbá az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Oroszország elleni kilencedik szankciós csomagot is, amely egyedi és gazdasági szankciókat is tartalmaz. Korlátozzák és ellenőrzik a többi között a kettős felhasználású termékeket is.

    „Ennek pontosan ugyanaz lesz a hatása, mint ami korábban történt: a társadalmi-gazdasági problémák súlyosbodása az Európai Unióban. Arra szólítjuk fel az illetékeseket, hogy töröljenek el minden olyan korlátozást, amely közvetlenül vagy közvetve hatással van az orosz gabona- és műtrágyaexportra” – idézi a szóvivőt a Sky News.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy a szankciók miatt valószínűleg új partnerekkel kötnek kereskedelmi megállapodásokat, valamint a Kínába irányuló gázexportot is jelentősen növelni szeretnék.

  • Mihail Alekszandrov orosz szakértő egy tévéműsorban rakétatámadás indítását javasolta Azerbajdzsán ellen, hogy ezzel akadályozzák meg a dél-kaukázusi ország nyugati olajszállítását, valamint hogy így növeljék meg a szénhidrogénárakat. Hozzátette: rakétacsapásokkal kell kiiktatni az összes ellenséges versenytársat az olajpiacon.

    Ha most szétbombázzuk az infrastruktúrájukat, nem tudnak eladni olajat a Nyugatnak. Ez jelentősen megnövelné az olajárakat. Meg kell támadni a létesítményeiket és az energiarendszerüket

    – fogalmazott Alekszandrov.

    „Oroszország megszállottja a háborúnak és a terrornak. Ezt a problémát még meg kell oldani. Egy ilyen rezsim egészen addig közvetlen fenyegetést jelent, amíg meg nem buktatják” – idézi Gyenisz Kazanszkij ukrán újságírót az Unian hírügynökség.

  • A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a kárpátaljai magyar szervezetek működését – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hivatalos látogatásán Beregszászon, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) éves közgyűlésén.

    Az ukrajnai országos légiriadó miatt nem az eredeti helyszínen, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében, hanem az intézmény óvóhelyén tartotta meg éves közgyűlését a kárpátaljai magyar pedagógusok szakmai szervezete. 

    Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyakciója keretében az orosz–ukrán háború kitörése óta több mint egymillió menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra, akik minden szükséges segítséget megkaptak, és a továbbiakban is megkapnak. Magyarország és az egész magyarság érdekelt abban, hogy a szomszédos Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén

    – húzta alá Szilágyi Péter.  

  • Szombat délután nagyrészt újraindult az áramellátás az északkeleti Harkiv régióban – erősítették meg a helyi hatóságok. Oleh Szinyehubov kormányzó tájékoztatása szerint a helyzet „továbbra is nehéz” a Kupjan körzet egyes területein, amelyekre folyamatosan csapásokat mér az orosz hadsereg.

    A kormányzó köszönetet mondott az Oblenergo energiaszolgáltató dolgozóinak, a Harkiv régióban működő Állami Sürgősségi Szolgálat főosztálya alkalmazottainak és mindazoknak, akik részt vettek a helyreállítási munkálatokban.

    Eközben Olekszij Kuleba, a kijevi régió vezetője elmondta, hogy a helyreállítás azon a részen folytatódik. Hozzátette: „az időjárás megnehezíti a folyamatot, az eső, a jégeső és a hó nagy gondokat okoz. Az alkalmazottak azonban fokozott üzemmódban dolgoznak.”

    Az Ukrenergo döntése értelmében a kijevi régióban folytatódnak a vészleállások. A régió körülbelül 50 százaléka jelenleg áram nélkül van – írja a Sky News.

  • Bill Burns, a CIA igazgatója azt mondta: az ügynökség nem gondolja, hogy az oroszok komolyan gondolják a béketárgyalások kezdeményezését.

    Azt nyilatkozta a PBS amerikai közszolgálati televíziós csatornának, hogy a tél beálltával csökkent a harcok intenzitása, ugyanakkor úgy véli: a helyi infrastruktúrát érintő orosz csapások folytatódni fognak.

    Nincs változás vagy mérséklődés az ukrán emberek és a helyi civil infrastruktúra elleni, egyre brutálisabb támadások ütemében. Nincs olyan fejlemény, amely alapján arra következtethetnénk, hogy az oroszok valódi békére vagy valódi tárgyalásokra törekednének

    – idézi a Sky NewsBill Burnst.

    Oroszország október óta többször intézett támadást az ukrán infrastruktúra ellen, a legutóbbi pénteken történt, és sokaknál megszakította az energia- és vízellátást.

  • Az Ukrajnában zajló háború negatív hatással van a világ élelmiszer-ellátására. A megsemmisített élelmiszerraktárak, a blokád alá vont kikötők és az elaknásított termőföldek 2008 óta a legsúlyosabb élelmiszerválságot eredményezték.

    Még súlyosabb és elkeserítőbb a helyzet Ukrajna határain belül. A robbantások és a kulcsfontosságú infrastruktúra elleni támadások a többi között azt is előidézték, hogy egyre nehezebb módon lehet megoldani a lakosság élelmiszer-ellátását. Az ukrán és európai uniós tisztviselők azzal vádolják Oroszországot, hogy az ételt háborús eszközként használja fel – írja a Store Insider.

    Az ellátásban jelentős eltérés figyelhető meg az ukrán területek és az oroszok által elfoglalt térségek között. A megszállt településeken nagy a segélyektől való függés, mert a legtöbb helyi gyár és üzlet vagy bezárt, vagy megsemmisült. Az ukránok által ellenőrzött területeken az ellátási láncok alkalmazkodtak a kezdeti fennakadások után a kialakult körülményekhez, gondoskodva arról, hogy mindenhová jusson elegendő élelem.

  • Ukrán rakéták három civilt öltek meg a luhanszki régióban, az oroszok által ellenőrzött Scsasztija településen – közölték az oroszok által kinevezett regionális hatóságok.

    Hozzátették: az amerikai gyártmányú HIMARS rakéták további öt embert megsebesítettek, és négy házat leromboltak – adta hírül az al-Dzsazíra.

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint jelenleg irreális elvárás az, hogy megállapodásra lehet jutni Oroszországgal a háború befejezéséről – írja a The Guardian.

    A háborúnak Oroszország vereségével kell véget érnie

    – írta Podoljak a Twitteren, és kijelentette, hogy Ukrajna „szükséges mennyiségű és minőségű tüzérséggel, páncélozott járművekkel, drónokkal és nagy hatótávolságú rakétákkal lép fel”.

    Az elnöki tanácsadó Ernest Hemingway nagy sikerű, első világháborús regényének (Búcsú a fegyverektől) a címét átfogalmazva azt írta: „Üdvözlet a fegyvereknek!”

  • Kórházba került pénteken a Közép-afrikai Köztársaságban egy orosz kulturális központ vezetője, miután kibontott egy neki szánt levélbombát, amely felrobbant a kezében. Dmitrij Szitij az orosz kulturát népszerűsíti világszerte a Russia House alkalmazásában – írja a The Moscow Times

    A csomag a férfi otthonában robbant fel, amikor kibontotta. Azonnal kórházba szállítottak, a sérüléseinek súlyossága azonban egyelőre nem tisztázott. A helyi bűnüldöző szervek terrorcselekménynek minősítették az esetet, és megerősítették, hogy Dmitrij Szitij korábban több halálos fenyegetést is kapott. 

    Az orosz külügyminisztérium szerint ezzel az akcióval akarja valaki aláásni a Moszkva és Bangui közti kapcsolatokat. Bár a hatóságok még nem azonosítottak senkit gyanúsítottként, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője kijelentette, hogy a francia kormány áll a támadás mögött. 

    Prigozsin szerint egy előző fenyegető levélben Szitij fiának a fényképe volt, azzal az üzenettel, hogy a „következő csomagban a fia feje lesz, ha az oroszok nem hagyják el az afrikai kontinenst, és nem nyitják meg az ajtót a franciák előtt”. A Wagner-zsoldoscsoport vezére a támadás után arra szólította fel az orosz tisztségviselőket, hogy nyilvánítsák terrorista állammá Franciaországot. 

  • A pénteki orosz rakétatámadások következtében 24 vasúti szerelvény késik Ukrajnában, az utasokat hatórás késésekre figyelmezteti az Ukrzaliznicja sajtószolgálata. 

    Szombat reggel 24 vonatjárat indul több mint egyórás késéssel, 18 szerelvény pedig kevesebb mint egy órát késik. 23 vonat továbbra is menetrend szerint közlekedik. Egyetlen távolsági vonatjáratot sem töröltek

    – idézi a közleményt a Kárpátalja.ma

    Kiemelték: a legnagyobb csúszásokra a Zaporizzsja–Kijev-, a Harkiv–Odessza-, a Kramatorszk–Odessza- és a Zaporizzsja–Ungvár-szakaszokon kell számítani. 

  • Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megérkezett Kárpátaljára. Facebook-posztjában ismertette, hogy kollégáival közösen sütött finomságokkal lepte meg a keleti határ melletti települések segítőit, „akik az Ukrajnában dúló háború kitörése óta mindennap ott vannak a segítségpontokon”.

    Szerettem volna személyesen is megköszönni ezen kistelepülések segítségét és helytállását, s bár tudom, apró gesztus, de azt láttam, örömet tudtunk csempészni Záhony, Lónya, Barabás, Beregsurány és Tiszabecs segítőinek mindennapjaiba

    – fogalmazott, majd kitért arra, hogy ugyan minden településre nem tudott elmenni, és személyesen megköszönni a munkát, de természetesen az elismerés és a köszönet mindenkinek jár.

  • Az amerikai Walmart diszkontáruház egy Zelenszkij ukrán elnököt szentként ábrázoló gyertyát kezdett forgalmazni.

    A gyertyát 24,95 dollárért, azaz közel tízezer forintért árulják – olvasható az áruház weboldalán, amely szerint a termékből most egy sincs raktáron. 

  • Gunyoros szobrot állítottak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egy Rowley Regis nevű angliai kis faluban. A szobrot a Bell End és a B4171-es városi út találkozásánál helyezték el – írja az Insider.

    A művet néhány nappal ezelőtt állíthatták fel, egy kosár tojással egyetemben, amellyel meg lehet dobálni a Putyint ábrázoló művet, ha valaki ki akarja fejezni az orosz elnök ukrajnai háborúja iránti nemtetszését.

    A szobor talapzatán egy felirat található, „Bellend of the year”. (A bellend egy brit vulgáris kifejezés, amely jelenti a férfi nemi szerv egy részét is, amely megtalálható az orosz elnök szobrán is, ugyanakkor sértésként is használják az idióta, kellemetlen, megvetendő emberekre. A szobor elhelyezése és koncepciója többszörös szóviccként értelmezendő – a szerk.)

    Az ötlet névtelenségbe burkolózó kitalálója azt mondta, nem tudott jobb alanyt elképzelni a „Bellend of the year” címre, mint az orosz elnököt.