új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szergej Sojgu orosz támadási miniszter közölte, hogy Oroszország mintegy 30 százalékkal, 1,5 millió főre bővítené a hadseregét, bár ahogy a brit védelmi minisztérium fogalmaz, nem világos, hogy mikor érnék el ezt a szintet − írta meg a Sky News

    Azt is kifejtette, hogy a bővítés legalább két északnyugat-oroszországi dandár hadosztálynyi erősségűvé fejlesztését is magában foglalná − Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának feltételezett fenyegetésére hivatkozva.

    Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt mondta:

    Ez először nyújt betekintést abba, hogy Oroszország hogyan törekszik arra, hogy erőit az ukrajnai inváziójából eredő hosszú távú stratégiai kihívásokhoz igazítsa.

  • Észak-Korea külügyminisztériuma cáfolta azt a sajtóhírt, miszerint lőszereket szállított a Wagner-csoportnak.

    A Fehér Ház csütörtökön közölte, hogy információi szerint a Wagner zsoldoscsoport fegyverszállítmányt vett át Phenjantól az Ukrajnában harcoló moszkvai erők megsegítésére, emlékeztet a Guardian.

  • Észak-Korea alaptalannak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint fegyvereket szállított volna az oroszországi Wagner-csoportnak, és ehelyett az Egyesült Államok ellen fordult, amiért az Ukrajnának küldött fegyvereket − jelentette az ország KCNA hírügynöksége.

    Az amerikai és brit hírszerző szolgálatok által állított lépésről először a japán média számolt be − írta meg a Sky News

    A japán média hamis jelentése, miszerint a KNDK lőszert ajánlott fel Oroszországnak, a legabszurdabb elterelő manőver, amely nem érdemel semmilyen kommentárt vagy értelmezést

    − fogalmazott a minisztérium szóvivője a KCNA által közölt nyilatkozatban.

    Korábban a Wagner-csoport vezetője pletykának minősítette az állításokat.

    Az információt lapunk nem tudta független forrásból ellenőrizni. 

  • Az ukrán hadsereg szerint továbbra is heves harcok folynak Bahmutban és Avgyijivkában.

    Közben az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov arról beszélt, hogy az orosz erők igyekeznek ellenőrzést gyakorolni a Donyecki Népköztársaság területe felett.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy amerikai útja után visszatért kijevi irodájába.

    A washingtoni látogatás volt az ukrán elnök első, hazáján kívül tett látogatása Oroszország februári inváziója óta.

    „Az irodámban vagyok. A győzelemért dolgozunk” – jelentette ki Zelenszkij.

  • Nem piaci, hanem önkényes döntés az orosz gázársapkáról szóló döntés, ezért nem fog működni – mondta Dimitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. 

    A politikus ostobaságnak tartja az intézkedést, szerinte csak az Európai Unió tehetetlenségéről árulkodik. 

    Az olajhoz hasonlóan ezt sem a gazdasági logika diktálja, hanem az Oroszországgal szembeni állatias gyűlölet, amely a »minden az oroszok miatt van« mániákus tézisén alapul

    – fogalmazott Telegram-bejegyzésében, hozzátéve: „a gázárak tehát továbbra is nagyon magasan maradnak az európai fogyasztók számára”. 

  • Újabb Tor-M2K típusú légvédelmi rakétarendszert szállított Belarusznak Oroszország – közölte pénteken a belarusz védelmi minisztérium. 

    A fegyvereket az országok között kötött haditechnikai együttműködésről szóló megállapodás keretében adták át. Az Unian ukrán hírügynökség szerint a belarusz katonákat már ki is képezték a használatukra. 

    Hatékony módszert jelentenek a különböző típusú légi célpontok megsemmisítésére 

    – írták a közleményben a lap szerint. 

  • Az ukrán hadsereg kiképzését a Patriot rakétarendszerekkel való együttműködésre nagyon hamar el kell kezdeni.

    Ezt az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának magas rangú képviselője jelentette be. A CNN értesülései szerint tisztázta, hogy az Egyesült Államok eddig mintegy 3100 ukrán katonát képezett ki különféle rendszerekkel való harcra. Közel felük az M777 tarackok vagy a HIMARS rakétavető eszközök használatára készült fel, amelyek eddig kritikusak voltak a fegyveres erők számára. Az ukrán erőket járművek, különféle tüzérségi eszközök, drónok és egyéb rendszerek használatára is kiképezték.

    A közeljövőben a Pentagon megkezdi az ukrán személyzet kiképzését a Patriot légvédelmi rakétarendszer üzemeltetésével és karbantartásával kapcsolatban, amelyet tegnap hivatalosan is bejelentettek Volodimir Zelenszkij elnök egyesült államokbeli látogatásakor. 

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök nem áll készen a béketárgyalásokra, a Kreml továbbra is illegitim államnak tekinti Ukrajnát.

    Amint az Institute for the Study of War péntek reggeli jelentésében megjegyzi, Putyin megkettőzi erőfeszítéseit, hogy kikerülje az elhúzódó háború miatti felelősséget.

    Az orosz elnök többször is kijelentette, hogy Oroszország a háború mielőbbi befejezését kívánja, ugyanakkor megjegyezte, hogy  nem fogja növelni a különleges katonai művelet ütemét, mivel az indokolatlan veszteségekkel járna.

    Elemzők szerint mindkét kijelentés része a Kreml azon törekvésének, hogy igazolja Putyin költséges katonai akcióit a Kreml irreális céljainak elérése érdekében egyre több áldozatot hozó orosz lakosság előtt.

    Elemzők azt is megjegyzik, hogy az orosz hadsereg nem aratott jelentős győzelmet Ukrajnában Liszicsanszk július 3-i elfoglalása óta.

  • Az Egyesült Államok az utolsó ukránig akar Oroszországgal közvetve harcolni − jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

    Peszkov arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Washingtonban megbeszélést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel, és felszólalt az amerikai kongresszus két háza előtt. Az ukrán államfő, akinek amerikai részről további katonai támogatást ígértek, egyebek között azt hangoztatta, nem tudja, hogy milyen az igazságos béke Oroszországgal, de biztos benne, hogy kizárja a területi és szuverenitási kompromisszumokat − írta meg az MTI. 

    Az Egyesült Államok az utolsó ukránig folytatja az Oroszországgal folytatott de facto és közvetett háború irányvonalát

    − mondta Peszkov.

    Kifejezte a Kreml sajnálkozását amiatt, hogy Zelenszkij látogatása alatt egyetlen békefelhívás sem hangzott el, mint ahogy senki sem hozta szóba az orosz aggályokat sem.

  • Megtiltja Oroszország az olaj és az olajtermékek szállítását azokba az országokba, amelyek szerződésben követelik az Európai Unió által bevezetett árplafon betartását. Ezzel együtt az ország jelentősen csökkenti a kőolaj-kitermelését is.

    Alekszandr Novak, Oroszország miniszterelnök-helyettese egy helyi hírcsatornának azt mondta, napi 500-700 ezer hordóval kevesebbet termelnek majd. 

    Oroszországnak az unió által bevezetett olajársapkára vonatkozó válaszlépéséről itt olvashat bővebben. 

  • December 22-én az orosz és a kínai haditengerészeti erők közös hadgyakorlatot tartottak a Kelet-kínai-tengeren – jelentette az Associated Press.

    Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Varjag rakétacirkáló és a Marsal Saposnyikov fregatt is részt vett részt a gyakorlaton, amely előző nap kezdődött. Kína két rombolóval, egy tengeralattjáróval és más hajókkal vett részt rajta. Moszkva és Peking repülőgépei is feltűntek a tenger felett.

    Előző nap Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács orosz elnökhelyettese előre be nem jelentett találkozóra utazott Kínába, ahol Hszi Csin-ping elnökkel találkozott. A Reuters szerint Medvegyev és Hszi megvitatták a Moszkva és Peking közötti „határok nélküli” stratégiai partnerséget, valamint Oroszország ukrajnai háborúját.

    Medvegyev útjára akkor került sor, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba látogatott, ahol Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt.

  • Nyikita Juferev, a szentpétervári önkormányzati képviselő Krasznov főügyészhez és Kolokolcev belügyminiszterhez fordult azzal a kéréssel, hogy ellenőrizze Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédét, aki eddig az orosz invázióra különleges katonai műveletként hivatkozott, ám tíz hónap után először háborúnak nevezte a konfliktust − írta meg az ukrán Unian hírügynökség

    Juferev úgy véli:

    Putyin szavai jogi felelősséget vonhatnak maguk után. Már több ezer embert elítéltek azért, mert háborúnak nevezte a »különleges katonai műveletet«

    − mondta Juferev.

    Az Index az információt nem tudta független forrásból ellenőrizni. 

  • Az ukrán elnök látogatását titokban szervezték, mert aggódtak a biztonságáért − írta meg a The Guardian

    Volodimir Zelenszkij meglepetésszerű washingtoni látogatása − az ukrán elnök első tengerentúli látogatása az orosz invázió megindítása óta − kedden késő este egy Lengyelországba tartó titkos vonatúttal kezdődött.

    Másnap reggel érkezett meg a dél-lengyelországi Przemysl városába, ahol a TVN magántelevízió felvételei szerint a vasútállomáson látták az őt kísérő Bridget Brinkkel, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetével együtt.

    Az elnök ezután egy kormánygéppel repült Washingtonba.

  • A Zaporozzsjai régióban az ellenség egy lakóépületet talált el rakétával − közölte az ukrán Unian hírügynökség.

    „Az ellenség úgy döntött, hogy eltemeti a két fiút. Élve”

    − mondta Alekszandr Sztaruk, a Zaporozzsjai Regionális Katonai Igazgatóság elnöke.

    Starukh szerint egy ellenséges rakéta eltalálta a házat, ahol a gyerekek voltak.

  • Magyarország területére 2022. december 22-én az ukrán–magyar határszakaszon 7997 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4806 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 220 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. december 22-én 141 ember, köztük 70 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a „háború” szót használta az ukrajnai konfliktusra. Moszkva az orosz invázióra az elmúlt 10 hónapban „különleges katonai műveletként” hivatkozott.

    Nem az a célunk, hogy megpörgessük a katonai konfliktus lendkerekét, hanem éppen ellenkezőleg, hogy véget vessünk ennek a háborúnak

    – mondta Putyin újságíróknak Moszkvában, miután részt vett az Államtanács ifjúságpolitikai ülésén. „Erre törekedtünk, és törekszünk a jövőben is” – hangsúlyozta az orosz vezető. 

    Egy amerikai tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy Putyin megjegyzése nem volt szándékos, és valószínűleg nyelvbotlás. Hozzátette: a továbbiakban szorosan figyelni fogják, hogyan fogalmaznak a Kremlben a következő napokban.

  • Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Csütörtöki percről percre hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!