Itt a videó a magányosan karácsonyozó Putyinról

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2023.01.07. 09:01
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz légvédelmi rendszerek hatástalanítottak egy drónt a Szevasztopoli-öböl közelében – számolt be Telegram-csatornáján Mihail Razvozsajev, a város orosz közigazgatásának vezetője.

    A légvédelmi erők 15 perccel ezelőtt lőttek le egy ukrán drónt. Még a szent ünnep  a karácsony  sem ok arra, hogy abbahagyják a városunk elleni támadásaikat  írta a vezető moszkvai idő szerint fél négykor.

    A TASSZ orosz hírügynökség hozzáteszi, hogy Szevasztopol a Fekete-tengeri flotta fő támaszpontja, és az elmúlt hónapokban többször kíséreltek meg ellene dróntámadást.

  • Minszkben egyre több jel utal arra, hogy Belarusz segíthet a Kremlnek Ukrajnában. Egy ellenzéki politikus arról számolt be, hogy az orosz katonai jelenlét folyamatosan növekszik. Az útleveleket elkoboznák, a mozgósítás előkészületei befejeződtek − írta meg az NTV

    Pavel Latuscska belorusz ellenzéki politikus úgy látja, hogy országa háborúba való belépésének előkészületei zajlanak.

    A belorusz sorkatonák összeírása gyakorlatilag befejeződött

    − mondta a varsóban élő Latuscska.

    A politikus korábban hazája kulturális minisztere volt, most pedig a belorusz ellenzéki vezető, Szvetlana Cihanouszkaja száműzetésben lévő kabinetjének tagja.

  • Roman Abramovics több milliárd dolláros vagyonát kezelő cégek okiratait úgy módosították, hogy a haszonélvezeti jogot a gyermekeire ruházták át, nem sokkal az orosz oligarcha ellen bevezetett szankciók előtt.

    A The Guardian által kiszivárogtatott iratok szerint tíz titkos offshore vagyonkezelőt, amelyeket Abramovics számára hoztak létre, gyorsan átszerveztek 2022 február elején, három héttel Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújának kezdete előtt.

    Az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő (Premier League) Chelsea egykori tulajdonosának pénzügyeinek átszervezése mindössze néhány nappal azután kezdődött, hogy a nyugati kormányok szankciókkal fenyegettek az orosz oligarchák ellen.

  • Finnország kész elküldeni néhány Leopard harckocsit Ukrajnának. Előbb azonban más európai államoknak kell ilyen döntést hozniuk, majd Helsinki csatlakozik hozzájuk − írta meg az ukrán Unian hírügynökség

    Ezt a kijelentést a finn védelmi bizottság vezetője, Antti Häkkänen tette az MTV Uutisnak adott kommentárjában. Mint fogalmazott,

    ha Európa hirtelen elkezd nagy mennyiségben tankokat adni Ukrajnának, Finnországnak is részt kell vennie ebben. Természetesen olyan részben, ahogy erre képesek vagyunk, mert számunkra a saját védelmi képességeink, mint Oroszországgal határos országnak, mindig prioritást élveznek.

  • Az ukrajnai egyházszakadás kihívás elé állítja magát az egyházat és annak képességét, hogy méltó szolgálatot végezzen – mondta Kirill pátriárka a Krisztus születése alkalmából a Megváltó Krisztus székesegyházban tartott éjszakai liturgia utáni homíliájában.

    Hisszük, hogy a szentek imái, az Egyház imái által eljön a béke ott, béke lesz Szent Oroszország minden népe között, és béke lesz mindenütt. Ennek egy feltétele van: a Béke Királyának, a Béke Urának velünk kell lennie

    – idézi Kirill szavait a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Szerinte a Föld legszörnyűbb konfliktusai az Istenbe vetett hit hiányából eredeztethetők, a hitre támaszkodva viszont meg lehet oldani minden problémát.

  • Az ukrán hadsereg pénteken 14 településen verte vissza az orosz csapatok támadásait – derült ki az ukrán fegyveres erők vezérkarának szombat reggeli összefoglalójából.

    Az Unian szemléje megjegyzi, hogy Ukrajna egész területén fennáll a légi és rakétacsapások veszélye.

    A vezérkari jelentés kitér rá, hogy az oroszok leginkább a donyecki területek elfoglalására összpontosítanak, emellett támadó akciókat hajtanak végre Bahmut irányába.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Josep Borrell, az Európai Parlament alelnöke, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a közelgő, február 3-án esedékes EU csúcstalálkozó előkészületeiről tárgyalt  értesült az Unian ukrán hírügynökség.

    Felvázoltuk az elvárásainkat, és olyan formátumban állapodtunk meg, amely biztosítja a sikert. Megvitattuk a katonai segítségnyújtást, a szankciókat és az iráni-orosz együttműködést is

    – közölte Kuleba a Twitteren.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleménye szerint Magyarország területére 2023. január 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 5134 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 16861 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 238 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

    Az ukrajnai háború elől január 6-án 90 ember, köztük 38 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűnök kivizsgálása lesz a napirendi pontok között, amikor a világ igazságügyi miniszterei idén Londonban találkoznak − írta meg a Sky News

    Dominic Raab miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter holland kollégájával együtt lesz a Lancaster House-ban rendezett márciusi találkozó házigazdája. A csoport meghallgatja majd Karim Khant, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészét a bíróság munkájáról és a nemzetközi közösség szerepéről a vizsgálatokban.

    Khan jelenleg azokat a vádakat vizsgálja, amelyek szerint orosz katonák háborús bűnöket követtek el Moszkva ukrajnai invázióján. Kijev azt állítja, hogy civileket végeztek ki, illetve erőszakoltak meg.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök egyedül vett részt egy ortodox egyházi karácsonyi istentiszteleten a Kreml katedrálisában, ahelyett, hogy csatlakozott volna a többi hívőhöz a nyilvános ünnepségen − írta meg a Sky News

    Az orosz RIA hírügynökség szerint évek óta ez volt az első alkalom, hogy Putyin Moszkvában ünnepelt, nem pedig a főváros környékén. 

    Az állami televízió két élő felvételt mutatott róla a Nagyboldogasszony-székesegyházban, miközben ortodox papok végezték az éjféli isteni liturgiának nevezett szertartást.

  • Az Institute for the Study of War (ISW) szakértői megjegyzik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt komolyan kritizálják Oroszországban, amiért arra utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy péntek déltől egyoldalú tűzszünetet hirdessen a teljes ukrajnai frontvonalon az ortodox karácsony idejére.

    Két táborra oszlottak az orosz tisztviselők és bloggerek: egyesek élesen bírálták az orosz elnök tűzszüneti bejelentését, voltak azonban olyanok is, akik szerint Putyin a vallási értékek és az erkölcs védelmezője.

  • Jó reggelt kívánunk! 

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el. 

    Tartsanak velünk ma is!