új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az utóbbi 24 órában körülbelül 720 orosz katona meghalt, és tucatnyi harceszköz megsemmisült – közölte az ukrán hadsereg vezérkara szombat reggel.

    Mint írták, ezzel az invázió kezdete óta már több mint 130 ezer katonát vesztett az orosz hadsereg. Harckocsikból 3218-at, páncélozott szállítójárművekből 6394-et, repülőgépekből 294-et, helikopterekből pedig 284-et semmisítettek meg a háború kitörése óta – írták. 

  • Németország legitim katonai célponttá vált azután, hogy a németek jóváhagyták a Leopard harckocsik szállítását – mondta az orosz köztévé műsorában Vlagyimir Szolovjov.

    A Vlagyimir Putyin elnökkel is jó kapcsolatot ápoló műsorvezető úgy fogalmazott: „Van még valaki, aki azt mondja, hogy Berlin nem legitim katonai célpont? [...] Tankokat küldenek, és azt hiszik, hogy csak azokat fogjuk megsemmisíteni?”. 

    Ezután üzent Olaf Scholz német kancellárnak is:

    Scholz, te náci, növessz magadnak egy Hitler-bajuszt! 

  • Pete Reed, a Global Response Medicine (GRM) nevű humanitárius civil szervezet alapítója és igazgatóságának korábbi elnöke csütörtökön meghalt Bahmutban.

    Haláláról a GRM számolt be. Mint írták, Pete Reed mindössze 33 éves volt, és aközben halt meg, hogy a városban életeket mentett egy másik civil szervezet, a Global Outreach Doctors beosztottjaként. 

    A The Guardian azt írja, hogy az amerikai férfi akkor vesztette életét, amikor egy rakéta becsapódott abba a járműbe, amelyben épp tartózkodott. Hozzátették, hogy Reed halálával az invázió kezdete óta már legalább 7 amerikai önkéntes vesztette életét Ukrajnában. 

    Az Ukrajinszka Pravda szerint Global Outreach Doctors honlapján Pete Reidet a szervezet ukrajnai részlegének igazgatójaként tüntették fel. Az amerikai állampolgár haláláról szóló értesülést a lap szerint az amerikai külügy is megerősítette már.

  • Erről azután beszélt a lett kormányfő, hogy találkozott az észt és a litván miniszterelnökkel Tallinnban. A balti országok a szankciós politika leghangosabb támogatói közé tartoznak - mondta Krisjanis Karins, aki szerint a kereskedők megtalálják a módját annak, hogy legálisan kereskedjenek Törökországgal, Kazahsztánnal vagy Örményországgal, ahonnan aztán Oroszországba kerülhetnek az áruk, mert ezek az államok nem tartják be a szankciós előírásokat.

    A lett miniszterelnök kiemelte: a korábbi adatokhoz képest aránytalanul nagyot nőtt az európai kereskedelem volumene az említett három országgal.

  • Oroszország már azokat a Tor-M2DT típusú légvédelmi rendszereket is bevetette az ukrajnai háborúban, amelyeket kifejezetten a sarkkörön túli területeken való használatra terveztek. Ezek közül legalább kettőt már megsemmisített az ukrán hadsereg a napokban nyilvánosságra került videók tanúsága szerint.

    Az első légvédelmi rendszerrel egy tüzérségi csapás „végzett”, míg a másodikat egy Excalibur-rakéta semmisítette meg.

  • Magyarország területére 2023. február 3-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5 098 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5 150 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett − közölte az MTI Országos Sajtószolgálatán megjelentetett közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

    A beléptetettek közül a rendőrség 78 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. február 3-án 95 ember, köztük 33 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az ukrán elnöki hivatal honlapján megjelent egy petíció, amelyben Olekszij Reznyikov védelmi miniszter menesztését követelik – írja a KárpátHír az ukrán sajtó alapján.

    Az államfő hivatalának honlapján szinte bárki indíthat petíciót Ukrajnában, ezzel a lehetőséggel gyakran élnek is. Ennek a felhívásnak a kezdeményezői azt írták, hogy szerintük Reznyikovnak fogalma nincs arról, hogy mi az a hadsereg, mit jelent annak védelmi képessége, és nem tud rendet rakni a védelmi tárcán belül.

    Kifogásolták ezen kívül azt is, hogy a védelmi minisztérium túlárazott beszerzéseit – amelynek ügyét az ukrán sajtó hozta nyilvánosságra – is igyekezett elkendőzni egy ideig. 

  • Körülbelül 30 ezer orosz katona állomásozhat Mariupol városában és környékén – közölte Petr Andrjuscsenko, az oroszok által elfoglalt város ukrán polgármesterének tanácsadója.

    Elmondása szerint a katonák létszáma az utóbbi egy hétben 10-15 ezerrel nőtt, a fegyveresek nagy részét a Mariupoli járás falvaiban helyezték el.

  • Az USA egy kiegészítő katonai támogatás keretében további 2,2 milliárd dollár értékben szállít fegyvereket Ukrajnának, köztük ún. GLSDB fegyvereket, vagyis földi indítású, kis átmérőjű bombák kilövésére alkalmas rendszereket. Ezek hatótávolsága már 150 kilométer és ezzel gyakorlatilag az ukránok megduplázzák a távolságot, ameddig be tudnak lőni az orosz vonalak mögé. 

    Amerikai katonai tisztviselők nem mentek bele a feltételezések magyarázatába, hogy az ukránoknak azért van szükségük nagy hatótávolságú ágyúkra, mert így tűzerővel könnyedén elérik a 2014-ben annektált Krím félszigetet.

    A mostani támogatással az eddig nyújtott amerikai katonai segély értéke meghaladja a 19 milliárd dollárt. 

  • Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben – közölte pénteken a francia védelmi tárca.

    A rendszer átadása válasz Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszternek a francia és olasz kollégáinak tolmácsolt sürgős kérésére a polgári lakosság és infrastruktúrák védelmére az orosz légitámadásokkal szemben

    – olvasható a közleményben.

    Sébastien Lecornu francia és Guido Crosetto olasz védelmi miniszter telefonon egyeztetett pénteken a szállítás véglegesítéséről, amelyről hetek óta folytak tárgyalások.

    A két miniszter véglegesítette a technikai tárgyalásokat a SAMP/T – MAMBA légvédelmi rakétarendszernek 2023 tavaszán Ukrajnába történő szállításáról. Ez az első európai nagy hatótávolságú francia-olasz gyártású légvédelmi rakétarendszer

    – írta  a francia tárca.

    Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a héten tett látogatást Párizsban, miután Kijev hónapok óta kéri a légvédelme megerősítését nyugati partnereitől. Franciaország 2022 novemberében már telepített egy MAMBA légvédelmi rakétarendszert Románia keleti határára a NATO romániai harccsoportjába – írta az MTI.

    Párizs kedden jelentette be, hogy további 12 Caesar önjáró löveget ad át Ukrajnának, amely így ötven példánnyal fog rendelkezni, valamint ígértet tett, hogy a francia Thales űripari és védelmi cég által gyártott Ground Master 200 (GM200) típusú radarokat is szállít Ukrajnának.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború legfrissebb eseményeiről. Pénteki percről percre frissülő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!