Putyin homlokán már ott a célkereszt, a volt kémfőnök elárulta, kik törhetnek az orosz elnök életére

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2023.04.01. 07:30
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Ukrán Fegyveres Erők két szabotázs- és felderítőcsoportját leplezték le és semmisítették meg Kupjanszk irányában – jelentette Szergij Zibinszkij, az orosz nyugati katonai csoportosulás sajtóközpontjának vezetője a helyi médiának.

    Hangsúlyozta, hogy mindkét csoportot pilóta nélküli légi járművek segítségével fedezték fel. Majd a tarackok és az Mszta–SZ önjáró tüzérségi egységek megsemmisítették őket,

    Összesen 15 ellenséges katonát likvidáltak.

    Az orosz média szerint mindegyikük a 14. önálló gépesített dandár harcosai voltak. Kupjanszk irányában megkíséreltek felderítő harcot folytatni, de ellenállásba ütköztek és visszavonultak.

  • Az orosz tüzérség megtámadta Avgyijivkát, aminek következtében két ember meghalt, egy 2022-ben született gyermek és a nagymamája – közölte az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak.

    Az Unian híradása szerint két ember megsebesült, akik a gyermek szülei.

    Ezt a tragédiát el lehetett volna kerülni: a rendőrök éppen tegnap győzködték a csecsemő édesanyját, hogy gondoljon a fiára és menjen el egy biztonságosabb helyre. A nő azonban határozottan elutasította a költözést, és mára sajnos megtörtént a jóvátehetetlen

    – kommentálta a helyzetet Pavel Kirilenko, a donyecki OVA vezetője.

  • Az ukrán katonai vezetés azzal vádolta az orosz erőket, hogy ismét civil célpontokra támadtak – közölte az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

    Miután a harctéren nem sikerült elérni a kívánt eredményeket, az ellenség továbbra is cinikusan terrorizálja országunk polgári lakosságát

    – áll az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.

    Többek között Zaporizzsja városát és más helyeket támadtak ballisztikus rakétákkal. Legalább hat úgynevezett kamikaze drónt lőtt le az ukrán légvédelem – áll a jelentésben.

  • Ukrajna 2,4 milliárd kanadai dollár kedvezményes kölcsönt kapott Kanadától.

    Nem ez az első eset, decemberben a kanadai kormány 500 millió dolláros hitellel támogatta Kijevet – írja az Unian.

    Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter arról beszélt,

    mi a kölcsönnel tudjuk támogatni az ukránokat a háborús körülmények között, remélhetőleg ez segít nekik abban, hogy legyőzzék orosz ellenfelüket

    – mondta a miniszter. A hitelt 10 évre nyújtják évi 1,5 százalékos kamatláb mellett.

  • A tűzszünet most azt jelentené, hogy Oroszországnak joga van maradni az általa megszállt ukrajnai területeken. Ez semmiképpen sem engedhető meg

    – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója pénteken a Twitteren.

    Az MTI híradása szerint az ukrán tisztségviselő ezt Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök aznap Minszkben tett felhívására válaszul írta, aki azonnali, feltétel nélküli tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az ukrajnai háború lezárása érdekében.

    A tanácsadó kijelentette, Ukrajnának joga van csapatokat és haditechnikai eszközöket mozgatni a saját területén úgy, ahogy szükségesnek látja.

  • Az amerikai vezérkari főnökök egyesített vezérkarának elnöke, Mark Milley tábornok a Defense One című lapnak adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna valószínűleg nem fogja még az idén kiűzni az összes orosz csapatot a területéről.

    „Zelenszkij többször is nyilvánosan kijelentette, hogy az ukrán cél az, hogy minden oroszt elűzzenek az oroszok által megszállt Ukrajnából. Ez pedig jelentős katonai feladat. Nagyon, nagyon nehéz katonai feladat. Néhány százezer oroszról van szó, akik még mindig az oroszok által megszállt Ukrajnában vannak” – mondta a tábornok.

  • Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök a nemzethez intézett beszédében kijelentette, hogy támogatja az Ukrajna és Oroszország közötti „mielőbbi” béketárgyalásokat, és felajánlotta, hogy segít közvetíteni a tárgyalásokon.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Lukasenka javaslatára vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy az orosz erők „továbbra is teljesíteni fogják küldetésüket Ukrajnában”.

    Peszkov hangsúlyozta, hogy a „különleges katonai műveletek” Ukrajnában az egyetlen eszköz, amellyel Oroszország el tudja érni céljait – írta legfrissebb jelentésében a Washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW).

    A szóvivő hozzáfűzte azt is, hogy a belorusz, valamint a korábban javasolt kínai béketerv is azért kivitelezhetetlen, mert a kijevi kormány „nyugati parancsnokai” ragaszkodnak a háború folytatásához.

  • Köszöntjük olvasóinkat! 

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el:

    • Letaglózó képsorok jelentek meg a rommá lőtt Bahmutról
    • Arculcsapás Putyinnak, Moszkva szövetségese börtönbe vetné a vezetőt
    • Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök tűzszünetet akar
    • Oroszország kész bevetni a legszörnyűbb fegyvereit
    • Újabb adatok jelentek meg a bucsai gyermekáldozatokról
    • Aggasztó lépést hajtottak végre az ukrán hadseregben, tiltakoznak a katonák

    Tartsanak velünk ezúttal is!