Megkoronázták III. Károly királyt

Történelmi nap az Egyesült Királyságban

Vége
2023-05-06T114933Z 1322109091 RC2ZS0A25WYJ RTRMADP 3 BRITAIN-ROY

A legfontosabbak

2023. május 6., 16:46
Mi történt a koronázáson?
2023. május 6., 15:28
Mi mindent tud III. Károlyról?
2023. május 6., 13:11
Károly az új király!
2023. május 6., 13:02
Károly fejére került a korona
2023. május 6., 09:04
III. Károly útja a trónig
2023. május 6., 06:27
Már most nagy a tumultus
Harnisch Kitti (London)
2023.05.06. 12:28
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miután Károly letette az esküt, majd a kórus elénekelte a Gloria in Excels Deót, Rishi Sunak brit miniszterelnök szólalt fel, aki Pál levele a kolosszébeliekhez c. bibliai szövegből olvasott fel.

    Ezután ismét imádkozás fog következni, majd pedig a Lukács evangéliumából fognak felolvasni.

  • Letette a királyi esküt III. Károly, amivel a ceremónia második lépése is megtörtént. Ezután a nyilvánosság számára nem látható felkenés következik, majd a király átveszi az uralkodói koronaékszereket.

    Ezután a fejére helyezik Szent Eduárd koronáját, és helyet foglal a trónon, ahol trónörökösként fia, Vilmos herceg fog tisztelegni előtte.

  • Ezek között van egy megzenésített zsoltár is, amely Kamilla kérésére az ő koronázása alatt fog felcsendülni. Magát a koronázási himnuszt pedig Andrew Lloyd Webber komponálta.

  • Az érsek bemutatta a jelenlévőknek az új királyt, és kérte a jelenlévőket, hogy szolgálják az új uralkodót, majd ugyanez elhangzott a négy égtáj felé, aztán harsonák hangjára az uralkodó helyet foglalt. Ezután kezdetét vette a Biblia bemutatása.

  • A 17. századi Szent Eduárd-koronát teszik majd III. Károly fejére.

  • III. Károlyt és Kamilla királynét is bekísérték a koronázás helyszínére. A meghívottak felállva várták, hogy az uralkodói pár elfoglalja helyét. 

  • Mint arra a The Guardian emlékeztet, miközben Károly belépett a westminsteri apátságba, egy olyan dal szólt, amit még VII. Eduárd király 1902-es koronázására írtak.

    A zene a 122. zsoltáron alapul, ugyanakkor annyiban modernizálták, hogy belekerült egy sor, amiben Károlyt és Kamillát éltetik.

  • Négy-négy gyerek fogja Károly király és Kamilla királyné palástját, miközben belépnek a westminsteri apátságba – a gyerekek közül három Kamilla, egy pedig Károly unokája, György herceg volt, jelenleg a trónöröklési sorrendben ő a harmadik.

    Őket a trónörökös Vilmos herceg és Katalin hercegné követte.

    A korona is már a helyszínen van, a koronázási ceremónia hivatalosan helyi idő szerint 11-kor, magyar idő szerint délben kezdődik.

  • Mivel a tervezett időhöz képest 3 perccel hamarabb érkezett a hintó a westminsteri apátsághoz, egyelőre III. Károly és Kamilla királyné még a hintóban várakoznak.

  • God save the King!, vagyis Isten óvja a királyt! kiáltásban tört ki a tömeg, amikor III. Károly és Kamilla királyné elhaladtak előttük a gyémántjubileumi hintóban. Már az eső sem érdekli az embereket, ami rendesen zuhog.

  • Utolsóként érkezett meg Anna hercegnő, Edward herceg és Harry herceg, ő egyedül jött. 

    A királyt és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke.  Az udvar a brit kormánnyal egyeztetve 203 országból hívott meg vendégeket a ceremóniára. Jelen lesz Novák Katalin köztársasági elnök is, akinek személyében először vesz részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő.

  • Hivatalos információt ugyan sem a Buckingham-palota, sem a brit kormány nem közölt, ugyanakkor szakértők szerint a koronázás összköltsége valahol 50 és 100 millió font, azaz

    jelenlegi árfolyamon nagyjából 21,1 milliárd és 42,3 milliárd forint között lehet.

    A brexit, a koronavírus-járvány utáni kilábalás és Oroszország Ukrajnával szembeni háborúja miatt kialakult infláció és megélhetési válság idején így nem meglepő, hogy a britek szűk többsége úgy gondolja, III. Károly koronázására ne költsenek adófizetői pénzből – egy közvélemény-kutatás szerint a britek 51 százaléka ellenzi és mindössze csak 32 százalékuk támogatja, hogy a brit kormány állja a számlát.

    Emellett az is közrejátszhat, hogy tavaly is sok állami pénz ment el a brit monarchia ünneplésére:  II. Erzsébet trónra lépésének platinajubileuma tavaly júniusban sajtóértesülések  szerint  28 millió fontba, míg temetésénél csak a közbiztonság biztosítása 7,5 millió fontba  kerülhetett  a brit adófizetőknek.

    Ugyanakkor a koronázás nemcsak kiadással, hanem bevétellel is jár: a Londonba utazó turisták, illetve a közvetítési jogok miatt lehet, hogy az egész még profittal is kecsegtet – a Brand Finance számításai szerint Vilmos és Katalin házassága 1,3 milliárd fontot hozott a brit gazdaságnak 2018-ban.

  • III. Károly király és hitvese helyi idő szerint 10:20 órakor indult a Buckingham-palotából díszes menet (The King's Procession) élén a Westminster-apátságba.

    A menet az Admiralitás felé vezető Mall sugárúton halad, London kormányzati negyedének főutcáján, a Whitehallon jobbra fordul, és így érkezik az apátságba.    A királyi házaspárt a Diamond Jubilee State Coach, vagyis a gyémántjubileumi állami hintó szállítja a palotától mintegy két és fél kilométerre emelkedő apátsághoz.

    A hat ló vontatta, háromtonnás, 5,4 méter hosszú, légkondicionált, hidraulikus felfüggesztéssel ellátott hintót II. Erzsébet királynő 2012-ben megünnepelt hat évtizedes uralkodói jubileumának tiszteletére készítette nyolcévi munkával egy ausztrál mesterember, Jim Frecklington.

    A király brit idő szerint 10:53 órakor lép be a Westminster-apátságba a nyugat felé néző főbejáraton, és a koronázási ceremónia 11 órakor kezdődik, ez Magyarország éppen dél.

  • A tömeg egy része éppen azzal szórakoztatta magát, hogy rávegye a BBC standjánál álló egyik rendőrt, akinek a standdal szemben kell állnia, így semmit nem lát a mögötte lévő ceremóniából, hogy megforduljon. Amikor ez megtörtént végre, a tömeg üdvrivalgásban tört ki.

  • Miközben lassan elkezdődik a ceremónia hivatalos menete és a Trafalgar téren gyűlnek a monarchiaellenes tüntetők, érdekes adalék a brit köztársaságpárti történetének Johnny Lydon, a Sex Pistols énekese.

    Még 1977-ben jelent meg az időközben kultikus punkzenekarrá váló Sex Pistols God Save The Queen c. dala, amiben Lydon (korábbi művésznevén Johnny Rotten) többek között arról énekelt, hogy az akkor uralkodó II. Erzsébet szerinte fasiszta rezsimet épített, vagy hogy ő nem is számít igazi embernek.

    A dal egy monarchiaellenes himnusszá vált, amikor pedig a ranglistákon előre került, általában a dal által elfoglalt pozíciót üresen hagyták a ranglistákon. 

    Annak ellenére, hogy Lydon szövegében a királyi családról és a monarchia intézményéről negatív képet festett le, II. Erzsébet halálakor már nem ironiából írta le az Isten óvja a királynőt kijelentést – a 70 évig uralkodó királynő halálakor úgy emlékezett meg Twitter-oldalán II. Erzsébetről, hogy a God Save the Queen mögé odaírta az eredeti himnusz egy részét is: send her victorious, azaz adj neki győzedelmes [boldog és dicsőséges, hosszú uralmat].

    Ezenkívül II. Erzsébet uralkodásának 70. évfordulójára, a platinajubilemi ünnepségek kapcsán egy komoly hangvételű véleménycikket is írt a konzervatív Timesnak, amiben kijelentette: neki személyesen sosem volt problémája a királyi családdal és a monarchiával.

  • Az apátság bejáratánál Canterbury érseke, Justin Welby, az anglikán egyház első számú vallási vezetője  fogadja a VIP vendégeket. Köztük van az amerikai first lady is. Joe Biden elnök nem vesz részt a koronázási ünnepségen, valamilyen formában őt helyettesíti Jill Biden.

    De lencsevégre kapták, amint az apátságban kedélyesen elbeszélgetett az énekes Lionel Ritchie London főpolgármesterével, Sadiq Khannal.

  • Óriási hurrogás és gúnyos morajlás fogadta az András herceget szállító állami autót, amikor a királyi család fekete báránya a koronázás színhelyére tartott a Mall-on.

  • Az eső még jobban esik, emiatt egyre nehezebbé vált a várakozás. Sokan már 4-5 órája ácsorognak a felvonulási útvonal mentén a kordonoknál. A lábfájás és a fáradtság sem segít a helyzeten. Egyelőre azonban még senki nem adta fel, de érezhető az embereken a türelmetlenség.

  • A királyi pár a ceremóniára menet a gyémántjubileumi hintón fog érkezni, aminek a megmozdításához hat lóra van szükség, és inkább hasonlít egy autóra, mintsem hintóra. Kényelmes ülésekkel és lengéscsillapítókkal van felszerelve, illetve rendelkezik légkondicionálóval, fűtéssel és elektromos ablakokkal. A tetején található aranyozott koronába pedig egy kamerát is tettek.

    A szertartás után viszont az arany állami hintóra fognak felszállni, ami 1762-ben készült. A vékony aranyréteggel borított, fából készült, négy tonnát nyomó hintót először III. György használta, és nyolc lóra van szükség a vontatásához, illetve húsz ember kellett ahhoz is, hogy elmozdítsák korábbi helyéről, a Royal Mewsból. A hintót 1831 óta minden koronázáskor használják, ám az eddigi uralkodók egyike sem volt túl elégedett vele.

    Viktória királynőt nyugtalanította a hintó folytonos kilengése, így gyakran megtagadta a használatát, és II. Erzsébet is borzalmasnak nevezte az élményt. III. Károlyéknak ugyanakkor nem kell majd annyi ideig a hintón ülniük, mint anno a királynőnek, mivel a nyolckilométeres utat kettőre csökkentették.  

  • Miközben a tüntetés helyszíni beszámolók szerint továbbra is békés a Trafalgar téren, a rendőrség jelenleg hat embert vett őrizetbe – mint közleményükben írták, azt gyanították, hogy „béke megsértésének gyanúja” miatt intézkedtek ezen személyek ellen.

    Ugyanakkor az időközben nagyobbra növő monarchiaellenes tömeg tüntetését másképp is próbálják a rendőrök ellehetetleníteni:

    egy tüntető videója szerint egyszerűen könnyű lapokból épített barikáddal kitakarják őket.

    A rendőrség egyébként korábban bejelentette, hogy nem tűr semmiféle olyan megmozdulást, amely alkalmas lehet a ceremónia megzavarására.

    Egyébként már nemcsak a Töröljük el a monarchiát! és Nem az én királyom! plakátok jelentek meg. Volt, aki kreatívan a kvázi brit himnusznak felfogható God Save the King-et írta át „God save Virginia Giuffre!”-re.

    Virginia Giuffre volt az a nő, akinek Károly testvére, András herceg több millió dollárt fizetett ki egy polgári per során, amiben a nő szexuális zaklatással vádolta meg Andrást – András annak ellenére egyezett meg peren kívül, hogy állítása szerint nem is találkozott, de még csak nem is ismeri Giuffre-t.

  • Itt követheti élőben az eseményeket: 

  • A koronázási ceremónia legszentebb pillanata az, amikor az érsek felkeni az uralkodót, ám ezt a pár másodpercet a legutóbbi szertartáson, amelyet akkor elsőként közvetítettek a tévében, vallási okokból nem mutatták a kamerák. Kérdéses, hogy hetven év elteltével, a koronázási terv átdolgozása során ezen változtattak-e.

    A felkenéshez a legrégebbi koronázási ékszert, a 900 éves kanalat fogja igénybe venni az érsek. Az ehhez használt szent olaj pedig afrikai cibetmacskáktól származó pézsmából készül. A felkenést követően a királyt fehér, aranyberakású palástba öltöztetik, majd megkapja koronázási tárgyak némelyikét, köztük a birodalmi állami koronát, az országalmát és a királyi gyűrűt, amit a jobb gyűrűsujjára helyeznek fel, illetve két arany csuklópántot is kap.

  • Elkezdett esni és így előkerültek az esőkabátok, ernyők és kapucnik.Egyelőre úgy néz ki, kevés esély van arra, hogy a felvonulást elkerülje az eső.

  • A Guardian tudósítása szerint a már megtelt Trafalgar téren nagyon sok a sárgába öltözött, Töröljük el a monarchiát! és Nem az én királyom! zászlót lengető monarchista demonstráló, miközben leginkább az utóbbit skandálják.

    A Guardian becslései szerint már akár kétezren is lehetnek.

    Mint nemrég beszámoltunk róla, már legalább hat embert őrizetbe vettek a rendőrök, emellett a monarchiaellenes táblákat is összegyűjtik. A legnagyobb monarchiaellenes szervezet a Republic, amely egyébként a tüntetést szerveziés vezetőjüket, Graham Smitht már őrizetbe is vették, erre csak annyit reagált Twitteren:

    Ma reggel Graham Smitht és csapatunk öt tagját letartóztatták. Több száz plakátot lefoglaltak. Ez demokrácia?

    A letartóztatás pillanatáról, illetve az összegyűjtött plakátokról itt van pár kép:

    Egyébként a monarchiaellenes tüntetők egy rendkívül szimbolikus helyét választották a tüntetésnek: I. Károly szobra környékén skandálják, hogy Nem az én királyom! Mint ismert, I. Károly idején ideiglenesen megbukott a monarchia, és Oliver Cromwell vezetésével kikiáltották a köztársaságot. I. Károly restaurációs kísérletei miatt hazaárulásért perbe fogták, majd ki is végezték.

  • III. Károly édesanyja, a 70 évig uralkodó II. Erzsébet halála után, 2022. szeptember 8-án vette át az Egyesült Királyság irányítását. Károly akkor már 73 éves volt, és már hároméves kora óta erre a pillanatra készült.

    Ugyanakkor nem olyan egyszerű a trónörökösök élete, mint azt a III. Károlyt bemutató portrécikkünkben is bemutattuk: annak ellenére, hogy ő lett az első brit trónörökös, aki lediplomázott, szüleivel való kapcsolata inkább volt fagyos, mintsem szeretetteljes. Édesanyja, II. Erzsébet a királyi etikett szerint formális kapcsolatot ápolt Károllyal, míg egy 1994-es könyv szerint az új brit király az apját okolta rossz gyermekkoráért.

    Károly életét végigkísérték a botrányok: Diana hercegnővel kötött viharos házasságáról előszeretettel írt a brit sajtó, például az emberek a bulvárlapokból tudták meg, hogy házassága ellenére viszonyt folytat Camilla Parker Bowlesszal, akit végül 2005-ben, tíz évvel Diana halála után vett feleségül.

    De magánéletén kívül is akadtak bőven botrányai a jelenleg 74 éves Károlynak. Mindezekről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. 

  • Twitteren emlékezett meg a koronázásról Rishi Sunak brit miniszterelnök. Mint posztjában írja, a koronázás a rendkívüli nemzeti büszkeség egy pillanata, és úgy véli: egyetlen egy ország sem tudott volna „ilyen káprázatos látványt nyújtani.”

    Ugyanakkor ez nem csak látványosság, tette hozzá, hanem „a történelmünk, a kultúránk és a tradícióink büszke kifejezése”.

    Bejegyzését úgy zárta az egyébként tegnap a helyhatósági választásokon pártjával erős vereséget szenvedő konzervatív miniszterelnök, hogy a koronázás az Egyesült Királyság modern jellegének demonstrálása, és egy olyan rituálé, „amelyen keresztül egy új korszak születik”. Rövid bejegyzése végét az Isten óvd meg a királyt! felkiáltással zárta.

  • Sorra érkeznek az arisztokrácia tagjai, már akiket meghívtak a koronázási ceremóniára a Westminster apátságba. Csodálatos ruhákban a hölgyek, az urak pedig még a kitüntetéseiket is hordják. 

    Már a templomban van Emma Thompson színésznő, a brit jegybak  elnöke és a rockzenész Nick Cave is.

  • A monarchia ellenesek fő alakját, Graham Smitht a Trafalgar tér közelében egy hangosbeszélővel a kezében vették őrizetbe. Korábban a londoni rendőrség egyértelművé tette, hogy nem tűr semmiféle olyan megmozdulást, amely alkalmas lehet a ceremónia megzavarására. 

    Már korán reggel több száz monarchia ellenes összegyűlt a téren, valamennyien sárga pólóban és transzparensekkel érkeztek. A rendőrség később begyűjtött több tucat transzparenst is.

    Dél körül már mintegy kétezer szimpatizánst várnak a Trafalgar térre, de nem csak briteket, hanem jelezték érkezésüket Svédországból, Hollandiából és Norvégiából is. A tiltakozó mozgalom jelszava: #notmyking, azaz Nem az én királyom!

  • Annak ellenére, hogy a legtöbb brit, aki kilátogat az eseményre, a monarchia elkötelezett hívei, a tömegben akadnak olyanok, akik nem viseltetnek olyan jó érzéssel a király személye és maga a monarchia intézménye iránt.

    A Guardian tudósítása szerint a Trafalgar téren legalább 20 monarchiaellenes ellentüntető vesz részt a koronázáson, akik a Not my King! (Nem az én királyom!) vagy az Abolish the Monarchy! (Töröljük el a monarchiát!) táblákkal várják, ahogy Károly elhalad majd mellettük.

    Legutóbb II. Erzsébet temetésénél voltak ellentüntetők, akkor volt, hogy a brit rendőrség őrizetbe vette a monarchiaellenes demonstrálókat.

  • Nagy szerencse kell ahhoz, hogy ne mossa el az eső a koronázást, már most elkezdett cseperegni, viszont ebben a tömegben esernyőt kinyitni is életveszélyes lenne.