új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Nem hiszem, hogy Belarusz egyenlő lenne Oroszországgal, miközben Oroszország mindent megtesz azért, hogy Belaruszt Oroszországgá avanzsálja. Még csak nem is azért, hogy Belarusz Oroszország részévé váljon. Belarusz lakosságának több mint 70 százaléka ma Oroszország-ellenes, fel vannak háborodva a háború miatt, és támogatják Ukrajnát” – mondta Volodomir Zelenszkij Rómában. 

    Az ukrán elnök szerint nehéz helyzet lehet a belarusz társadalomnak, az uralkodó narratívával együtt élni – írja az Ukrajinszka Pravda

  • A Tvorcsi elektronikus zenei duó képviselte Ukrajnát az idei Eurovíziós Dalfesztiválon.

    Néhány perccel azelőtt, hogy a Tvorcsi színpadra lépett volna, arról érkeztek hírek, hogy Oroszország megtámadta szülővárosukat, Ternopilt, amely Ukrajna nyugati részén, a lengyel határtól körülbelül háromórás autóútra található – közölte a Politico.

    A bombázás idején a Heart Of Steel című dalt adták elő a színpadon, amellyel az Azovsztal elleni támadásra emlékeztek meg.

    Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői ragaszkodtak hozzá, hogy az idei verseny politikától mentes maradjon, ezért az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége úgy döntött, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sem mondhat beszédet.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét hangsúlyozta, hogy Ukrajnának nem volt köze a Kreml ellen elkövetett dróntámadáshoz. Az olasz médiának úgy nyilatkozott, ha Ukrajna drónokkal támadta volna meg a Kremlt, akkor azt nem titkolná.

    Ez határozottan nem a mi drónunk volt. Putyin, a környezete, vagy nem tudom ki indította el ezt a drónt, de nekünk semmi közünk hozzá. Megmondom őszintén, ha bármi közünk lett volna hozzá, azt mondanánk. Mitől kellene félnünk, naponta bombáznak minket

    – idézi Zelenszkijt az Unian.

    Az ukrán elnök hangsúlyozta, Ukrajnának egyértelmű álláspontja van az Orosz Föderációban élő civilek elleni csapások megengedhetetlenségéről. 

    Mint ismert, néhány napja két drón csapódott be a Kreml épületénél, az oroszok szerint Ukrajna állt az akció mögött. Az egyik drón el is találhatta a Kreml épületét, a tető ugyanis kigyulladt. A támadásokban senki sem sérült meg. Az orosz fél „előre eltervezett terrorcselekményként” és az orosz elnök elleni gyilkossági kísérletként kezelte az akciót.

  • Magyarország területére 2023. május 13-án az ukrán–magyar határszakaszon 5768 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6374 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2023. május 13-án 55 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Az ukrán csapatok csapást mértek egy orosz parancsnoki állásra a Bahmut körzetben lévő Klicsivkában – írja az Unian.

    A hadtestparancsnok-helyettes azért jött, hogy lóháton, szablyával a kezében mindenkit támadásra buzdítson, de kapott egy ajándékot a parancsnoki álláshoz

    – írta Telegram-csatornáján Anatolij Sztefan, az ukrán fegyveres erők tisztje.

    Összesen húsz fő sebesült meg vagy veszítette életét, köztük parancsnokhelyettesek, gépesített lövészdandár parancsnokok és motoros lövészdandár vezérkari főnökök is.

  • Volodimir Zelenszkij elnök úgy véli, hogy „hamarosan” megtörténnek az első fontos lépések az ukrán ellentámadást illetően.

    Nagyon komolyan készülünk, és nagyon komoly lépések következnek. Mindannyian motiváltak vagyunk. Nem tudom megmondani, hol és mikor kezdődik az ellentámadás, de önök biztosan látják majd, Oroszország pedig biztosan érzékeli

    – idézi az Ukrajinszka Pravda Zelenszkijt.

  • Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • Brutális videó készült a luhanszki ukrán csapásról
    • Oroszország a legrosszabbra készülhet – közölték az ukránok
    • Van egy csoport, amely egyre elégedetlenebb Oroszország háborús teljesítményével
    • Az orosz politológus elárulta, mit jelentene a Krími híd megsemmisítése
    • Putyint ábrázoló kép keltett feltűnést Kijev központjában
    • Az ukrán csapatok előrenyomultak Bahmutnál

    Tartsanak velünk ezúttal is!