Nem akárkivel beszélt telefonon Zelenszkij

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Vége
2023-05-24T150610Z 1769472175 RC2151A7OIRQ RTRMADP 3 UKRAINE-CRI

A legfontosabbak

Index
2023.05.29. 08:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz belügyminisztérium Lindsey Graham amerikai szenátort felvette a körözési listájára, miután Alekszandr Basztrykin, a nyomozó bizottság vezetője büntetőeljárást rendelt el a politikus ellen oroszgyűlölő megjegyzései miatt – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Lindsey Olin Graham amerikai állampolgárt, aki 1955. július 9-én született, az orosz büntető törvénykönyv egyik cikkelye alapján körözik

    – áll a hivatal adatbázisában, a cikkely megnevezése nélkül.

    Korábban, egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott találkozón Graham szenátor azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus során az oroszok halálára fordított összeg nem kidobott pénz. A beszélgetés egy pontján Zelenszkij úgy fogalmazott, a nyugati támogatásnak köszönhetően Ukrajna szabad maradt, mire Graham azt válaszolta: 

    És az oroszok meghalnak. Sosem költöttük ilyen jó célra a pénzünket.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Egyesült Államok számára kínosnak nevezte Graham szavait. Az amerikai szenátor megjegyzéseit kommentálva Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy az oroszok megöléséről szóló ilyen tézist már régóta használják az Egyesült Államokban.

  • A Kyiv Independent osztott meg felvételeket az ukrán katonák külföldi kiképzéséről.

    A portál szerint Lengyelországban Kanadából érkezett utászok képzik ki az ukránokat arra, hogy miként járjanak el, ha robbanószert találnak a csatatéren.

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó reagált arra, hogy Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök atomfegyvereket ajánlott más országoknak.

    Podoljak azt mondta, hogy Lukasenka ezzel a javaslattal szerinte szándékosan ássa alá a globális biztonságot, és ellene (valamint az orosz ellen) keményen fel kellene lépnie a többi atomfegyverrel rendelkező országnak. 

    Lukasenka még a minap beszélt arról: készek atomfegyvereket adni azoknak az országoknak, amelyek csatlakoznak Oroszországhoz és Belarusz uniójához. 

      

  • Oroszország újabb Sz–400-as légvédelmi rakétarendszereket szállított Belarusznak. Ezt vasárnap jelentette be a fehérorosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

    Megérkezett a Belarusz Köztársaságba az Sz–400-as légvédelmi rakétarendszer következő szettje. A közeljövőben a komplexum harci szolgálatba lép. A belorusz légvédelmi tüzérek teljes kiképzést végeztek a rendszer harci használatára az orosz kiképzőpályákon

    – áll a közleményben.

    A védelmi minisztérium megjegyezte, hogy Belarusz folytatja a regionális haderőcsoport harci potenciáljának kiépítésére irányuló intézkedések végrehajtását, beleértve a fegyveres erők alakulatainak és katonai egységeinek új, modern fegyverekkel való felszerelését – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere még vasárnap közölte, hogy egy mentőorvos esett áldozatául a Kijevet ért dróntámadásnak, egy nőt pedig intenzív osztályon kezelnek. 

    Egy 41 éves férfi meghalt, két ember pedig kórházba került, egyiküket, egy 35 éves nőt az intenzív osztályon kezelnek

    – mondta Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere, aki arról is beszámolt, hogy az ukrán főváros folyamatosan fejleszti légvédelmi rendszerét.

    A legjobb nemzetközi gyakorlatokat adoptáljuk. Olyan figyelmeztető rendszert telepítünk, amely áramszünetek idején is működőképes, mert az emberek biztonsága a legfontosabb számunkra. Megerősítjük a főváros védelmét is, beleértve a légvédelmet is. Ebben sokat segítenek nekünk külföldi partnereink. És ezért nagyon hálásak vagyunk nekik

    – tette hozzá.

    Kijevet vasárnap este érte dróntámadás, melynek során egy ember meghalt, két másik megsebesült, négy épület pedig megrongálódott – írja az Ukrajinszka Pravda.

  • Az ukrán csapatok három HIMARS rakétát lőttek ki Luhanszk Alaznaja városára, ahol három civil meghalt – közölte május 28-án a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Május 28-án 15 óra 18 perckor Almaznaja településen HIMARS többszörös rakétavetők alkalmazásával végrehajtott lövedéktámadást jelentettek. Három M31 és M30A1 GMLRS rakétát lőttek ki

    – írták.

    A helyi hatóságok korábban a TASZSZ-nek azt mondták, hogy a lövedékes támadásban egy civil meghalt, további kilenc pedig megsebesült. Egy ház megsemmisült, több további épület, villamosenergia-vezetékek és egy gázvezeték megrongálódott. 

  • Több mint 40 támadóeszközt semmisített meg az ukrán főváros felett a légvédelem – számoltak be a kijevi katonai közigazgatás oldalán.

    Állításuk szerint a várost ismét drónokkal támadta az orosz hadsereg, de ezzel párhuzamosan rakétákat is kilőttek rájuk.  A károk felmérése folyamatban van, egy lakóépület tetejét például betörték egy drón maradványai. A katonai közigazgatás oldalán arra is felhívták a figyelmet, 

    hogy májusban ez már 15. orosz csapás volt Kijev ellen.

    Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester azt írta: hogy a kritikus infrastruktúrát nem érte találat, valamint senki sem sérült meg a csapásban. Az ukrán fővárost az előző nap is támadás érte.

  • Az Európai Unió (EU) külügyi szóvivője ígéretet tett arra, hogy felelősségre vonják Oroszország vezetését a Dnyipro és Kijev elleni légicsapások miatt. 

    Oroszország barbár támadásai folytatódtak, civileket gyilkolnak és terrorizálnak. Az orosz vezetőket és a támadások elkövetőit felelősségre fogjuk vonni a dnyiprói kórház elleni támadás miatt. Továbbra is elkötelezettek vagyunk Ukrajna támogatása mellett

    – írta Nabila Massrali, az Európai Unió külügyi szóvivője a Twitteren.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • Kreml szerint a Nyugat egyre jobban belesodródik a konfliktusba
    • Megszólalt a belorusz elnök: ez vár arra, aki csatlakozik hozzájuk és az oroszokhoz
    • Kifütyültek egy ukrán teniszezőt, mert nem fogott kezet belorusz ellenfelével
    • Levadászta dezertáló katonáit az orosz hadsereg
    • Zelenszkij: Ukrajna véget vet a különböző népek elleni, moszkvai önkényuralomnak

    Tartsanak velünk ezúttal is!