Rendkívül kellemetlen hírt kapott Putyin a frontról

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2023.06.17. 21:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a poszttal véget ért az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Ezúton is köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk vasárnap is. Jó pihenést kívánunk!

  • Vlagyimir Szaldo, a Herszoni terület orosz kormányzója szerint a kahovkai vízerőmű felrobbantása az orosz hadseregnek kedvezett, javítva taktikai helyzetüket és rontva Ukrajna helyzetét.

    „Állásaink most egy tágas, nyitott, mocsaras, vízcsatornákkal átszőtt területtel állnak szemben, amely jól belátható és könnyen átlőhető. Az Ukrán Fegyveres Erők számára most nehezebb leküzdeni ezt, mint korábban” – jegyezte meg.

  • Az ukrán fegyveres erők vezetője szerint szombaton folytatódtak a súlyos harcok, miután Oroszország 37 légicsapást indított Ukrajna ellen.

    „Az ellenség továbbra is Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka irányába összpontosítja fő erőfeszítéseit, és folytatódtak a súlyos harcok. Az elmúlt nap folyamán 22 harci összecsapásra került sor” – közölte az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a Facebook-oldalán, írja a CNN.

  • Az ukrán légvédelem megsemmisített két orosz drónt a herszoni régióban szombaton.

    A Szuszpilne című ukrán hírportál közben arról számolt be, hogy szombat este robbanások hallatszottak Herszonban. További részletek egyelőre nem ismertek.

  • Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint az Ukrajnára vonatkozó afrikai kezdeményezés „nehezen megvalósítható”, de Vlagyimir Putyin „érdeklődést mutatott” az irányába.

    Dél-Afrika, Szenegál, Egyiptom, Zambia, Uganda, a Kongói Köztársaság és a Comore-szigetek vezetői szombaton találkoztak Vlagyimir Putyinnal, egy nappal a kijevi vizitjük után.

    A Comore-szigeteki Unió elnöke, Azali Assoumani arra biztatta az orosz elnököt, hogy kezdjen tárgyalásokat az Ukrajnával fennálló konfliktus lezárása érdekében – írja a Reuters.

    Peszkov elárulta azt is, hogy az afrikai vezetők nem adták át Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üzenetét Putyinnak.

  • Az Európai Központi Bank figyelmeztette az Európai Bizottságot, hogy a Bank of Russia befagyasztott vagyonából származó nyereség felhasználása Ukrajna megsegítésére alááshatja az euró mint globális valuta iránti bizalmat.

    Az EKB szerint ez rossz jelzést küldhet a globális piacoknak – írja forrásokra hivatkozva a Financial Times.

  • A kahovkai vízerőmű pusztulását valószínűleg a gát betonalapjának alagútjában történt robbanás okozta – írja a The New York Times.

    A szakértők elemezték a Military Informant orosz Telegram-csatorna információit, ahol egy videót tettek közzé a vízerőmű pusztulásának utóéletéről. Ebből kiderül, hogy a 20 méter magas és akár 40 méter széles, víz alatti betonalap vitte el a gát terhelésének nagy részét.

  • Joe Biden amerikai elnök megismételte, hogy „teljesen felelőtlen” döntésnek tartaná, ha Oroszország nukleáris fegyvereket telepítene a NATO területére – írja a Sky News.

    Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrég új javaslattal állt elő, amely szerint a háború lezárása után Ukrajna a szükséges feltételek nélkül is csatlakozhatna a katonai szövetséghez – írja az Unian Ukrán Hírügynökség.

  • A dán kormány kész F–16-os vadászgépeket átadni Ukrajnának, de csak akkor, ha az Egyesült Államok, amely ezeket a repülőgépeket gyártja, ezt jóváhagyja – írja az Ukrinform.

    Troels Lund Poulsen megbízott dán védelmi miniszter szombaton kijelentette, hogy Dánia támogatná a vadászgépek Ukrajnának történő átadását.

    Nem tudom elképzelni, hogy ne támogassuk [a vadászgépek átadását]. Ukrajnának szüksége van a repülőgépekre jobban, mint valaha

    – mondta beszédében Troels Lund Poulsen.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte az afrikai vezetőkkel, hogy bizonyos feltételek mellett Oroszország nyitott a tárgyalásokra Ukrajnával.

    „Nyitottak vagyunk a konstruktív párbeszédre mindazokkal, akik az igazságosság elvein és a felek jogos érdekein alapuló békét akarnak” – mondta a vezető.

    Dél-Afrika, Szenegál, Egyiptom, Zambia, Uganda, a Kongói Köztársaság és a Comore-szigetek vezetői szombaton találkoztak Vlagyimir Putyinnal, egy nappal a kijevi vizitjük után.

    A Comore-szigeteki Unió elnöke, Azali Assoumani arra biztatta az orosz elnököt, hogy kezdjen tárgyalásokat az Ukrajnával fennálló konfliktus lezárása érdekében – írja a Reuters.

  • Ukrajna számos régiójában fokozott rakétaveszélyre figyelmeztettek szombat este, erről az RBC-Ukraine hírügynökség számolt be az ukrán légierő közleményére hivatkozva.

    Ebből kifolyólag számos településen szólalhatnak meg a légvédelmi szirénák, tették hozzá.

  • Az Ukrajnával határos Brjanszki terület kormányzója szombaton azt állította, hogy az orosz légvédelmi rendszerek kivédtek egy ukrán dróntámadást a Barátság kőolajvezeték egyik szivattyúállomása ellen.

    A Novozibkov közelében végrehajtott támadásban három drónt lőttek le – közölte Alekszandr Bogomaz a Telegramon.

    Az orosz média szerint az infrastruktúrában nem keletkezett kár – írja a CNN.

  • Joe Biden amerikai elnök nem hiszi, hogy meg kellene könnyíteni Ukrajna NATO-csatlakozását, mivel Kijevnek meg kell felelnie a szövetség tagjává válás kötelező normáinak – derül ki a vezető nyilatkozatából, amelyet a Fehér Ház sajtóosztálya tett közzé szombaton, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    Amikor Bident arról kérdezték, hogy „megkönnyítené-e Ukrajna NATO-csatlakozását”, azt mondta: „Nem, mert az ukránoknak ugyanazoknak az előírásoknak kell megfelelniük. Nem teszünk kivételt”.

  • Ukrajna fegyveres erői a Tavria irányába haladnak – számolt be Alekszandr Tarnavszkij tábornok Telegramon.

    Megjegyezte, hogy a rakéta- és tüzérségi egységek a nap folyamán öt orosz csapatot semmisítettek meg.

    Az ukrán csapatok összesen nyolcvannyolc orosz haditechnikai eszközt semmisítettek meg – írja az Ukrinform.

  • Melitopol polgármestere, Ivan Fjodorov arról számolt be a Telegramon, hogy az orosz katonaság és a rendőrök között lövöldözés volt a városban.

    Június 15-ről 16-ra virradó éjjel részeg katonák, akik bejelentkeztek a környék egyik magasföldszinti lakásába, tüzet nyitottak a helyszínre érkező rendfenntartó erőkre – idézi Fjodorovot az Ukrajinszka Pravda.

    A polgármester szerint az oroszok Melitopolt Zaporizzsja bűnügyi fővárosává tették.

  • Volodimir Havrilov, Ukrajna védelmiminiszter-helyettese szombaton arról beszélt, hogy az ukrán védelmi erőknek nagy hatótávolságú precíziós fegyverekre van szükségük ahhoz, hogy megnyerjék a háborút, írja a CNN.

    „Minden katonai tervünket a becslések szerint végrehajtjuk. A modern hadviselésben az a legfontosabb, hogy ismerjük az ellenség helyzetét, és képesek legyünk nagy távolságra precíziós csapásokat végrehajtani. Vagyis olyan fegyverekre van szükség, amelyek akár 200 kilométeres távolságból is képesek eltalálni az ellenséget” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

    Hozzátette, hogy Ukrajna olyan repülőgépeket tervez alkalmazni, amelyek elsősorban a ballisztikus rakétákkal és más orosz rakétákkal szemben védik az eget, a civilek és a polgári infrastruktúra megóvása érdekében.

  • Az orosz haderő hiányt szenved harckocsikból – ismerte el a nemzet védelmi minisztere egy nyugat-szibériai hadiüzemben tett látogatása során, írja a The Telegraph.

    Szergej Sojgu felszólított, hogy több harckocsit kell gyártani „az orosz erők igényeinek kielégítésére” Ukrajnában, mivel Kijev nyugati harckocsik és fegyverek bevonásával ellentámadást indított.

    A tárcavezető emellett hangsúlyozta, hogy szükség van „a harckocsik fokozott gyártásának fenntartására”. 

  • Legalább június 25-ig meghosszabbították az orosz hadsereg gyakorlatait a belarusz gyakorlótereken. Ez egyszerre 8 helyszínre vonatkozik, ahol az oroszok már megkezdték a kiképzést.

    A Belaruska Gayun megfigyelőcsoport tájékoztatott a gyakorlatok új ütemtervéről, melyek jövő hét hétfőtől nagyjából június 25-ig tartanak.

    Az orosz csapatok először 2022. április 29-én léptek be a belarusz gyakorlóterekre. A gyakorlat eddig összesen 60 héttel lett meghosszabbítva.

    Az orosz megfigyelőcsoport úgy véli, hogy a belarusz csapatok képességeik javulása ellenére nem rendelkeznek valódi harci tapasztalattal a támadó műveletek végrehajtásához – írja az Unian ukrán hírügynökség.

  • Harkivot és környékét rendszeresen lövik az orosz katonák. Június 17-én, szombaton eltaláltak egy települést, az előzetes információk szerint legalább két civil meghalt – számolt be Oleh Szinyehubov, a kelet ukrajnai Harkivi terület kormányzója. Elmondása szerint az incidens részleteinek feltárása még folyamatban van.

    Egyelőre annyit tudnak, hogy egy autó két civillel a fedélzetén a falu irányába tartott. Ebben a pillanatban az autót eltalálta egy páncéltörő rakéta. A frissített adatok szerint a két önkéntes életét vesztette az incidensben. A férfi 52 éves volt, a nő pedig 53 éves.

    Szinyehubov egy fotót is közzétett az autóról, mely a rakéta becsapódása után kigyulladt, és szinte porig égett – írja a Telegraf.

  • Oroszország közölte, hogy a jövőbeni nagy fórumokra csak akkor engedi be a nyugati újságírókat, ha jól viselkednek. 

    Az Oroszország által „barátságtalannak” nevezett országok újságírói ugyanis nem kaptak akkreditációt a jelenleg is zajló szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra.

    Meglátjuk, milyen lesz a rendszer, hogyan fognak a külföldi újságírók viselkedni

    – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz külügyi szóvivő szombaton a Sky News szerint.

  • Négy ember meghalt az Ukrajna északkeleti részén fekvő Harkiv régió egyik falujára mért orosz rakétacsapás következtében – közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója.

    Szinyehubov a Telegram-csatornáján számolt be arról szombaton, hogy egy rakéta eltalált egy autót, amelyben négy civil utazott. A helyszínen szörnyethaltak – írja a The Guardian.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vett az Orosz Föderáció, a Szovjetunió és az Orosz Birodalom zászlóinak felvonásán a Szentpétervár alapításának 300. évfordulója alkalmából felállított parkban. Az államfő hajóval érkezett a Finn-öböl vizére. Az ünnepséget a vízről nézte végig.

    Jelena Iljuhina, a Gazprom Nyefty vezérigazgató-helyettese és a Gazprom Lahta vezérigazgatója tájékoztatta az orosz államfőt az ünnepségről. A Gazprom itt állított fel három 179,5 méter magas zászlórudat, amelyek

    a világ első ilyen magasságú, vízre épített zászlórúdegyüttesét alkották.

    Az Orosz Föderáció nemzeti zászlaja, a Szovjetunió zászlaja és az Orosz Birodalom zászlaja lobog a levegőben. Megjelenésük az egyes alapítási dátumokról emlékezik meg: 165 éve az Orosz Birodalom zászlaja, 100 éve a Szovjetunió zászlaja és 330 éve Nagy Péter trikolórja.

    A zászlók hatalmas méretükkel tűnnek ki: mindegyik valamivel nagyobb, mint egy fél futballpálya. Minden egyes zászló súlya csaknem fél tonna.

  • Az ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint Herszonban 23 embert, köztük három gyereket sebesítettek meg az orosz erők. A Telegramon azt írták, hogy robbanások történtek a város több kerületében is – írta meg a SkyNews.

    A tájékoztatás szerint a támadásban egy 15 éves fiú, valamint egy 16 éves és egy 11 éves lány sérült meg. Hozzátették, lakóépületek és infrastrukturális létesítmények is megrongálódtak.

  • Ukrajna ismét támadást indított a Barátság kőolajvezeték ellen, amely következtében megsemmisült három ukrán katonai drón.

    Az orosz légvédelmi egységek Brjanszk régióból verték vissza az ukrán támadást.

    Részleteket az alábbi cikkünkben olvashatnak:

    Kapcsolódó

    Az oroszok szerint az ukránok ismét a Barátság kőolajvezetéket támadták

    Többször is előfordult már, hogy tűz alá került a vezeték.

  • Ha az ukrán hadsereget teljesen legyőzik, a lengyel hadsereg veszi át a helyét – mondta Scott Ritter volt amerikai hírszerző a Myśl Polskának.

    A következő hónapok legveszélyesebb pillanata az lesz, amikor az ukrán hadsereg teljesen megsemmisül, ami elkerülhetetlen. Ekkor jön majd a nyomás, hogy a legyőzött ukránokat lengyelekre cseréljék. Lengyelország elveszíti ezt a háborút. Ez katasztrófa lesz számára

    –  hangsúlyozta az amerikai elemző. 

    Ritter szerint Lengyelországon és balti szomszédain múlik, hogy eldöntsék, belemennek-e egy „veszélyes harcba”, amelyben Varsó elveszítheti függetlenségét. A NATO a volt hírszerző tiszt szerint nem fog katonai tömbként fellépni, és „a legjobb embereket veszélybe sodorni”.

  • A NATO új központot indított a sebezhető tenger alatti csővezetékek és kábelek védelmének elősegítésére az Északi Áramlat vezetékek elleni, még mindig megoldatlan nyilvánvaló támadást követően.

    Az új központ létrehozásának ötlete annak az aggodalomnak okaként jött létre, hogy Oroszország feltérképezi az Európa körüli vizeken található, létfontosságú nyugati energia- és internet-infrastruktúrát.

    Az orosz hajók aktívan feltérképezték kritikus tenger alatti infrastruktúránkat. Aggódunk amiatt, hogy Oroszország tenger alatti kábeleket és más kritikus infrastruktúrákat célozhat meg a nyugati élet megzavarása érdekében

    – mondta Hans-Werner Wiermann altábornagy.

  • 24tv.ua ukrán portál szerint Bahmut hősies védelme bekerült a történelembe, és „a bátor ukrán katonák kolosszális veszteségeket okoztak az ellenségnek”. 

    Közölték azt is, hogy az oroszok többször is hazudtak Bahmut bevételéről, ám valójában közülük több ezren meghaltak a harcokban.

  • Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője az Espresso TV-ben közölte, hogy az oroszok két rakétahordozót tartanak készültségben a Fekete-tengeren.

    Az egyik hadihajó rakétájával eltalálták a Mikolajivi Regionális Katonai Központ épületét, 37 ember meghalt

    – jelentette ki.

  • Az orosz hadsereg fő erőit Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka irányába összpontosítja – jelentette az ukrán vezérkar.

    A súlyos veszteségek elfedése érdekében az orosz hadvezetés új eljárást vezetett be a sebesült katonák ellátására: csak a tiszteket lehet evakuálni Oroszországba. Az altiszteket és a közlegényeket, függetlenül sérüléseik súlyosságától és összetettségétől, Ukrajna megszállt területein kell ellátni – írják.

  • Hatalmas lánggal égett az orosz hadsereg egyik Ural teherautója, amelyre egy ZSU–23-2 ikercsövű légvédelmi gépágyút szereltek. A járművel egy ukrán FPV-drón végzett. Az Ukraine Weapons Tracker videót is osztott meg az esetről, melyet az infostart vett észre. A felvételen az látható, hogy a kocsi ide-oda gurul, szinte vonaglik, miközben fekete füsttel ég. Azt nem tudni, hogy a teherautó személyzete elmenekült vagy meghalt a támadásban, de a képsorok alapján úgy tűnik, a kocsi önálló életre kelt.

    „Olyan, mintha élne, és a halállal viaskodna” – írta a Twitter egyik olvasója a videó láttán. Egy másik kommentelő pedig a teherautó utolsó táncaként írta le a jelenséget.