2024. június 30. 18:00 ÉLŐ
Anglia 0
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint az inváziós erők megpróbáltak előrenyomulni Kupjanszk, Bahmut és Avgyijivka irányában, de elszámították magukat, írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Mindeközben Ukrajna átvette a kezdeményezést Bahmut térségében, most ők nyomulnak előre – közölte az Institute for the Study of War (ISW) washingtoni kutatóintézet.

    Pénteki jelentésükben azt írják, hogy az ukránok kiterjedt offenzívát folytatnak, és legutóbb – saját bevallásuk szerint – körülbelül 1,2, illetve 1,5 kilométer mélyen nyomultak előre a térségben két település irányában. Értékelésük szerint az ukrán hadsereg Bahmut május végi elfoglalása után a front minden szakaszán átvette a kezdeményezést.

  • A Fehér Ház nem kívánta kommentálni azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a lengyel miniszterelnök arra kérte az Egyesült Államokat, hogy állomásoztassa nukleáris fegyvereinek egy részét az országában – írja a Sky News.

    Marek Walkuski, a Lengyel Rádió fehér házi tudósítója elmondta, hogy John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora egy korábbi sajtótájékoztatón tért ki a témát érintő kérdések elől.

    Az orosz állami médiaügynökségek szerint Mateusz Morawiecki miniszterelnök azt mondta, hogy országa szívesen befogadná a nukleáris fegyvereket, miután Oroszország Belaruszban állomásoztatta saját atomfegyvereit.

  • Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka és Szerhij Naev, az Ukrán Egyesült Erők parancsnoka azt az utasítást kapták, hogy erősítsék meg a védelmet Ukrajna északi irányában – számolt be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a főparancsnokság ülését követően.

    Zelenszkij kijelentette, hogy az ukrán hírszerzés figyelemmel kíséri az ukrán–belorusz határt.

    Nagyon alaposan elemeztünk minden tényt és minden kilátást minden irányban

    – fogalmazott.

    A találkozón Zelenszkij a lőszer- és tüzérségi utánpótlás fontosságára is emlékeztetett – írja az Unian.

  • Ferenc pápa pénteken arról beszélt, hogy úgy látszik, az ukrajnai háborúnak sosem lesz vége, de „a békéhez vezető út kikövezése mindenkitől nagy erőfeszítéseket igényel” – írja a Reuters.

    A Vatikán később közölte, hogy a pápa követe, Matteo Zuppi olasz bíboros befejezte konzultációit Moszkvában, ahol találkozott Vlagyimir Putyin elnök egyik tanácsadójával, Jurij Uzsakovval és Kirill pátriárkával, az orosz ortodox egyház vezetőjével.

    „A látogatás célja az volt, hogy meghatározzák azokat a humanitárius kezdeményezéseket, amelyek utat nyithatnak a béke felé” – áll a közleményben. 

  • Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerint az ukrán ellentámadás lassabban halad, mint azt korábban előre jelezték.

    „Nem vagyok meglepődve. Magabiztosan és céltudatosan haladnak előre az ukránok, de közben nagyon nagy kiterjedésű aknamezőkön keresztül kell utat törniük maguknak” – mondtaMark Milley.

    Szerinte ez „a háború természetéhez tartozik”. Milley abban is biztos, hogy az ukrán ellentámadás „nagyon hosszú és nagyon véres” lesz.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző napi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!