új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére 6629 fő lépett be kedden az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4181 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 87 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Ahogy arról az Index is beszámolt, az ukrán kormány a háborús szponzorok listájára vette hétfőn az Unilevert, mivel a cég nem hajlandó kivonulni Oroszországból. Az üzletág tavaly az alapvető fontosságú termékek értékesítésével 331 millió dollár adót fizetett Moszkvának.

    A Dove szappan és Cornetto fagylalt gyártója továbbra is kiáll amellett, hogy Oroszországban maradjon, ugyanis a cég szerint, ha kivonulnának az országból, úgy az orosz állam venné át a működésüket – közölte a BBC.

    Megjegyezték, hogy megértik az aggodalmakat, viszont az Unilever számára nem lenne túl egyszerű a kilépés.

  • „Jó reggelt. Túléltük az éjszakát. Nem érkeztek rémisztő hírek Zaporizzsjából” – így köszöntek be szerda reggel az Euromaidan Twitter-oldalán. Hozzátették azt is, hogy a radioaktivitást mérő mutatók nem jeleznek rendellenességet a nagyobb ukrán városokban.

    A szokatlan reggeli posztot az magyarázza, hogy – mint arról az előző este írtunk – az ukránok szerint az orosz megszálló erők robbanóanyagokat helyeztek el a zaporizzsjai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorjainál. Késő este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részletesen beszélt erről egy videóüzenetben. 

    Az államfő hangsúlyozta, a világ most láthatja, hogy egyedül Oroszország jelent veszélyt az erőműre. Elmondása szerint a Nova Kahovka-i gátnál történt robbantásra nem érkezett megfelelő válasz külföldről, és a Kreml emiatt „újabb gonosztettre készülhet”.

    Mindeközben az orosz fél azt állítja, hogy az ukránok akarnak „nukleáris provokációt” végrehajtani az atomerőműnél. 

    A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelői is az atomerőműben vannak. Egyelőre minden normálisnak tűnik, azt leszámítva, hogy – jelentésük szerint – a minap az erőmű áramellátása megszakadt, és azóta a tartalék erőforrásokból kell ellátni. Mindez nem példa nélküli, ugyanis a háború kezdete óta többször is voltak problémák az erőmű energiaellátásával. 

  • Kijevben tartották az ünnepelt írónő, Viktoria Amelina temetési szertartását − írta meg a The Guardian

    Az ukrán írónő, költő és közszereplő belehalt sérüléseibe, amelyeket akkor szenvedett, amikor egy orosz rakétatámadás ért egy Kramatorszk városában lévő pizzériát, és összesen 12 ember, köztük gyerekek haltak meg.

    Szerdán a nyugat-ukrajnai Lembergben is szertartást tartanak az emlékére.

  • Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a jövő heti NATO-csúcson a szövetségnek Ukrajna hosszú távú támogatására kell kötelezettséget vállalnia − közölte az MTI. 

    Sunak a londoni alsóház bizottsági elnökei alkotta összekötő bizottság keddi meghallgatásán részletek nélkül elmondta: a NATO-szövetségesek már tárgyalnak egy olyan biztonsági megállapodásról, amelynek célja Oroszország elrettentése az újabb agresszióktól „hosszabb távon”.    

    A konzervatív párti miniszterelnök szerint előnyös lenne ennek érdekében egy olyan többoldalú deklaráció, amely demonstrálná, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás hosszú időtávlatra szól, mert ezzel lehet erőteljes üzenetben tudatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy Ukrajnában kifejtett erőfeszítései hiábavalók.    

    A NATO-szövetségesek meg akarják mutatni, hogy a területi sérthetetlenség elvét és az ENSZ Alapokmányát védelmező „tettre kész országok koalíciója” nem fordít hátat Ukrajnának, hanem továbbra is megadja neki a kellő támogatást és ellátja az önvédelemhez szükséges eszközökkel – fogalmazott az estébe nyúló alsóházi meghallgatáson a brit kormányfő.

  • A nemrég egy légitámadásban meghalt Viktoria Amelina ukrán írónő, költő és közéleti értelmiségi volt. Amikor Oroszország 2022-ben teljes körű inváziót indított országa ellen, írói munkájának nagy részét a háborús bűnök dokumentálására és kutatására fordította.

    Július 1-jén, 37 éves korában halt bele sérüléseibe, amelyeket a keleti Kramatorszk város egyik pizzériáját ért orosz rakétacsapásban szerzett.

    Halála előtt két héttel azt írta egy festőművészről, Polina Rajkóról, akinek munkáit nagyrészt eltüntették a Kahovka gát összeomlása miatt elszabadult áradások, hogy „A művészet addig él, amíg a világ látja”.

    Az alábbiakban olvashatják a Vers egy hollóról című művét, amelyet az orosz megszállást átélt nőkkel készített interjúk ihlettek. A magyar műfordítást Uilleam Blacker, a The Guardianon megjelent angol műfordítása alapján a poszt szerzője készítette.  

    Vers egy hollóról

    Egy kopár tavaszi mezőn

    Egy nő áll feketébe öltözve

    Nővéreit siratja

    Mint egy madár a kihalt égbolton

    Mindnyájukat kizokogja magából 

    Azt, aki túl hamar elrepült

    Azt, aki könyörgött a halálért

    Azt, aki nem tudta megállítani a pusztulást

    Azt, aki nem tudta befejezni a várakozást

    Azt, aki hitt, mindvégig hitt

    Azt, aki még mindig csendben gyászol

    Mindnyájukat belezokogja a földbe

    Mintha fájdalommal vetné be a mezőt 

    És a fájdalomból és az asszonyok nevéből

    Nővérei újjászületnek a porból

    És újra éneklik az élet örömteli dalát

    De mi van vele, a Hollóval?

    Ő már mindörökre ezen a mezőn marad

    Mert csupán az ő sírása 

    Tartja a levegőben a tavasz fecskéit

    Te is hallod, hogyan szólítja nevén

    valamennyit, egytől egyig?

  • The Guardian védelmi kérdésekért felelős szerkesztője, Dan Sabbagh tweetelt arról, hogy a Brit Fegyveres Erők vezetője szerint Ukrajna teljes ellentámadása „még mindig nem indult meg”.

    Ahogy írja,

    Tony Radakin, a Brit Fegyveres Erők vezetője szerint Ukrajna részéről »a teljes ellentámadás még mindig nem indult el«. Kijev jelenlegi stratégiáját úgy jellemzi, hogy »kiéheztetni, időt húzni és csapást mérni«, hogy fokozatosan szétverjék az orosz védelmi vonalakat.

    Közlése szerint nem tisztességes spekulálni vagy határidőkhöz kötni Ukrajnát, visszautasítva azokat a híreket, amelyek szerint az ellentámadás lassan halad. Az ellentámadás „soha nem egy egyszeri aktus volt”, hanem gazdasági és diplomáciai is.

    Még az elmúlt néhány hétben is… Ukrajna több területet foglalt el, mint Oroszország az elmúlt egy évben

    − tette hozzá.

  • Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!