új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Brjanszki területen az orosz légvédelem megsemmisített két drónt – írja a RIA Novosztyi a helyi kormányzó, Alekszander Bogomaz közlése alapján. 

    Sérültekről és károkról egyelőre nem érkezett jelentés, de a helyszínelés még tart. Az utóbbi hetekben több ehhez hasonló dróntámadás is történt Oroszország területén, amelyek mögött Ukrajna állhat (bár hivatalosan ezt nem vállalták fel). 

  • A Turkmenistan Airlines legalább október végéig meghosszabbítja a moszkvai járatok felfüggesztését – erősítette meg ma a társaság. 

    Biztonsági kérdésekre hivatkozik, miután többször előfordult, hogy az orosz főváros repülőtereit dróntámadások miatt ideiglenesen lezárták. 

    A türkmenisztáni főváros, Aszgabat és Moszkva közötti útvonalat „a moszkvai légi zónában kialakult helyzet miatt, valamint a repülésbiztonság érdekében végzett kockázatértékelés alapján” felfüggesztik – áll a légitársaság közleményében.

    A felfüggesztés, amelyet először szerdán jelentettek be, korábban úgy volt, hogy augusztus 22-én jár le – de a járatok Kazany városába továbbra is közlekednek – közölte a Sky News.

  • A kelet-ukrajnai Kupjanszk városában légitámadás ért szombat este egy vérellátó központot – írja a The Guardian.

    A támadásról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszélt szombat esti videóüzenetében. Elmondása szerint a központban egy irányított légibomba csapódott be, többen meghaltak és megsérültek.

    Az államfő részvétet nyilvánított az áldozatok hozzátartozóinak, és azt mondta, hogy „ez a háborús bűn önmagában mindent elmond az orosz agresszióról”. 

    A terroristák legyőzése mindenki számára becsületbeli ügy, aki értékeli az emberi életet

    – fogalmazott.

  • Hiperszonikus rakétákat lőttek ki az oroszok Ukrajnára szombat este. A támadást az oroszországi Tambov régióból, valamint Fehéroroszország felől indították – közölte az Ukrajinszka Pravda.

    A találatok különösen a Nyugat-Ukrajnában található Zsitomir várost érték. A légierő szerint Sztarokosztyantynov és Vinnicja irányába is repültek rakéták.

  • Ukrajna külügyminisztere szerint rakétasortűz csapódott be az országába, miután Oroszország gyors megtorlást ígért a Fekete-tengeri hajók elleni támadásokért. 

    Oroszország szombaton szőnyegbombázást hajtott végre Ukrajnában

    – mondta Dmitro Kuleba.

    Kuleba ezután felszólította a Nyugatot és a világot, hogy fegyverezzék fel Ukrajnát F–16-os vadászgépekkel, hogy segítsenek „lezárni az eget”.

  • Hatalmas rakétatámadás indítottak az oroszok szombat este Zaporizzsjában, ahol a  világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket gyártó üzemét, a Motor Sichet is eltalálták. A rakéták egy részét az ukrán légvédelem hárította el – közölte az Unian ukrán hírügynökség. 

    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóüzenetben erősítette meg a támadás hírét. Hozzátette, hogy „Oroszország nem tudja helyettesíteni a nemzetközi jogot terrorral vagy megfélemlítéssel.”

    Mint mondta, Ukrajna mindezek ellenére is kap fegyvercsomagokat, és várja az újabbakat.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    • Putyin augusztusban elhagyja Oroszországot;
    • Zelenszkij üzent az oroszoknak: most megehetik a saját főztjüket;
    • Medvegyev válaszcsapással fenyegetőzött a fekete-tengeri csapás miatt;
    • Megkezdődtek a nemzetközi tárgyalások az ukrajnai béke elősegítéséről;
    • Egyre súlyosabb a helyzet, tömegesen kellett gyermekeket evakuálni Ukrajnában.

    Tartsanak velünk ezúttal is!