új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Néhány orosz ortodox pap nyíltan nem ért egyet azzal, hogy vezetőjük támogatja Oroszország ukrajnai invázióját, ennek pedig negatív következményei vannak.

    A Ivan Koval az egyik, aki számára ez nehézséget okozott, az orosz ortodox egyház vezetői ugyanis úgy döntöttek, hogy elveszik tőle a papi címét, mert a békéért imádkozott Ukrajnában.

    Tavaly szeptemberben, amikor Vlagyimir Putyin elnök azt mondta néhány katonának, hogy készüljenek fel, a moszkvai pátriárka vezetője, Kirill azt mondta papjainak, hogy imádkozzanak a győzelemért.

    Koval egy moszkvai templomban az oltár és sok ember előtt állva úgy döntött, hogy a békére összpontosít – ahelyett, hogy követte volna Kirill utasítását. Kijelentette:

    A győzelem szó használatával az ima olyan lett, mint a propaganda, amely megmondja az embereknek és a papságnak, hogy mit gondoljanak a harcokról. Ez ellentétes volt azzal, amiben én hittem. Nem tudtam elfogadni ezt a politikai nyomást a felsőbbségektől.

    A 45 éves pap a többször elmondott imában csak egyetlen szót változtatott meg, a győzelem szót békére cserélte. Ez a változtatás elég volt az egyházi bíróságnak ahhoz, hogy elvegye a papi állását, most Antalyában, Törökországban szolgál – írja a SkyNews.

  • Az ukrán katonai hírszerzés kedden közzétette egy lehallgatott telefonbeszélgetés hangfelvételét, amelyben egy Ukrajnában tartózkodó orosz katona azt állítja, hogy azt mondták neki, hogy a háború 2026-ig folytatódik.

    A Newsweek beszámolója szerint a hangfelvételen az orosz katona és annak édesanyja közötti beszélgetés hallható. A katona feltehetőleg a kelet-ukrajnai megszállt területről telefonált.

    Emellett állítólag arról is beszélt, hogy Moszkva olyan csapatokat vet be az ukrán frontvonalakon, amelyek már nem alkalmasak a szolgálatra.

    A katona azt mondta az édesanyjának, megfigyelte, hogy a katonákat annak ellenére sorolják a szolgálatra alkalmas kategóriába, hogy súlyos egészségügyi problémáik vannak.

    Anya, hadd magyarázzam el. Itt van egy férfi, aki Moszkvában szívműtéten esett át. És képzeld, mi történt? Azt mondták neki, hogy alkalmas a katonai szolgálatra, hogy egészséges. Van egy másik fiú, aki majdnem vak. A saját kezén túl már nem lát. De találd ki, mit mondanak róla? Őt is egészségesnek mondják

    – fogalmazott a katona.

    Hozzátette, hogy az egyetlen juttatás, amit kapnak, az egy hónapos vakáció.

  • Egy 71 éves nő került kórházba pénteken a Dnyipropetrovszk térségében történt orosz ágyúzás után – közölte a terület katonai ügyintézője.

    A Telegram-csatornáján képeket megosztó Szerhij Liszak elmondta, hogy 15 magánház, hat gazdasági épület és öt villanyvezeték sérült meg, valamint több autó is – írja a Sky News.

  • Az első ukrán pilóták, akik F–16-os vadászrepülőgépek kiképzésén vesznek részt, csak 2024 nyarán lesznek készen arra, hogy éles bevetésen vegyenek részt – írja a Washington Post információi alapján a Kyiv Independent.

    Csak hat pilóta, azaz körülbelül egy század fele fog részt venni a kiképzés első körében két meg nem nevezett ukrán tisztviselő jelentése szerint. További két pilótát tartalékos jelöltként azonosítottak.

    Bár a pilóták folyékonyan beszélnek angolul, először négy hónapos angol tanfolyamon kell részt venniük az Egyesült Királyságban, hogy megtanulják a repülőgépek vezetéséhez szükséges terminológiát.

    Mindez azt jelenti, hogy maga a harci kiképzés várhatóan csak 2024 januárjában kezdődik meg.

  • Ukrajna Állami Nyomozó Irodája (SZBU) 112 büntetőeljárást vizsgál katonai tisztviselők visszaélései miatt – derül ki az iroda e héten nyilvánosságra hozott közleményéből.

    Összesen 112 eljárást vizsgál az SZBU a regionális toborzási és szociális támogatási központok tisztviselői ellen Oroszország teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta. E munka eredményei alapján már 15 vádiratot küldtek a bíróságra

    – áll az SZBU közleményében. 

    A regionális toborzási és szociális támogatási központok alkalmazottainak tevékenységét és életmódját érintő ellenőrzések folyamatban vannak, tették hozzá.

    Minden jogsértést elvi és megalkuvás nélküli módon, a büntető törvénykönyvvel összhangban fognak értékelni

    – tették hozzá. 

    A nyilatkozatot azután tették közzé, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken bejelentette, hogy a széles körű korrupció miatt az összes regionális katonai toborzóközpontot vezető tisztviselőt elbocsátották  írja a CNN.

  • Az Európai Unió 223 800 lövedéket szállított Ukrajnának az egymillió tüzérségi lövedékre vonatkozó terv keretében, hogy segítse Kijevet az Oroszország elleni harcban – közölte Peter Stano uniós szóvivő.

    Elmondása szerint a tagállamok nagy hatótávolságú önjáró, precíziós irányítású lőszereket, aknavető lőszereket, valamint 2300 különböző típusú rakétát szállítottak Ukrajnába.

    A leszállított lőszerek  összértéke 1,1 milliárd euró volt. Az uniós források ennek csak egy részét térítették meg, ami arra utal, hogy az intézkedés elmaradt a kitűzött céltól – számolt be az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

  • Legalább 499 gyermek halt meg eddig az oroszukrán háborúban, és 1097-en megsebesültek  közölte pénteken az ukrán főügyészség.

    A főügyészség, amelynek egyik feladata az orosz háborús bűnök számontartása, csak ezen a héten legalább 81 új bűncselekményt számolt össze, így ezek összesített száma már 102 849-re emelkedett  írja a The Guardian.

  • Egy szakértő azt mondta, hogy „belefáradt” abba, hogy véleményeket hallgasson arról, miért halad lassan az ukrán ellentámadás. 

    A lényeg az, hogy a Nyugat nem tartotta be, amit ígért, és ami még fontosabb, hogy a töredékét sem adta annak, amire Ukrajnában szükség van

    – mondta John Spencer, a Modern War Institute városi hadviseléssel foglalkozó tanszékének vezetője. 

    A második világháború óta egyetlen más hadseregnek sem kellett „ilyen kiterjedt, aláaknázott védelmi vonalakat” áttörnie – írta korábban a Twitteren. 

    Azt is állította, hogy egyetlen nyugati hadsereg sem próbálkozna ilyen lépéssel az ukránokénál ezerszer több felszerelés nélkül – írja a Sky News.

  • A Harkivi területen mintegy 12 ezer lakost evakuálhatnak Kupjanszki térségéből, a gyermekek kötelező evakuálását pedig fontolóra veszik   írja az Ukrinform.

    Erről a Harkivi Regionális Katonai Adminisztráció számolt be, a közigazgatás vezetőjére hivatkozva.

    Célunk, hogy teljes mértékben megvédjük a lakosságot az ellenségeskedések következtében esetlegesen bekövetkező sérülésektől. Mivel az ellenség éppen Kupjanszk irányában fokozta támadó akcióit, minden ott élő ember veszélyben lehet

     mondta a közigazgatás vezetője.

    Figyelembe véve a biztonsági helyzetet és a frontvonal közelségét, határozatot hagytak jóvá a járásközpont és a közeli települések lakosainak kötelező evakuálásáról.

    A mai napig mintegy nyolcszáz gyermek, valamint családtagjaik tartózkodnak a kupjanszki térségben és a közeli településeken.

  • Oroszország minden szükséges intézkedést megtesz a nemzetbiztonság garantálása érdekében, de szilárdan elkötelezett amellett, hogy a nukleáris háború megengedhetetlen – közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

    A minisztérium Oroszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok azon döntését kommentálta, miszerint nem veszik célba a stratégiai atomrakétákat. Hozzátették, hogy az Oroszország és szövetségesei elleni esetleges agressziós cselekmény megakadályozása „a legmagasabb állami prioritások közé tartozik”.

    A minisztérium megjegyezte, hogy a nemzetközi biztonság és a stratégiai stabilitás terén romlik a helyzet, és „láthatóan megélénkültek a stratégiai nukleáris erők nem célba vételére vonatkozó intézkedések célszerűségéről szóló viták, amelyek Oroszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között az 1990-es évek eleje óta folynak” – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint 2023. augusztus 11-én Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon 8488-an léptek be – írja az MTI.

    A románmagyar határszakaszon 10235 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A rendőrség 130 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ez 30 napig érvényes. A 30 nap alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • „Az orosz hadsereg éjjel visszavert egy Ukrajnából kiinduló terrortámadási kísérletet a Krím félsziget területén lévő létesítmények ellen, áldozatok és károk nélkül” – közölte az orosz védelmi minisztérium szombat reggel.

    A kijevi rezsim által a Krím félsziget területén lévő létesítmények ellen 20 pilóta nélküli légi járművel végrehajtott terrortámadásra tett kísérletet ma este meghiúsították. A meghiúsított terrortámadás következtében nem voltak áldozatok, és nem keletkezett pusztítás

    – áll a minisztérium közleményében.

    A minisztérium később pontosította, hogy 14 ukrán drónt légvédelmi eszközökkel semmisítettek meg, további hat drónt pedig elektronikus hadviselési eszközökkel hatástalanítottak.

    Korábban július 30-án indítottak hasonló támadást a félsziget ellen. Akkor az orosz hadsereg 25 drón támadását verte vissza.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A pénteki percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!