új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orosz támadócsoportok elfoglalták az Ukrán Fegyveres Erők két erődítményét Kupjanszk közelében – számolt be Szergej Zibinszkij, az orosz erők nyugati részlegének sajtófőnöke.

    A 6. összoroszországi hadsereg rohamcsoportjai a Kupjanszk irányában folytatott harci műveletek során két erődítményt és három megfigyelőállást foglaltak el, valamint legyőztek egy szakasz gyalogságot Olsana település közelében

    – mondta. Elmondása szerint az ellenség az elvesztett pozíciók helyreállítása érdekében két ellentámadást hajtott végre a 41. független gépesített dandár és a 95. független légideszant egységei által az orosz állások ellen Szinkovka és Mankovka közelében.

    Valamennyi ellentámadást sikeresen visszavertük. Az ellenség veszteségei összesen egy szakasznyi emberre rúgtak

    – fogalmazott.

  • A német Rheinmetall az év végéig leszállít egy új generációs Luna drónrendszert Ukrajnának – jelentette vasárnap a Bild am Sonntag című lap vállalati forrásokra hivatkozva.

    A „dróncsomag” egy több drónt tartalmazó földi irányítóállomásból, egy kilövő katapultból és katonai teherautókból áll – írta a Bild, hozzátéve, hogy a drónrendszer felderítő rendszerként használható, valamint lehallgatható vagy zavarható vele a kommunikáció.

  • Magyarország területére szombaton az ukrán–magyar határszakaszon 8044 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 12975 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 105 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • A Kijevi Városi Ügyészség indított bűnügyi eljárást egy magáncég tulajdonosa ellen, aki a vád szerint jogtalan haszonra tett szert az ukrán hadseregnek gyártott hitvány minőségű egyenruhák eladásából – írja a Socportal.info hírei alapján a Kárpáthír.

    A nyomozás során kiderült, hogy a vállalkozó szerződést kötött a hadsereg egyik alakulatával katonai egyenruhák gyártására. A megállapodásban szereplő 35 millió hrivnyát végső soron jogtalanul vett fel a vállalkozó, mivel a leszállított ruhák gyakorlatilag használhatatlannak bizonyultak, melyet a szakvizsgálat is alátámasztott.

  • Már folyamatban van az Ovod nevű orosz kamikaze drón új, továbbfejlesztett változatának gyártása – számolt be a Sputniknak Andrej Ivanov, a gyártó projektcsoportjának vezetője.

    A rádióvezérlésű Ovod drón különlegessége, hogy azt valós időben, a pilóta szemszögéből lehet irányítani a képernyőn keresztül.

    A drón emellett módosított elektronikai töltéssel, új légcsavarral és egyéb funkciókkal van felszerelve – mondta Ivanov.

  • Wu Ken, Kína németországi nagykövete a Berliner Zeitung című lapnak adott interjúban kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem érdekelt az ukrajnai konfliktus gyors rendezésében – írja a TASZSZ.

    Az ukrán válság összetett és pusztító hatással van a nemzetközi környezetre

    – mondta a lapnak a diplomata. Megjegyezte, hogy Kína tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal fontos nemzetközi kérdésekről.

    Hozzátette ugyanakkor, hogy az a benyomása, „az amerikaiak nem igazán érdekeltek a gyors politikai megoldásban”.

    A kínai–amerikai kapcsolatokkal kapcsolatban Wu Ken hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok legnagyobb geopolitikai riválisának tekinti Kínát, és a „nemzetbiztonság ürügyén megpróbálja átpolitizálni a gazdasági kapcsolatokat”.

  • Az Ukrán Védelmi Erők „taktikailag jelentős” előrelépést értek el az ellentámadás két frontján – írta meg a The New York Times, az Institute for the Study of War (ISW) elemzőire, ukrán tisztviselőkre és orosz katonai bloggerekre hivatkozva.

    A lap szerint az ukrán erők 16 és 19 kilométert haladtak előre a két fő támadási vonal mentén. Céljuk, hogy a déli partokat elérve elvágják az orosz utánpótlási vonalakat.

    A szárazföldi háborúban az ukránok két fő irányban nyomulnak előre dél felé: a keleti Sztaromajorszkoje falun keresztül az oroszok által megszállt Berdjanszk felé, és nyugat felé, az oroszok által megszállt Melitopol irányába.

    „Ha sikerül áttörniük vagy megkerülniük Urozsajnojt, akkor 80 kilométeres távolságon belülre kerülnek a két nagy kikötővároshoz, Berdjanszkhoz és Mariupolhoz az Azovi-tengeren. Minden egyes mérfölddel, amit előrehaladnak, az ukrán erők egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az orosz utánpótlási vonalakra” – idézi a The New York Timest az Ukrajinszka Pravda.

  • Kijev ismét drónnal próbált megtámadni egy orosz létesítményt, a légvédelmi erők azonban – az orosz védelmi minisztérium közlése szerint – megsemmisítették azt Belgorod felett.

    Ma (vasárnap – a szerk.) 4 óra körül (moszkvai idő szerint – a szerk.) meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete, hogy egy repülőgép típusú drónnal terrortámadást hajtson végre az Orosz Föderáció területén lévő objektumok ellen. Az orosz légvédelmi eszközök észlelték, és megsemmisítették a pilóta nélküli légi járművet a belgorodi terület felett

    – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy áldozatok nem voltak, és károk sem keletkeztek.

  • Az egyik ukrán dandár vezetője szerint a NATO és a hazai katonai kiképzés összeegyeztethetetlensége miatt az ukrán katonák nem eléggé felkészültek az oroszországi háború valóságára – írja az Opendemocracy.

    Eddig több mint 60 ezer ukrán katona vett részt nyugati katonai kiképzéseken, a NATO azonban jelenleg csak alapkiképzést tud nyújtani az ukrán katonáknak, így a létfontosságú harci kiképzés továbbra is Ukrajnára marad.

    Az időkorlátok miatt a kiképzés második szakasza nem mindig, vagy nem teljes egészében történik meg Ukrajnában vagy Nyugaton.

    Nem akarok rosszat mondani a támogatóinkra, de nem igazán értik a helyzetünket és azt, hogy hogyan harcolunk

    – idézi az újonnan alakult 41. gépesített dandár egyik vezető hírszerző őrmesterét az Opendemocracy.

  • Ukrajna területének jókora része – összesen 174 ezer négyzetkilométer – mostanra potenciálisan életveszélyessé vált az aknák és lőszerek miatt – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

    Ukrajna teljes területe a Worlddata adatai szerint hozzávetőlegesen 603 ezer négyzetkilométer.

    A mai naptól kezdve országunk 174 ezer négyzetkilométere potenciálisan veszélyes az aknák és a fel nem robbant lőszerek miatt. Naponta több száz újabb robbanószerkezetet fedeznek fel szakembereink

    – idézi az RBC-Ukraina az elnök szavait.

    Zelenszkij szerint minél több aknamentesítő járművel és drónnal rendelkezik Ukrajna, annál aktívabban állíthatják helyre a biztonságot. Újfent hangsúlyozta azt is, hogy „Ukrajnának szüksége van a partnerek felszerelésére is”.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők súlyos veszteségeket szenvednek az ellentámadás alatt, ezért rohamosan töltik fel soraikat Herszon és Mikolajiv férfi lakosságával – közölte a TASZSZ orosz állami médiával a megszállt Sznyigirevszkij körzet vezetője, Jurij Barbasov.

    Információink szerint magánbeszélgetésekben az ellentámadás során elesettek számát 48 ezerre becsülik. A fronton legalább három napig való túlélés valószínűsége minimálisra becsülhető

    – mondta Barbasov, hozzátéve, hogy „az ukrán katonai körökből származó információk szerint nagyon erős demoralizáció tapasztalható ezen veszteségek miatt”.

    Elmondása szerint soraik feltöltése érdekében az ukránok Mikolajivban kemény sorozásba kezdtek, és néhány hét alatt három zászlóalj számára toboroztak embereket, ami körülbelül 1200 embert jelent. Szerinte ugyanez zajlik jelenleg Herszonban is.

    Összeterelték a rendőrséget, az utcán kapják el az embereket, és megpróbálják pótolni a létszámot

    – fogalmazott Barbasov.

    Elmondása szerint Kijev csapatokat vezényel Herszon térségébe. „Információink szerint Nyugat-Ukrajnában tömegesen mozgatják a katonai felszerelést kelet felé a vasúti sínek mentén, és csapatokat halmoznak fel Herszon térségében. Vagyis mozgások vannak a Dnyeper felé” – mondta.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A szombati percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    • Hatalmas dróntámadás a Krím ellen, reagált az orosz védelmi minisztérium
    • Moszkva megtorlást ígér a kercsi híd elleni támadásért
    • Egyre hatékonyabb az ukrán légierő a hiperszonikus rakétákkal szemben
    • Egy orosz katonának azt mondták, hogy a háború még három évig folytatódik
    • A Kreml által támogatott vezető állítása szerint Ukrajna kazettás bombákkal ölt meg egy civilt

    Tartsanak velünk ezúttal is!