2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia 0
Anglia 1
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz elnök ellátogatott az ukrajnai „különleges hadműveletben részt vevő erők főhadiszállására, Rosztov-na-Donuba – közölte a RIA Novosztyi.

    Az orosz állami hírügynökség egy egyperces videót is közzétett a látogatásról.

    Putyint az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov fogadta. A RIA Novoszyi szerint az elnök meghallgatta az ő, valamint a többi parancsnok és magas rangú tiszt beszámolóját. További részleteket nem árultak el arról, hogy mi hangzott el a találkozón.

  • Oroszország Ukrajna legalább két régióját rakétákkal és/vagy drónokkal támadta szombat hajnalban.

    Az rbc.ua szerint egyrészt a zaporizzsjai területen lehetett robbanásokat hallani,  helyi idő szerint hajnali 4.15-kor.  Az ukrán légierő már a robbanások előtt figyelmeztetett arra, hogy balliszitkus rakéták érkezhetnek, és elrendelték a légiriadót. 

    Robbanásokat jelentettek a hmelnickiji területről is, helyi idő szerint 03.40 körül. A helyi kormányzó azt közölte, hogy dróntámadás történt, és a légvédelem igyekszik semlegesíteni az eszközöket.

  • Oroszország, Törökország és Katar új gabonaüzletet készít elő Ukrajna nélkül. Erről a Bild számolt be az orosz és a török külügyminisztériumok és nagykövetségek július 21. és augusztus 8. közötti hivatalos levelezésére hivatkozva. Azt is megjegyzik, hogy Moszkva előre figyelmeztette Ankarát a gabonamegállapodásból való kilépésre.

    Az új megállapodás szerint Oroszország gabonát szállít a szegénységben élő országoknak, különösen Afrikába. Ugyanakkor Törökország a szervezőként, Katar pedig a szállítások szponzoraként jut szerephez.

    Ugyanakkor Hakan Fidan török külügyminiszter arra kérte Oroszországot, hogy állítsa vissza a korábbi gabonamegállapodást, hogy Ukrajnából is lehessen gabonát szállítani. Ankara azt javasolja, hogy a munkát az ENSZ égisze alatt szervezzék meg.

    A lap szerint az új megállapodást a hétvégén Budapesten köthetik meg.

    Mint írták, a magyar fővárosba érkezik (sőt, állításuk szerint már meg is érkezett) Rusztam Minnihanov, az oroszországi Tatárföld vezetője, és a hétvégén megérkezik Recep Tayyip Erdogan török elnök is (a tatárföldi vezető egyébiránt a miniszterelnököt is személyesen ismeri: még 2015-ben találkozott Orbán Viktorral, azóta pedig egy tragédia miatt is leveleztek).

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az augusztus 24-i függetlenség napja előtt tett bejelentést Ukrajna megerősítéséről. 

    Erőteljes dolgokra készülünk, megerősítjük államunkat, katonáinkat. Mindent megteszünk azért, hogy a függetlenség napjának előestéjén elmondhassuk, Ukrajna újabb lépést tett a világ legerősebb országainak köre felé

    – jelentette ki az ukrán elnök péntek esti videós bejelentkezésében.

    A jövő hét Ukrajna számára a fontos események időszaka lesz. Egyetlen napot sem vesztegethetünk el a felkészülésből

    – tette hozzá. 

  • Kémkedés miatt vádat emeltek egy bebörtönzött amerikai állampolgár ellen Oroszországban – közölték az orosz állami hírügynökségek. 

    A RIA-Novosztyi és a TASZSZ hírügynökségek jelentése szerint a moszkvai lefortovói bíróság Gene Spector vizsgálati fogságba helyezése mellett döntött kémkedés vádja miatt, amelyért tíz és húsz év közötti szabadságvesztés szabható ki. A hírügynökségek nem számoltak be az újabb vádpontokról, csak annyit írtak, hogy a bírósági tárgyalást zárt ajtók mögött tartották, miután az ügyiratokat titkosították.

    Spector Szentpéterváron született, azután költözött az Egyesült Államokba. 2021-ben történt őrizetbe vételéig a rákellenes szereket gyártó Medpolymerprom konszern igazgatótanácsának az elnöke volt – írta a TASZSZ.

    John Kirby fehér házi szóvivő a CNN hírtelevízióban közölte, hogy a kormányzat továbbra is adatokat gyűjt az ügyről, és egyelőre nem kívánta a történteket kommentálni. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte: tudnak arról, hogy vádat emeltek egy amerikai állampolgár ellen Oroszországban, és figyelemmel kísérik a helyzetet.

    Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat több, Moszkvában fogva tartott amerikai állampolgár – közöttük Evan Gershkovich, a The Wall Street Journal riportere és Paul Whelan volt tengerészgyalogos – szabadon bocsátásáról. A Kreml megerősítette, hogy voltak tárgyalások, de ismételten hangsúlyozta, hogy fogolycseréről csak a perek után lehet szó.

    Gershkovichot márciusban vették őrizetbe kémkedés vádjával, amit lapja és Washington tagad. Whelan tizenhatéves börtönbüntetését tölti egy fegyházban szintén kémkedés vádjával.

  • Ha hinni lehet az amerikai hírszerzésnek, akkor az áldozatok száma hatalmas mérföldkőhöz ért. Becslésük szerint ugyanis a háború első 18 hónapjában közel 500 ezer ukrán és orosz katona halt vagy sebesült meg a háborúban – írja a Sky News.

    A tisztviselők szerint az orosz veszteségek megközelítik a 300 ezret, ebből mintegy 120 ezer ember halt meg (a Kreml hivatalos számításában fenntartja, hogy csak 6000 orosz vesztette életét). Ukrajna viszont közelít a 200 ezer főnyi veszteséghez, ami 70 ezer halottból és akár 120 ezer sebesültből tevődik össze.

    A Sky News megjegyezte: az oroszok több katonát vesztettek ugyan, de az ország lakossága körülbelül háromszor akkora, mint Ukrajnáé. Ez azt jelenti, hogy Kijev számszerűen ugyan kevesebb, de lakosságarányosan nagyobb veszteségeket szenvedett el a háborúban. 

    A fenti adatokat más forrásból nem lehet megerősíteni, és szinte lehetetlen pontosan megmondani, hogy hány katona sebesült meg, vagy vesztette életét az ukrajnai fronton. Ukrajna nem tesz közzé hivatalos adatokat a saját veszteségeiről, Oroszország pedig a szakértők szerint nyilvánvalóan alábecsüli veszteségeit, fals adatokat közölt erről (a másik fél veszteségét pedig mindkét fél túlbecsüli).

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A pénteki percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!