2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az FSZB biztonsági szolgálat megvádolta az orosz távol-keleti amerikai konzulátus egy volt alkalmazottját azzal, hogy Washington nevében gyűjtött információkat – jelentette a TASZSZ állami hírügynökség.

    Robert Shonovot azzal vádolják, hogy információkat gyűjtött az ukrajnai háborúval és más kérdésekkel kapcsolatban, és azokat továbbította az amerikai nagykövetség moszkvai munkatársainak.

    Különösen azzal gyanúsítják, hogy részleteket szolgáltatott arról, az oroszországi sorozási kampány hogyan hatott a politikai elégedetlenségre a 2024-es oroszországi elnökválasztás előtt. Az FSZB közölte, ki akarja hallgatni az amerikai nagykövetségi alkalmazottakat, akik kapcsolatban álltak Shonovval. 

    Az amerikai nagykövetség akkor azt mondta, a Shonov elleni vádak „teljesen alaptalanok”, mivel „letartóztatásának idején az egyetlen feladata az volt, hogy a nyilvánosan elérhető orosz médiaforrások sajtóanyagainak összefoglalóit állítsa össze” – írja a Sky News.

  • Novák Katalin köztársasági elnök az Indexnek adott exkluzív interjút, amelyben többek között arról is beszélt, hogy mit élt át Kijevben, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Amikor Novák Katalin az ukrán fővárosban tartózkodott, éppen légiriadót rendeltek el, ezért óvóhelyre kellett menekülnie.

    „Egy háborús országba látogattam el, így nem ért meglepetésként a légiriadó – mondta az Indexnek az államfő. – Sajnos Kijevben mindennaposak a támadások és gyakran szólalnak meg a szirénák. Békében születtem és éltem, akárcsak ön, nem voltam még óvóhelyen. Szokatlan érzés volt lemenni egy bunkerbe.”

    Novák Katalin arról is beszélt lapunknak, hogy hosszasan, négyszemközt tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel, és azt is elárulta, miről volt szó. Az államfővel készített exkluzív interjúnkat itt olvashatja el.

  • Egy Moszkva felé repülő drónt semmisítettek meg az orosz légvédelmi erők – írja a CNN.

    A drónt a fővárostól délkeletre fekvő Ljuberci közelében semmisítették meg – közölte hétfőn Szergej Szobjanyin, a város polgármestere.

    Nincs se áldozat, se kár. Az elhárítócsapatok a helyszínen dolgoznak

    – tette hozzá Szobjanyin.

    Korábban az orosz fővárost kiszolgáló Domogyedovo és Vnukovo repülőtereken ideiglenesen leállították a járatokat – jelentette a TASZSZ.

  • Két orosz Kalibr cirkálórakétát és két Kh–59-es irányított rakétát semmisített meg hétfő hajnal az ukrán légvédelem– írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Az ukrán légierő tájékoztatása szerint összesen négy Kalibr cirkálórakétát lőttek ki a Fekete-tengerről Feodoszija közelében, továbbá két X–59-es irányított rakétát használtak két Szu–34-es repülőgépről, amelyeket az oroszok Krivij Rih irányába küldtek a megszállt Herszon régió légteréből.

    Hozzátették, hogy találat ért egy ipari létesítményt Poltavscsinában, mint írták, erről a helyi közigazgatás fog részletesen beszámolni.

  • Az orosz hatóságok szerint a légvédelem hétfőn kora reggel megsemmisített egy Moszkva felé közeledő drónt, valamint két másikat az Ukrajnával határos régióban – írja a The Guardian.

    Az elsődleges információk szerint senki nem sérült meg, és károk sem keletkeztek.

    A moszkvai Domogyedovo és Vnukovo repülőtereken felfüggesztették a légi forgalmat – jelentette korábban a TASZSZ állami hírügynökség.

    Az orosz védelmi minisztérium szerint Brajnszk régió felett két másik drónt is megsemmisítettek.

  • Magyarország területére 2023. augusztus 27-én az ukrán–magyar határszakaszon 6913 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 14 005 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 102 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport korábbi vezetőjének holttestét augusztus 27-én, vasárnap a csoport zsoldosai Szentpétervárra vitték, hogy temetést szervezzenek neki.

    Prigozsin hozzátartozói úgy döntöttek, hogy a temetést szűk körben tartják, a belépés speciális jelvényekkel történik – írja az Unian ukrán hírügynökség a VChK-OGPU nevű Telegram-csatornára hivatkozva.

    Mint írták, meg nem erősített információk szerint Prigozsint augusztus 29-én, kedden helyezhetik végső nyugalomra.

    Jelenleg nincs pontos döntés a gyászszertartás és a búcsúztatás szabályozásáról. Minden a hatóságok álláspontjától függ

    – jegyezte meg a csatorna.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy vasárnap sugárzott interjúban arról beszélt, hogy a legfőbb álma jelenleg az, hogy Ukrajna megnyerje a háborút, és elérje, hogy Oroszország soha többet ne indíthasson a jövőben újabb háborúkat.

    Az első számú cél a háború győzelemmel való befejezése. A győzelem mindenkinek más és más. Én pedig elnökként olyan győzelmet szeretnék, amely lehetetlenné teszi, hogy a háború visszatérjen. Ezt a fajta győzelmet akarnám. Ez nem könnyű

    – fogalmazott az elnök.

    Mint mondta, ez olyan összetevő, amely nemcsak a hadsereg erejétől függ, hanem kifejezetten a biztonsági infrastruktúrától és a társadalomtól is.

    „Szükségünk van arra, hogy az emberek egységesek maradjanak” – hangsúlyozta Zelenszkij az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

  • Egy, a Wagner-zsoldosokhoz kötődő neonáci félkatonai csoport azzal fenyegetőzik, hogy feladja a harcokat a kritikus fontosságú Robotyne településen, ha a Kreml nem szabadítja ki a milícia alapítóját a finn őrizetből – írja a Sky News.

    Jan Petrovszkijt, a Rusich vezetőjét pénteken Ukrajna kérésére Finnországban őrizetbe vették. A neonáci orosz milícia most közölte, hogy ha a Kreml nem éri el Pterovszkij szabadon bocsátását, akkor nem fogják tovább védeni az orosz erőket az ukrán fronton.

    Az amerikai hadtudományi intézet (ISW) szerint a Rusich-csoport valószínűleg a Robotyne–Verbove-front mentén, a zaporizzsjai régióban állomásozik, ahol Oroszország „nem engedheti meg magának, hogy bármelyik egysége fellázadjon”.

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó az X (Korábban Twitter) csatornáján arról írt, hogy szerinte a nemzetközi jog, a területi integritás és a globális biztonsági rendszer védelmének egyetlen módja Ukrajna győzelmének biztosítása.

    Ez lesz a legjobb lecke mindazok számára, akik ma esetleg kísértésbe esnek, és megfordul a fejükben egy szomszédos terület lerohanása. Ebben a tekintetben az Ukrajnának nyújtott fegyveres segítség a legkisebb ár, amit a világ békéjéért fizetni kell. Az alternatíva: a destabilizáció, a káosz és a dominóhatás

    – fogalmazott a tanácsadó.

    Podoljak szerint „bárkinek, aki felajánlja, hogy tárgyal a gonosszal és megbékíti az agresszort, fel kell ismernie, hogy ezzel szó szerint felajánlja, hogy lábon lövi magát”. Aki ezt támogatja, az meghúzza a ravaszt – tette hozzá.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző napi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!