Ukrajna megtalálta az oroszok gyenge pontját, újabb áttörés kapujában állnak

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2023.09.03. 07:15
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ukrán katonák fegyverekkel és aknavetőkkel lövöldöznek Bahmut közelében – írja a Sky News.

    A hét elején Hanna Maliar ukrán védelmiminiszter-helyettes azt mondta, hogy a kijevi csapatok a város közelében nyomulnak előre. Ez az egyetlen város, amelyet Oroszország az év eleji offenzívájakor elfoglalt.

    Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka „pozitív dinamikáról számolt be Bahmut közelében.

  • Magyarország területére 2023. szeptember 2-án 0 óra és 24 óra között az ukránmagyar határszakaszon 7440 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 15430 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.

    A beléptetettek közül a rendőrség 139 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • A NATO Steadfast Pyramid 2023 és Steadfast Pinnacle műveleti tervezési gyakorlatára szeptember 3. és 15. között kerül sor a lettországi Rigában, a NATO-tagállamok és a partnerország, Svédország vezető és magas rangú tisztjeinek részvételével – írja az Ukrajinszka Pravda.

    A Steadfast Pyramid és a Steadfast Pinnacle célja, hogy javítsa a vezető és magas rangú tisztek és parancsnokok képességét a közös műveletek tervezésére és végrehajtására.

    A szeptember 8-ig tartó Steadfast Pyramid 2023 a NATO Átalakítási Parancsnokság és az európai szövetséges főparancsnokság által szervezett gyakorlat első része.

    A gyakorlaton vezető és középszintű tisztek vesznek részt, hogy fejlesszék haderőtervezési képességeiket.

    A gyakorlat második része, a Steadfast Pyramid 2023 szeptember 10. és 15. között kerül megrendezésre, és hadműveleti tervezéssel kapcsolatos képzést tartalmaz a felsőbb parancsnokok számára.

    A Steadfast Pyramid és a Steadfast Pinnacle elnevezésű gyakorlatokat 2011 óta tartják Lettországban. A gyakorlatokkal Lettország fejleszti a fogadó ország támogató képességeit és együttműködési készségeit más NATO-szövetségesekkel és stratégiai regionális partnerekkel.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszédet mond az ENSZ Közgyűlésének szeptember 19. és 26. között zajló általános vitáján, valamint részt vesz számos kétoldalú találkozón és többoldalú rendezvényen – jelentette be az orosz külügyminisztérium.

    Az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszaka szeptember 5-én kezdődik. Az orosz delegációt a külügyminiszter vezeti majd. Szergej Viktorovics Lavrov felszólal a Közgyűlés általános vitáján, amelyre szeptember 19. és 26. között kerül sor

    – közölte a minisztérium.

    Emellett részt vesz számos kétoldalú találkozón és többoldalú rendezvényen, többek között az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a CSTO, valamint az ENSZ Alapokmányt Védő Baráti Csoport megbeszélésén – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A külügyminisztérium rámutatott, hogy Oroszország a közgyűlés közelgő ülésszakán meg fogja védeni a márciusban elfogadott külpolitikai koncepciójában rögzített fő megközelítéseit.

  • A háború után Ukrajnában más szabályok lesznek, ugyanazokkal a határokkal, demokráciával és szabadsággal. Erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélt szombat esti videóbeszédében, amelyről az Interfax adott hírt.

    Természetesen megvédjük Ukrajnát, és visszaadjuk a szabadságot az egész országnak, de mindannyian érezzük, hogy más szabályok lesznek

    – mondta Zelenszkij.

    Az államfő köszönetet mondott az ukrán bűnüldöző szervek munkatársainak azért az elszántságért, hogy az évtizedek óta húzódó ügyek mindegyikét igazságos végkifejletre vitték.

    A törvénynek működnie kell. Így van, és így is lesz

    – zárta az ukrán államfő.

  • Michael McFaul az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem olyan kemény vezető, mint ahogy azt egyesek nyugaton gondolják. Voltak esetek, amikor nyomás hatására meghátrált – írja a Focus.ua.

    McFaul elmondta, hogy Putyint gyakran kemény vezetőnek tartják, akit nem lehet sarokba szorítani, mert mozgástérre van szüksége, azonban szerinte ez nem így van.

    Fél a Nemzetközi Büntetőbíróságtól. Nem egy bátor embert látunk, aki kihívja a Nyugatot, hanem egy gyávát, aki fél a Nyugattól. Rá kell jönnünk, hogy nem kell félnünk Putyintól, és hogy nyugodtan kihívhatjuk őt, és végül elűzhetjük

    – mondta McFaul.

    Hangsúlyozta, hogy Putyin fő félelme egy olyan helyzet, amelyben az ukrán fegyveres erők belépnek a megszállt Krím félsziget területére.

    Ettől fél a legjobban, mert ez aláásná háborújának legitimitását Oroszországban

    – tette hozzá McFaul.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Előző napi cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!