2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 0
Georgia 1
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szombaton nyilatkozatot adott ki válaszul az Oroszország által Ukrajna megszállt területein tartott „látszatválasztásokra”.

    „Kanada soha nem ismeri el ezeknek a »látszatválasztásoknak« az eredményeit. Oroszország megsérti a nemzetközi jogot, beleértve az Egyesült Nemzetek Szervezetének Alapokmányát is. Putyin nem rajzolhatja át a térképét a saját kénye-kedve szerint” – üzente Trudeau az orosz elnöknek.

    A nyár elején megtartott vilniusi NATO-csúcstalálkozón Justin Trudeau miniszterelnök 541 millió kanadai dollár összegű támogatást jelentett be Ukrajna számára, és a transzatlanti biztonság megerősítésére, emlékeztet a The Kyiv Independent.

  • A megszállt ukrán területeken az orosz katonák az iskolákban és templomokban szállásolják el magukat, írja az Ukrajinszka Pravda.

    A megszállt déli területeken az orosz katonák a meglévő polgári létesítményekben: oktatási intézményekben, kórházakban, templomokban vertek tábort.

    Az ukránok arra panaszkodnak, hogy az oroszok figyelmen kívül hagyják a nemzetközi humanitárius jogot, és katonáikat működő polgári létesítményekben állomásoztatják.

  • Ukrajnában megszűnik a „korlátozottan alkalmas” státusz a hadseregnél – egy állampolgárnak vagy alkalmasnak, vagy alkalmatlannak kell lennie a katonai szolgálatra – közölte Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa.

    Elmondása szerint ezen a kérdésen jelenleg is dolgoznak a jogalkotók. Ha valaki egészségügyi okok miatt alkalmatlan arra, hogy fegyvert ragadjon, akkor a frontvonal mögött bíznak rá feladatokat – magyarázta Lubinec.

  • Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az elmúlt héten az ukránok 133 alkalommal próbálta áttörni védekező állásaikat, támadó repülőgépeket, tankokat és harcjárműveket bevetve. Állításuk szerint a frontvonal egyik szakaszán sem sikerült az ukránoknak áttörni az orosz védelmen – írja az Aif.ru.

    Az ukrán fegyveres erők az elmúlt héten összesen 5405 katonát és tisztet vesztettek az orosz védelmi minisztérium szombati összefoglalója szerint.

    Rabotyino és Verbovoj térségében az ukrán fegyveres erők 845 katonát, 27 harckocsit és 63 hadiágyút veszítettek. A Dél-donyecki irányban 1230 fegyveres, 24 páncélozott jármű és 17 fegyver semmisült meg.

    Donyeck irányában 2100 katonát, 23 harckocsit és 30 különböző kaliberű fegyvert vesztettek az ukránok.

  • Orosz lövések sebesítettek meg egy 68 éves férfit a Csernyihivi területen lévő Kosztobobriv faluban szeptember 9-én – jelentette a területi ügyészség.

    A hatóságok szerint a támadásban farmok is megrongálódtak.

    Az Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos Csernyihivi területet rendszeresen érik orosz csapások. Az orosz erők legutóbb augusztus 19-én reggel vették célba Csernyihiv városközpontját, és legalább hét embert, köztük egy hatéves gyermeket megöltek – számolt be a The Kyiv Independent.

  • Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy véli, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja belátható időn belül véget ér.

    Ukrajna ellentámadása a hideg és csapadékos időjárás beállta után is folytatódik, még akkor is, ha a hideg miatt nehezebb lesz a harci műveletek végrehajtása. Ezt szeptember 9-én, szombaton jelentette ki Kijlo Budanov – írja a Reuters.

    Hozzátette, hogy az ellentámadás több irányban zajlik. Ugyanakkor elismerte, hogy az ukrán csapatok nem haladnak olyan gyorsan, ahogyan szeretnék.

  • Az ukrán légvédelmi erők több mint két tucat drónt semmisítettek meg Kijev felett Oroszország éjszakai dróntámadása során – jelentette Szerhij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője szeptember 10-én.

    A poszt szerint az iráni gyártmányú Shahed drónok „csoportosan és különböző irányokból hatoltak be a főváros légterébe”. A légvédelemnek több mint két tucat drónt sikerült megsemmisítenie, a törmelékek több kerületben hullottak le.

    Korábban Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko arról számolt be, hogy dróntörmelék hullott a város legalább négy körzetében. A jelentések szerint a törmelékek miatt egy személy megsérült, de az illető nincs életveszélyben, írja a The Kyiv Independent.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző napi percről percre tudósításunk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!