2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Hamász fegyveres csoportjának libanoni egysége most megerősítette, hogy három tagjukat megölték, miközben szombaton kora reggel Dél-Libanonból beszivárogtak Izraelbe. 

    A csoport közlése szerint a férfiak még fel tudták robbantani a határkerítést, és célba vették a megfigyelési és belépési ellenőrző pontot az észak-izraeli Margaliot város közelében, mielőtt izraeli repülőgépek vették célba őket – tájékoztatott a BBC

    Korábban az Izraeli Védelmi Erők (IDF) is megerősítette, hogy szombaton „a levegőből” iktattak ki három „terroristát” az említett területen.

    Mindeközben az IDF lezárta a libanoni határtól számított 4 kilométeres körzetet, civileknek tilos a belépés, és arra kérik a lakosságot, hogy legyenek éberek. A libanoni határtól legfeljebb 2 kilométerre lévő településeken élőket pedig arra utasítják, hogy további értesítésig maradjanak a bunkerek közelében.

    A lépésekre a Hezbollah terrorcsoport és a vele szövetséges palesztin csoportok Libanonból indított ismételt támadásai után került sor. A libanoni–izraeli határ mentén nagy a feszültség, mivel félő, hogy ez a háború újabb frontjává válhat.

  • Tűz ütött ki Shtulában, egy ember meghalt Izrael északi határánál, amikor páncéltörő rakétát lőttek át Libanon területéről – hívta fel a figyelmet a The Times of Israel

    Egy ember meghalt, további három pedig megsérült a Libanonból érkező rakétatámadásban. A mentősök közlése alapján egy 40 év körüli férfit a helyszínen halottnak nyilvánítottak, további három 40 év körüli férfit pedig a nahariyai Galilei Orvosi Központba szállítanak.

    Az izraeli mentőszolgálat megerősítette, hogy a meghalt férfi és a sérültek is civilek voltak. Ők az első izraeli civil áldozatok az ország északi határánál.

    Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a határvárosra leadott tűzre válaszul libanoni célpontokat támadott meg. 

  • Hamarosan megnyílik egy biztonságos útvonal mintegy három órára a menekülő gázaiak számára – írja a BBC

    A még mindig Gáza északi részén tartózkodó civileknek

    helyi idő szerint 10:00 és 13:00 óra között el kell hagyniuk a várost dél felé, egy Beit Hanounból Khan Yunis felé vezető útvonalon

    – figyelmeztetett újfent az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. 

    Továbbra is palesztinok ezrei menekülnek a Gázai övezet északi részéből Izrael várható szárazföldi offenzívája elől.  Az Egészségügyi Világszervezet elítéli az evakuálási parancsot, és azt mondja, hogy a kórházi betegek áttelepülésre kényszerítésével gyakorlatilag kimondják a „halálos ítéletet”.

  • Az Amerikai Egyesült Államok kormánya közölte: hétfőn elkezdik evakuálni az állampolgáraikat és közvetlen családtagjaikat Izraelből Ciprusra a tengeren keresztül – írja a Times of Israel.  

    Az USA repülőjáratokat is indít azok számára, akik el akarnak menni.

    Az elmúlt napokban több ország is megkezdte állampolgárai kimenekítését Izraelből a várható gázai szárazföldi hadművelet és az északi határon tapasztalható növekvő feszültségek miatt.

    Korábban magyar állampolgárok is Cipruson értek partot egy mentőakcióban. 

  • „Izrael gázai akciói túllépték az önvédelem határait, az izraeli kormánynak fel kell hagynia a gázai nép kollektív büntetésével – mondta Wang Yi kínai külügyminiszter vasárnap közzétett nyilatkozatában.

    A külügyminiszter megjegyzései – amelyeket szaúdi kollégájával, Faisal bin Farhan herceggel folytatott szombati telefonbeszélgetése során tett – akkor hangzottak el, amikor Izrael bejelentette, hogy szárazföldi offenzívára készült a Gázai övezetben a Hamász ellen – írja a The Guardian.

    Wang Yi úgy fogalmazott: Izraelnek hallgatnia kellene a nemzetközi közösség és az ENSZ főtitkárának felhívására, és fel kellene hagynia a gázai nép kollektív büntetésével – ez Kína eddigi legerősebb megnyilatkozása a konfliktussal kapcsolatban.

  • Egy magas rangú izraeli tisztviselő közölte: az izraeli hírszerzés úgy értesült, hogy Irán stratégiai fegyvereket akart Szíriába szállítani azért, hogy többfrontos háborúra kényszeríthessék Izraelt – írja a Reuters egy, a közösségi médiában megjelent bejegyzés alapján. 

    A hírügynökség szerint a posztra Joshua Zarka, az izraeli külügy stratégiai ügyekért felelős vezetője is reagált, és megerősítette, hogy valóban így értesültek. Hozzátette azt is, hogy igyekeznek megakadályozni ezt.

    Izrael a minap légicsapást hajtott végre a szíriai Aleppó reptere ellen. 

  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter Mohammed bin Szalmán koronaherceggel találkozik vasárnap reggel a közel-keleti válságkörútján.  

    Blinken a Hamász október 7-i támadása óta járja a térséget. A külügyminiszter nem sokkal reggel fél nyolc után érkezett meg a találkozóra Mohammed bin Szalmán koronaherceg rijádi palotájában – írja a The Times of Israel.

    Mint ismert, Szaúd-Arábia leállította az Izraellel való kapcsolatának érdekében folytatott megbékélési tárgyalásokat. 

    A fegyveres konfliktus kirobbanása előtt a szaúdi koronaherceg még arról számolt be, hogy jó irányba haladnak az Egyesült Államok vezette diplomáciai erőfeszítések a Szaúd-Arábia és Izrael közötti kapcsolatok normalizálásért. Az október 7-i támadás után azonban Szaúd-Arábia felfüggesztette a folyamatot. Egyes hangok szerint azért, mert a Hamász attól tart, hogy ez tovább gyengítheti a palesztinügyet.

    A Reuters hírügynökség szerint a koronaherceg és a külügyminiszter találkozója azóta már véget is ért. Blinken a megbeszélésről távozva szűkszavúan azt nyilatkozta a hírügynökség riporterének, hogy a tárgyalás „nagyon produktív” volt.  

  • A Palesztin Vízügyi Hatóság figyelmeztette Gázát, hogy rohamosan apadnak a vízkészletek amiatt, hogy nem működnek megfelelően a kutak – írja a CNN

    A vízügyi hatóság szerint az egész Gázai övezetben vízhiány van. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatala (OCHA) is arról számolt be, hogy a legtöbb embernek jelenleg nincs hozzáférése ivóvízhez. 

    Mint írják, a konfliktus kezdete előtt naponta mintegy 262 ezer köbméter vizet hoztak fel a kutakkal. Ez mostanra 14 ezer köbméterre csökkent. Sürgősen szükség van üzemanyagra is – napi csaknem 14 ezer literre –, hogy minél gyorsabban biztosítani tudják a vízellátást – közölte a hivatal.

    Ha minden kötél szakad, akkor mezőgazdasági kutakból származó sós vízzel pótolják majd a készletet,

    ez azonban a vízben terjedő betegségek megjelenéséhez vezethet a lakosság körében

    – figyelmeztetett a hivatal. 

  • Elérte a halálos áldozatok száma a 2300-at Gázában – közölte a Palesztin Egészségügyi Minisztérium. A hatóság beszámolója szerint összesen 2329 palesztin halt meg, és 9714 sebesültet tartanak számon. 

    Mint ismert, alig több mint egy hete a Hamász fegyveresei behatoltak Izraelbe, ahol civileket és katonákat egyaránt megtámadtak: több mint 1300 embert öltek meg. Izrael azóta megtorló légicsapásokat hajt végre Gázában, és bejelentette, hogy szárazföldi offenzívát indít.

  • Most van itt az ideje, hogy a gázaiak elhagyják a várost – jelentette ki az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Jonathan Conricus alezredes egy, a CNN-nek adottinterjúban

    A szóvivő ismét arra figyelmeztette az észak-gázaiakat, hogy evakuálniuk kell az izraeli hadsereg szárazföldi offenzívája előtt, ugyanakkor biztosította őket, hogy csak akkor kezdenek jelentős katonai műveletekbe, ha látják, hogy a civilek elhagyták a területet.

    Jonathan Conricus úgy fogalmazott: „nagyon bőkezűek voltak az idővel”, ugyanis több mint 25 órát kaptak a gázaiak arra, hogy délre húzódjanak. 

  • Izrael egyes részein megszólaltak a rakétatámadásra figyelmeztető szirénák vasárnap hajnalban – közölte a Times of Israel.

    Az izraeli hadsereg szerint az ország északi részén a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer is működése lépett, és „gyanús célpontokra”  lőtte ki elhárítórakétáit. A beszámoló szerint Galilea egyik városában, Sde Eliezerben is riadóztak, az emberek az óvóhelyekre menekültek.

    Izraelben napok óta tartanak attól, hogy a libanoni Hezbollah is csatlakozhat a konfliktushoz. Az előző nap tüzérségi tűzpárbaj zajlott a felek között, sőt, Izrael Szíriában is légicsapást hajtott végre.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap hajnalban kiiktatott egy Hamász-parancsnokot, aki két, sok áldozattal járó rajtaütésért  – Nirim és Nir Oz kibucok megtámadásáért – volt felelős – tájékoztatott a Haaretz című lap. 

    Az IDF és a Sin Bet (az izraeli belső elhárítás) bejelentette, hogy meggyilkolták Bilal al-Kadrát, a Noh'ba, vagyis a Hamász különleges erőinek parancsnokát. 

    A közlemény szerint az éjszaka folyamán Zeitoonban, Khan Yunisban és Jabaliyában hajtottak végre csapásokat, amelyekben más Hamász- és Iszlám Dzsihád-ügynökök is életüket vesztették. Arról is beszámoltak, hogy az IDF megtámadta a Hamászhoz tartozó főhadiszállásokat és katonai telepeket, több tucat kilövőállást, páncéltörő állást és megfigyelőállást. A csapások egyikéről egy videót is közzétett a hadsereg.

    Az IDF már a minap is likvidált legalább egy magas rangú Hamász-vezetőt, errőlitt írtunkbővebben. Ezen túl több másik parancsnok likvidálását is bejelentették az utóbbi napokban.

  • Több posztban isidéztünk már a The New York Times egyik cikkéből. Az amerikai lapnak izraeli tisztviselők azt is elmondták, hogy

    eredetileg már ezen a hétvégén meg tervezték indítani a Gáza elleni inváziót.

    Vélhetően ezzel magyarázható az, hogy pénteken és szombaton már ultimátumokat adtak a Gázai övezet északi részének kiürítésére.

    Azzal kapcsolatban, hogy a tervet mi húzta keresztbe, a tisztviselők azt mondták, hogy részben az időjárás a ludas. Állításuk szerint az időjárási viszonyok miatt a vadászpilóták és a drónok üzemeltetői nehezebben tudtak volna támogatást biztosítani a szárazföldi erőknek.  

    A tisztviselők szerint a műveletben részt vevő egységeket az utóbbi napokban arra is felkészítették, hogy miként harcoljanak majd a légicsapások által rommá bombázott gázai városi környezetben. A gyalogsággal együtt harckocsikat, aknamentesítő egységeket és különleges műveleti egységeket is beküldenek az övezetbe, a szárazföldi egységek működését pedig helikopterekkel, drónokkal, valamint szárazföldről és tengerről érkező tüzérségi támogatással fogják segíteni. 

    Izrael péntek éjjel egyébként egy rajtaütést már végrehajtott az övezetben.

  • Egyiptomban órák óta várakozik egy segélykonvoj, amely a rafahi határátkelőn keresztül készül belépni a Gázai övezetbe – tájékoztatott a BBC

    Az átkelőhöz közeli Arish városánál azért állnak hosszú sorban az Egyiptomból és Törökországból érkező segélyszállítmányokkal megrakott teherautók, mert lezárták az ellenőrző pontokat a Gázai övezet izraeli légibombázása miatt, amely a jelentések szerint megrongálta a határátkelő palesztin oldalát. 

    Egyelőre sem elhagyni nem lehet a Gázai övezetet, sem belépni oda.

    A segélyszervezetek sürgetik a hatóságokat, hogy engedjék át a konvojokat. A Hamász, Izrael és Egyiptom egyaránt ellenőrzi, ki és mi mehet át az ellenőrző pontokon, ez pedig más helyzetben is gyakran lezárásokkal jár. 

    Több külföldi kormány, köztük az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kormánya is felszólította Gáza állampolgárait, hogy álljanak készenléteben, menjenek közelebb a rafahi átkelőhöz, hogy amint az megnyílik, el tudjanak menni. Figyelmeztettek ugyanakkor arra is, hogy az újranyitás csak korlátozott ideig tart majd.  

    Szombaton amerikai tisztviselők közölték, hogy több száz palesztin–amerikai állampolgárt igyekeztek rávenni a Rafahon keresztüli távozásra, aminek a sikeressége egyelőre kérdéses.

  • A The New York Timesnak nyilatkozott a Hamász egyik, névtelenséget kérő tisztviselője arról, hogy mi a tervük, ha az izraeli hadsereg megindítja az offenzívát ellenük.

    A lap szerint a Hamász fegyvereseinek tízezrei vehették be magukat azokba az alagútrendszerekbe és bunkerekbe, amelyek sok-sok kilométer hosszan futnak Gázaváros és a Gázai övezet északi része alatt. A Hamász tisztviselője azt mondta a lapnak, hogy

    az alagútjaikból előbújva megpróbálnak majd rajtaütni, a hátukba kerülni a támadó izraeli erőknek. 

    Az izraeliek ezen túl arra is számíthatnak, hogy a Hamász ezeknek az alagutaknak egy részét megpróbálhatja berobbantani akkor, amikor az izraeliek fölöttük, a felszínen támadnak, és az sincs kizárva, hogy a nagyobb utak mentén, az épületekben is bombákat helyeznek el. 

  • Gázaváros a pusztulás ijesztő színterévé vált: becslések szerint csaknem 35 ezer ember zsúfolódott össze Gázaváros legnagyobb kórháza területén, menedéket keresve a várható izraeli szárazföldi offenzíva előtt – tájékoztattak helyi egészségügyi tisztviselők a The Guardian szerint.

    Mohammad Abu Selim, a Sifa kórház – ez a Gázai övezet legnagyobb kórháza – főigazgatója megerősítette, hogy hatalmas tömegek tolongtak az épületben és a kórház körüli téren is. Az emberek, akiknek otthonait lerombolták, és menekülni kényszerültek, úgy vélik, ez lehet az egyetlen biztonságos hely. 

    A város lakói azután menekültek el otthonaikból, hogy az izraeli hadsereg elrendelte a több mint kétmilliós Gáza lakosságának evakuálását, miközben szárazföldi erőinek bevetésére készül. Segélyszervezetek figyelmeztettek, hogy ez humanitárius katasztrófát okozhat.

  • Izrael azt tervezi, hogy több tízezer katonát küld be az övezetbe, akiknek Gázaváros elfoglalása, valamint a Hamász vezetésének likvidálása lesz a feladatuk – tudta meg a The New York Times izraeli katonai tisztviselőktől. 

    A lap szerint az offenzíva a legnagyobb művelet lesz a 2006-os második libanoni háború óta, és

    Izrael ebben a műveletben legalább ideiglenesen megpróbálja megtartani majd a Gázai övezetnek legalább egy részét (amire a 2008-as gázai invázió óta nem volt példa). 

    A The New York Times arról is értesült, hogy az izraeli hadsereg (IDF) harci szabályzatát lazítani fogják a művelet idejére, ami azt jelenti, hogy a gyanús személyekre könnyebben tüzet nyithatnak majd az övezetben. Az izraeli tisztviselők szerint

    a művelet elsődleges célja lesz az is, hogy likvidálják Jahja Szinvart, a Hamász vezetőjét.

    Izrael ugyanis Szinvart tartja az első számú felelősének a múlt szombaton indult támadásnak és mészárlásoknak. „Az az ember már a célkeresztünkben van. Ő egy halott ember, aki még él, de el fogjuk kapni”  – mondta róla Richard Hecht alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az Izrael és a Hamász közti háború eseményeiről.

    Az előző napi percről percre tudósításunk végén összefoglaltuk a szombati fejleményeket. Ha lemaradt, eztitt tudja elolvasni.