2024. június 16. 15:00 ÉLŐ
Lengyelország 0
Hollandia 0
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára közölte: „rémisztőnek” találja a gázai kórháznál kedd este történt csapást. Bár a támadásról nem tudni biztosan, hogy Izrael követte-e el, de a főtitkár Izraelnek üzent nem sokkal később.

    A Jerusalem Post szerint Guterres először még órákkal ezelőtt szólalt meg az ügyben, azt megelőzően, hogy Kínába repült az Egy övezet, Egy út fórumra. Abban a nyilatkozatban Guterres azt kérte a Hamásztól, hogy azonnal engedjék el az izraeli túszokat, miközben Izraeltől azt kérte, hogy engedjék be a humanitárius segélyszállítmányokat Gázába.

    The Times of Israel szerint a főtitkár Kínába megérkezve ismét megszólalt, és akkor arra figyelmeztetett, hogy

    a Hamász október 7-i brutális terrortámadása nem jogosíthat fel senkit arra, hogy „kollektív büntetésnek” vesse alá a palesztin népet.

    Guterres ugyan nem mondta ki Izrael nevét ezzel kapcsolatban, de – a The Times of Israel értelmezése szerint – vélhetően nekik címezte a kritikát. 

  • Az Egyesült Államok folytatja a fegyverszállítást Izrael számára, amihez nem szab feltételeket  közölte a védelmi minisztérium helyettes szóvivője.

    Sabrina Singh a Pentagon sajtótájékoztatóján elmondta, hogy október 12. és 16. között öt C–17-es szállítógép érkezett Izraelbe fedélzetén biztonsági támogatással.

    A szóvivő közölte, hogy a támogatáshoz nem kötnek előfeltételt, ugyanakkor többször kijelentette, hogy az Egyesült Államok határozottan azt várja Izraeltől, hogy tartsa be a „háború törvényeit”, ami meghatározása szerint azt jelenti, hogy katonai akcióknak civilek nem válnak célpontjává – adta hírül az MTI.

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az izraeli–palesztin konfliktus nyomán kialakult helyzet miatt összehívott rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően videókapcsolaton keresztül kapcsolódott a sajtótájékoztatóhoz, és az Európai Unió a terroristák által elrabolt és fogva tartott túszok azonnali és feltétel nélkül szabadon bocsátására szólít fel.

    Közölte, a Hamász terrorja rendkívüli szenvedést okoz az izraeli civileknek, ahogy a palesztin embereknek is. A Hamász nem azonos a palesztin emberekkel – mondta. Az Európai Unió szolidaritást vállal Izraellel és humanitárius segítséget nyújt a rászoruló palesztin lakosság számára – emelte ki.

    Kijelentette: az Európai Bizottság biztosítja, hogy semmilyen uniós támogatás se juthasson terroristák kezébe. Támogatja továbbá Egyiptomot a területére érkező nagyszámú menekült befogadásában – hangoztatta.

    Az uniónak és tagországoknak mindent meg kell tenniük a konfliktus regionális kiszélesedésének megelőzésére, a szélesebb régióban szított feszültség megszüntetésére és azért, hogy az arab országok és Izrael között megkezdett és gyümölcsöző béketárgyalások folytatódjanak

    – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

  • Az Egyesült Államok elnöke szerdán Izraelbe látogat. Ezzel kapcsolatban John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője azt mondta nemrég egy sajtótájékoztatón, hogy az amerikai elnök

    Izrael barátjaként fel fog tenni néhány kemény kérdést,

    amikor találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. 

    Mint a The Times of Israel írja, e kérdések arra vonatkozhatnak, hogy Izrael milyen katonai stratégiát akar követni a Gázai övezetben, és arra, hogy mikor engedik be az eddig visszatartott humanitárius segélyeket a területre. 

    Az amerikai elnök helyi idő szerint 10 óra körül landolhat a Ben Gurion reptéren Tel-Avivban. A lap szerint John Kirby nyilatkozata is vélhetően annak a csapásnak tudható be, amely a Gázai övezetben történt kedd este, és amelyben több száz ember meghalhatott.

    Joe Biden korábban együttérzését fejezte ki Izraellel, és elítélte a Hamász támadását, de ez az esemény kihatással lehet az izraeli látogatásának menetére. Mindemellett az elnök most is találkozni fog a Hamász terrorakciójában meghalt emberek hozzátartozóival.

  • Az MSNBC amerikai csatorna tudósítója élő adásban azt mondta az éjjel: nem valószínű, hogy egy palesztin rakéta meg tudott volna ölni több száz embert a lebombázott gázai kórházban. 

    Mint mondta, ők maguk nem tudtak eljutni Gázába és a támadás helyszínére, mivel minden határ le van zárva. Megemlítette, hogy az izraeli hadsereg az Iszlám Dzsihádot vádolta meg, de bizonyítékot nem tudtak felmutatni ezzel kapcsolatban. 

    Mindemellett kimondhatjuk, hogy ekkora halálos veszteséget a palesztin rakéták nem szoktak okozni. Ezek a rakéták veszélyesek, halálosak, de nem szoktak több száz embert megölni egyetlen csapással

    – mondta a riporter.

  • Szerda hajnalban egy sajtótájékoztatót tartottak abban a kórházban, ahol több száz ember meghalt.

    A sajtótájékoztatón a kórház igazgatója azt állította, hogy az izraeli hadsereg azt mondta nekik:

    Tegnap figyelmeztettünk titeket két bombával. Miért nem ürítettétek ki a kórházat mostanra? 

    Hozzátette azt is, hogy szerinte a nemzetközi közösség tétlenül nézi az ehhez hasonló háborús bűncselekményeket, amelyekre hosszú idő óta nem volt példa. A videó itt megtekinthető, szigorúan saját felelősségre.

    Az izraeli hadsereg egy nyilatkozatban cáfolta, hogy ők állnának a kórház elleni csapás mögött. Állításuk szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egy rakétája csapódhatott be.

  • A civil lakosságot mindenütt és minden körülmények között védeni kell, a gázai kórház ellen kedden elkövetett támadás a helyzet drámai súlyosságára hívja fel a figyelmet – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az izraeli–palesztin konfliktus nyomán kialakult helyzet miatt összehívott rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően kedden.

    Charles Michel a videókonferencia formájában tartott tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: bármilyen polgári infrastruktúra elleni támadás ellentmond a nemzetközi jog tiszteletben tartásának.

    A civilek elleni támadás nincs összhangban a nemzetközi joggal

    – fogalmazott az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

    Hangsúlyozta: a közel-keleti helyzet az Európai Unió egységét és hiteles válaszait igényli. Közölte: szoros együttműködésre kell törekedni az izraeli hatóságokkal és minden érdekelt féllel a helyzet regionális elmérgesedésének megakadályozása és békéjének megteremtése érdekében.

    A huszonhét tagország a leghatározottabban elítéli a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadását és leszögezik: Izraelnek joga van megvédenie magát minden agresszióval szemben a nemzetközi jog és a nemzetközi humanitárius jog betartása mellett

    – fogalmazott.

    Elmondta: a tagországok fontosnak tartják a humanitárius segítségnyújtás biztosítását minden rászoruló számára és a békefolyamat folytatását a kétállami megoldás elérése érdekében. Charles Michel végezetül fontosnak nevezte az uniós együttműködés megerősítését a biztonsági kockázatok és a feszültség csökkentése, a gyűlölet, a gyűlöletből elkövetett erőszak megelőzése, valamint az antiszemitizmus, az iszlamofóbia és a rasszizmus felszámolása érdekében.

  • Kedd este támadás ért egy kórházat a Gázai övezetben. A csapásnak több száz halottja volt a helyi egészségügyi hatóság szerint. 

    Mint a minap megírtuk, a halálos áldozatok száma elérte az 500-at az al-Ahli baptista kórház elleni csapásban.

    A Hamász szerint a kórházi áldozatok többsége betegekből, gyermekekből és nőkből áll. A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint Izrael hajtotta végre a csapást, az izraeli hadsereg (IDF) viszont cáfolta ezt. 

    Egy kórház rendkívül érzékeny objektum, és nem az IDF célpontja. Az IDF vizsgálja a robbanás forrását, és mint mindig, most is a pontosságot és a megbízhatóságot helyezi előtérbe. Mindenkit arra kérünk, hogy óvatosan járjon el, amikor egy terrorszervezetről szóló, nem ellenőrzött állításokról számol be

    – fogalmazott az izraeli erők meg nem nevezett szóvivője a BBC-nek. Hozzátették azt is: információik szerint az Iszlám Dzsihád terroristái kedd este egy rakétát lőttek ki, amely a kórház közvetlen közelében haladt el a találat időpontjában.

    A támadást a WHO is elítélte utóbb. Mahmúd Abbász palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett az al-Ahli Arab Baptista Kórház elleni halálos csapást követően. A Hamász pedig az eset után azt közölte az NBC Newszal, hogy minden túszt hajlandóak elengedni, ha Izrael felhagy a Gázai övezet elleni légicsapásokkal (erre a kijelentésre egyelőre nem érkezett reakció).