új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az oroszok továbbra is támadnak a front szinte minden irányában, mintegy 80 összecsapás történt az elmúlt napon – idézi az ukrán vezérkar szerda reggeli jelentését az Unian ukrán hírügynökség.

    Horticja területén, Kupjanszk irányában az ukrán katonák körülbelül tíz ellenséges támadást vertek vissza, illetve visszaverték az összes ellenséges támadást Nadija és Makivka közelében a luhanszki régióban.

    „Bahmut irányában az ukrán katonák mintegy 10 ellenséges támadást vertek vissza Bodanivka, Klicsivka és Andrivka települések területén a donyecki régióban. Az ukrán védelmi erők folytatják a támadó műveleteket Bahmuttól délre” – olvasható a vezérkar jelentésében.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére október 24-én az ukránmagyar határszakaszon 5293 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 3916 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – adta hírül az MTI.

    A beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az oroszok demográfiai válságot idéztek elő a Luhanszki területen, mivel az általuk megszállt területeken 40 százalékkal csökkent a lakosság száma – írja az Ukrinform.

    A megszállók szerint a Luhanszki terület lakossága 1,5 millió fő, ami 40 százalékkal, azaz egymillióval kevesebb, mint amikor Oroszország 2014-ben elfoglalt bizonyos területeket. Ebben az esetben a népességcsökkenés tendenciája érvényesült

    – olvasható a Nemzeti Ellenállási Központ (CNR) jelentésében.

    A régió elnéptelenedését orosz állampolgárok betelepítése, a gyermekek agymosása és az ukrán etnikumúak tömeges mozgósítása a szülőföldjük elleni háborúra kíséri

    – tették hozzá.

    Megjegyzik, hogy az oroszok a kitelepítés ürügyén aktívan deportálták a helyi lakosságot, és egész falvakat költöztettek ki a területről.

    Ez háborús bűncselekménynek minősül, és minden érintettet felelősségre fognak vonni

    – hangsúlyozta a CNR.

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ismét felszólította a NATO-tagállamokat, hogy haladéktalanul növeljék a fegyver- és lőszergyártást. Az indok szerint az Ukrajnának nyújtott katonai segítség jelentősen lecsökkentette a szövetség készleteit – írja a Korrespondent. 

    Stoltenberg szerint a termelés felpörgetése „Ukrajna szükségleteinek kielégítése és saját védelmünk érdekében” is egyaránt szükséges. Úgy látja, hogy Oroszország újra   háborús fegyverként használja majd fel a telet, ígya termelés sebessége és mennyisége rendkívül fontos lesz.  

     

  • Két ember meghalt kedd este, miután az orosz erők csapást mértek Harkiv területére – számolt be az Unian ukrán hírügynökség. 

    Az ukrán hatóságok szerint az oroszok a kelet-ukrajnai Podoli falut bombázták. A rakétatámadásban egy ház és egy autó is megrongálódott, két civil, egy 50 és egy 57 éves férfi pedig meghalt – ismertették. 

  • Elon Musk amerikai milliárdos szerint a harmadik világháború is kitörhet az ukrajnai és a közel-keleti konfliktusok miatt – írja a ria.ru.

    Az üzletember megjegyezte, hogy nincs értelme azoknak a katonai akcióknak, amelyeket Kijev Moszkva ellen folytat. A közel-keleti háborúval kombinálva globális konfliktust válthatnak ki. A jelenlegi helyzet az Egyesült Államokra is veszélyes, mert szorosabb szövetséget köt Oroszország, Irán és Kína között – vélekedett Musk.

    Véleménye szerint Washington megtörhet egy ilyen komoly szövetséggel való konfrontációban, mivel nem rendelkezik megfelelő hadiipari potenciállal.

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is, és értesüljenek elsőként a legfontosabb történésekről!