új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel véget ért az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Köszönjük egész napos figyelmüket, tartsanak velünk csütörtökön is!

  • Ukrajna nemzetközi partnerektől várja a lövedékek, fegyverek és haditechnikai felszerelések szállításának földrajzi kiterjesztését.

    Az Ukrinform beszámolója szerint ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy szerda este közzétett videóüzenetben nyilatkozta.

    Zelenszkij arról beszél a videóban, hogy egész nap a parancsnokaival és azokkal tárgyalt, akik védelmi és támadó hadműveleteik biztosításáért felelnek. 

    Olaf Scholz német kancellár a 6. német–ukrán gazdasági fórum megnyitóján Berlinben kijelentette:

    Németország csaknem 24 milliárd eurónyi segélyt nyújtott Ukrajnának a háború kezdete óta .

    Jelenleg Németország téli csomagot készít elő, amelynek fő feladata egy „védőpajzs” létrehozása, tekintettel arra, hogy az oroszok az energiaellátási rendszer és a civil infrastruktúra bombázásának folytatását tervezik.

    A csomag 1,4 milliárd euróra becsülhető, és többek között Patriot, Iris–T6, Gepard légvédelmi rendszereket tartalmaz. 

  • „Európa nem gyengítheti Ukrajna támogatását az Izrael–Hamász-háború közepette” – mondta Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke.

    Nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy gyengítjük az Ukrajnának nyújtott közös támogatásunkat

    – mondta Meloni az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozója előtt.

    Az ukránok attól tartanak, hogy az országuknak nyújtott támogatás elsorvadhat, miközben az Oroszországgal folytatott háborúról szóló hírek kikerülnek a figyelem középpontjából, és a világ a Gázai övezetre figyel – írja a Sky News.

  • Idén nyáron állították fel az ukrajnai háborúban elesett orosz harcosok emlékművét a burjátföldi Szelengyinszk faluban, ahol annak a férfinak a neve is helyet kapott, akit az orosz hatóságok tévedésből halottnak nyilvánítottak – írja a Meduza hírportál. 

    A meg nem nevezett férfi állítólag májusban sérült meg Ukrajnában, amikor a Wagner-csoport tagjaként harcolt. 

    Miután kiengedték a kórházból, megtudta a családjától, hogy hivatalosan halott, és eltemetettként tartják nyilván, továbbá hogy a neve szerepelni fog a szelengyinszki emlékművön.

    Halotti anyakönyvi kivonatának megsemmisítéséhez a férfinak bírósághoz kellett fordulnia: itt meghallgatták a testvéreit és egy tanú vallomását, majd összehasonlították az ujjlenyomatát az orosz belügyminisztérium adatbázisában szereplőkkel. 

  • Oroszország jövőre növelni fogja fegyveres erőinek létszámát, egy új hadtestet és egy flottillát állít fel – közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a testület szerdai moszkvai ülésén.

    Államunk függetlenségének és biztonságának hatékony védelme érdekében intézkedések együttesét fogjuk meghozni a fegyveres erők bővítése, létszámának növelése és megerősítése érdekében. Egyebek között jövőre egy újabb hadtest, hét hadosztály, 19 dandár, 49 ezred és egy flottilla felállítását tervezzük

    – mondta.

    Medvegyev azt hangoztatta, hogy a világban és Oroszország körül továbbra is feszült a helyzet. Ez a megállapítás, mint mondta, az ukrajnai „különleges hadművelet” övezetére és a szomszédos országokra, ahol a NATO folyamatosan növeli katonai potenciálját, egyaránt érvényes.

    Medvegyev közölte: idén az év eleje óta közel 385 ezer ember lépett katonai szolgálatba, közülük 305 ezer szerződéses katona, mintegy 80 ezer pedig önkéntes. A politikus szerint naponta több mint 1600-an szerződnek a hadsereghez.

  • Gyakorlatot tartottak Oroszország „hadászati elrettentő erői” Vlagyimir Putyin elnök irányításával – közölte szerdán a Kreml, amit az MTI szemlézett.

    Szergej Sojgu védelmi miniszter Putyinnak, aki a Kreml szituációs terméből figyelte az eseményeket, arról tett jelentést, hogy „a stratégiai nukleáris erők hatalmas megtorló csapást hajtottak végre” – idézi a TASZSZ orosz állami hírügynökség a védelmi minisztert.

    Valerij Geraszimov vezérkari főnök közölte, hogy a gyakorlaton részt vett az „orosz hadászati rakétaerők” Jarsz típusú mobil szárazföldi hadászati rakétarendszere, az orosz Északi Flotta Tula hadászati rakétahordozó tengeralattjárója, valamint két Tu–95MSZ típusú nagy hatótávolságú hadászati rakétahordozó repülőgép.

    A Kreml szerint a gyakorlat során a pleszecki űrközpontból a kamcsatkai Kura tesztpályára indítottak el egy Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétát, a Barents-tengerről, a nukleáris meghajtású Tula hadászati rakétahordozó tengeralattjáróról egy Szinyeva ballisztikus rakétát bocsátottak fel, a Tu–95MSZ nagy hatótávolságú repülőgépek pedig a levegőből indítottak rakétákat.

    Mindeközben ellenőrizték a katonai irányítószervek képzettségi szintjét, a vezetés, valamint a műveleti állomány készségét az alárendelt csapatok irányításának megszervezésére.

    A Kreml közlése szerint minden betervezett feladatot maradéktalanul teljesítettek.

  • Nagy-Britannia szeptemberben kezdte meg az ukrán  pilóták első csoportjának kiképzését – mondta a TASZSZ-nak a brit kormány szóvivője. 

    Júliusban arról szóltak a hírek, hogy már augusztusban közel húsz pilóta képzését indítják el. A képzést ezek szerint csak szeptemberben kezdték meg. a szóvivő megerősítette, hogy megközelítőleg húsz ukrán pilóta képzése zajlik. 

    A brit kormány vadászgépeket még nem adott át Ukrajnának, korábbi ígérete ellenére sem. 

  • Új légvédelmi rakétarendszerek jelentek meg az orosz fegyveres erőknél, amelyek az ukrán légierő 24 repülőgépét lőtték le az elmúlt öt nap alatt – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az MTI szerint. A miniszter szerdán felkereste a „különleges hadműveletben” részt vevő Kelet csoport vezetési pontját a donyecki régió déli részén.

    Olyan komplex rendszereket kaptunk, amelyek öt nap alatt 24 repülőgépet lőttek le

    – mondta Sojgu.

    A tárcavezető szerint az orosz hadsereg tevékenysége nyomán kialakult helyzet azt mutatja, hogy az ukrán fegyveres erők egyre kevesebb képességgel rendelkeznek. Beszámolója szerint kedden elfogtak négy kényszermozgósított lembergi (Lviv) katonát, akiket az ukránok azonnal a frontra vezényeltek.

    Szavai szerint az elmúlt három-négy hétben sok ukrán esett fogságba vagy adta meg magát önként. Úgy vélekedett, hogy ez az ukrán hadseregben megmutatkozó rossz pszichés állapotról árulkodik.

    Sojgu azt állította, hogy Ukrajna pánikban van, az orosz hadsereg pedig „minden megközelítést, be- és kijáratot ismer”.

  • „Ami a drónokat illeti, már most is ezrével gyártjuk őket. Az év végére ez havonta több tízezer lesz. Ez az a terület, amely gyorsabban növekszik nálunk, mint a lőszerek és a fegyverek gyártása” – mondta Olekszandr Kamishin ukrán stratégiai ipari miniszter.

    A miniszter szerint Ukrajna jelentősen növelte a lőszerek gyártását is, de ahhoz nem elegendő, hogy  kiváltsa a nyugati szállítmányokat.

    Jelentősen nőnek a hazai védelmi ipar képességei, ha a lőszerekről beszélünk, akkor már most a többszörösét gyártjuk, mint a tavalyi év egészében, de ez mindenesetre elég messze van attól, amennyire szükségünk van

    mondta a miniszter.

  • Az orosz Szövetségi Tanács szerdai ülésén jóváhagyta az Átfogó Atomcsend Szerződés (CTBT) Oroszország általi ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényt – írja az orosz Interfax.

    Valentina Matvienko, a Szövetségi Tanács elnöke a szavazás előtt kijelentette: „Ha az Egyesült Államok nem tesz további lépéseket kötelezettségei teljesítése tekintetében, akkor ez a szerződés továbbra is látszat marad, és Oroszországnak természetesen nincs értelme tovább részt venni ebben az imitációban”.

    Meg kell szüntetni az egyenlőtlenséget, ebben az esetben egyetlen dokumentum keretében, újra egyensúlyba kell hozni a rendszert, meg kell szüntetni a torzulásokat és helyre kell állítani az igazságosságot

    – tette hozzá.

    Matvienko szerint „ha a Nyugat és az Egyesült Államok komolyan érdeklődik a nemzetközi stabilitás iránt, akkor meghallják ezt a jelzést, és megteszik a szükséges lépéseket”.

  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ellenőrizte az orosz csapatok parancsnoki állásait a kelet-donyecki régióban.

    Sojgu azt mondta a fronton állomásozó katonáknak, hogy erőfeszítéseik egyre kevesebb lehetőséget adnak az ukrán erőknek. A védelmi miniszter magas rangú parancsnokokkal is tárgyalt. 

    Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint Sojgu tájékoztatást kapott arról is, hogy az orosz csapatok drónok segítségével javítottak a kiképzésükön.

    Sojgu kiemelte, hogy a parancsnokoknak biztosítaniuk kell csapataiknak az új téli egyenruhát és szigetelt lábbelit még a tél beállta előtt – írja Sky News.

  • Ukrajna válaszcsapást ígér, ha Oroszország megtámadja az energiahálózatát. A tél közeledtével ismét felmerült, hogy az orosz erők megint csapást fognak mérni Ukrajna kritikus infrastruktúrájára. 

    Az aggodalmakra reagálva Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy a tavalyi téllel ellentétben Ukrajna vissza fog csapni – írja a Sky News.

    Felkészülünk az energetikai infrastruktúra elleni terrortámadásokra. Idén nemcsak védekezni fogunk, hanem válaszolni is

    – fogalmazott Zelenszkij. 

  • Ukrajnának még az újév előtt békemegállapodást kell kötnie az ellenségeskedések beszüntetéséről – jelentette ki Leonyid Kucsma volt ukrán elnök egykori tanácsadója, Oleh Szoszkin. Ezt azzal magyarázta, hogy Izrael elterelte a világközösség figyelmét az ukrajnai válságról, és a Nyugat már nem tud ugyanannyi segítséget nyújtani Kijevnek.

    Denisz Denyiszov orosz politikai elemző szerint „elméletileg lehetséges a konfliktus befejezése újév előtt”, azonban – mint fogalmazott – ennek nincs valós előfeltétele.

    Mind Oroszország, mind Ukrajna rendelkezik erőforrásokkal a folytatásához. Nem látunk politikai akaratot a megbeszélésre és a rendezésre. Ismétlem: elméletileg vannak esélyek, de a gyakorlatban ezek minimálisak

    – fogalmazott. Elmondta, számos európai ország lakossága többnyire ellenzi Ukrajna pénzügyi és katonai támogatását egyaránt. Ezt pedig szerinte több felmérés, köztük európaiak is bizonyítják. Úgy véli, minél hosszabb és agresszívabb a palesztin–izraeli konfliktus, annál kevesebb figyelmet fordítanak Ukrajnára.

    Mindazonáltal Ukrajna továbbra is fontos és nagyon jelentős eszköz marad az Egyesült Államok és Oroszország közötti konfrontációban – vélekedett Denyiszov. „Bármi történjék is, nem szabad arra számítani, hogy az Egyesült Államok felhagy Kijev támogatásával. A támogatás megmarad, csak lehet, hogy jelentősen csökken. De éppen csak annyira, hogy a katonai konfliktus folytatódjon, és az ukrán állam fennmaradjon” – vélekedett az elemző az mk.ru szerint.   

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség Stockholmban tartott ipari fórumán arról beszélt, hogy semmi etikátlan nincs abban, ha fegyvereket gyártanak a NATO-tagországok védelmére. 

    A főtitkár szerint egyes befektetők „abban a tévhitben élnek”, hogy a védelmi ipar nem etikusan működik. Azonban, hangsúlyozta:

    Nincsen semmi etikátlan a szabadságunk megvédésében, nincsen semmi etikátlan az ukrán katonák támogatásában, hogy megvédjék a hazájukat

    – fogalmazott Stoltenberg hozzátéve, hogy ipar nélkül „védelem, elrettentés és biztonság sem létezne”.

    Stoltenberg arról is beszélt a fórumon, hogy Ukrajnának sürgősen szüksége van nagy mennyiségű és kiváló minőségű fegyverekre a saját védelme érdekében, ezért a NATO fegyvergyártását fokozni kell a jövőben.

  • A Szlavutát ért éjszakai dróntámadás következtében 18 ember sérült meg, közülük ketten válságos állapotban vannak az intenzív osztályon  írja az Interfax orosz állami hírügynökség.

    Jelenleg 18 sérültünk van, közülük ketten súlyos állapotban vannak az intenzív osztályon. Mindannyian civilek

    – mondta Vaszil Szidor, a város polgármestere.

    A polgármester szerint nagy a kár, minden oktatási intézmény megsérült, valamint egy kórház, ipari vállalkozások és több mint 300 emeletes épület is rongálódott.

    A polgármester szerint jelenleg elemzik a helyzetet, és adatokat gyűjtenek, hogy elsősegélyt nyújthassanak a támadásban érintett embereknek, és helyreállítsák a megrongálódott létesítményeket, köztük az egészségügyi létesítményeket és az óvodákat.

  • Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szerint Kijev az EU segítsége nélkül nem tudná felvenni a harcot az orosz hadsereggel.

    „Ha abbahagyják Ukrajna támogatását, akkor az ukránok gyorsan kapitulálnak. Vajon azt akarjuk, hogy így végződjön a háború? Szerintem nem” – válaszolta az általa feltett kérdésre.

  • Witmann Rudolf erdélyi származású 27 éves fiatalember vasárnap esett el az ukrán fronton – írja a HVG a román sajtó alapján. 

    A férfi korábban a francia idegenlégióban is szolgált. Nem sokkal az orosz–ukrán háború kitörése után csatlakozott az ukránokhoz, zsoldosként harcolt.

    A Csernyivci Román Konzulátus elkezdte kiállítani a holttest hazaszállításához szükséges dokumentumokat. Witmann ukrán barátnője a Facebookon az alábbiakat írta:

    Az életedet adtad Ukrajnáért… egy olyan háborúért, ami nem a tiéd kellett volna legyen, de azért voltál itt, hogy nekünk legyen jövőnk… Örökre a szívemben vagy, az emlékezetemben. Lehetetlen elfelejteni egy olyan embert, mint te… Te vagy a legjobb ember, akivel valaha is találkoztam életemben, azt mondani, hogy szerettelek, még enyhe kifejezés, ez határozottan több volt, mint szerelem… Te vagy az én hősöm, te vagy Ukrajna hőse… Nyugodj békében!

    – olvasható a posztban.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán jelentést kapott a katonai felszerelések érkezéséről, valamint információkat hallott a frontvonalról és az Ukrajna elleni legutóbbi orosz támadás utóhatásairól.

    Felkészülünk az ukrán energetikai infrastruktúrát célzó orosz terrortámadásokra. A tavalyi évvel ellentétben idén télen nemcsak védekezni fogunk, hanem válaszolni is. Az ellenség ezzel nagyon is tisztában van. Először a flottát távolították el a Krímről, most pedig a repülőgépeiket távolabb viszik a határainktól

    mondta az államfő.

  • Az EU kész fedezni Ukrajna 2024-es költségvetési hiányának a felét – közölte Olekszij Szobolev ukrán gazdasági miniszterhelyettes.

    Kifejtette, hogy mintegy 18 milliárd euróról van szó, amit Ukrajna a 2024-es költségvetés-tervezetében hiányként jelölt meg. Az EU azonban csak 9 milliárd eurót hajlandó ennek fedezésére elkülöníteni – írja a Korrespondent.

  • Egy civil meghalt a déli Herszon régió elleni orosz támadásban ma reggel – közölte a város kormányzója. „Irányított légibomba csapódott be egy lakónegyedben lévő házba, megölve egy 42 éves férfit” – idézi Olekszandr Prokudint a Sky News.

    Nem sokkal korábban a helyi hatóságok bejelentették a gyermekes családok kötelező evakuálását a régió 23 településéről.

    Az orosz erők 35 légitámadást hajtottak végre az elmúlt 24 órában Prokudin szerint.

  • Az orosz belügyminisztérium körözési listára tette a Philippenzo néven futó utcai művészt, aki 2022 eleje óta több, az SVO-t kritizáló művet készített.

    Néhány hónappal ezelőtt a művészt őrizetbe vették, miután megérkezett Grúziából, majd adminisztratív letartóztatás alá helyezték. Jelenleg Litvániában tartózkodik – írja az mk.ru.

  • Az ausztrál kormány 20 millió ausztrál dollár értékben újabb katonai segélycsomagot juttat Ukrajnának – írja az Ukrinform.

    Erről Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök számolt be az X-en.

    A Canberra Times megjegyzi, hogy az új segélycsomagban aknamentesítési felszerelések, hordozható röntgengépek, egy 3D-s fémnyomtató, valamint az ausztrál DroneShield, Micro-X, Minelab és SPEE3D cégek által kifejlesztett drónellenes rendszerek szerepelnek.

    Pat Conroy miniszter köszönetet mondott az ausztrál vállalatoknak az Ukrajnának nyújtott segítségért.

  • Megérkeztek az ukrán vezérkar legfrissebb adatai a frontról. Oroszország Ukrajna elleni háborújában az ukránok 2022. február 24-től 2023. október 25-ig megsemmisítettek összesen (zárójelben az elmúlt nap veszteségei):

    • 5112 (+7) harckocsit,
    • 9697 (+28) páncélozott harcjárművet,
    • 7125 (+44) tüzérségi rendszert,
    • 833 (+5) rakétarendszert,
    • 554 (+2) légvédelmi rendszert,
    • 1538 (+1) cirkálórakétát,
    • 320 repülőgépet,
    • 324 helikoptert,
    • 9474 (+27) gépjárművet és tartálykocsit,
    • 1007 (+1) különleges felszerelést,
    • 20 hajót és
    • 5372 (+9) drónt.

    A háború kitörése óta 296 310 orosz katona vesztette életét, csak az elmúlt napon 800-an haltak meg.

  • Kedd este óta az oroszok 13 irányított légibombát dobtak le Herszon régióra. Az egyik találat helyszínén emberek lehetnek a romok alatt – írja az Ukrinform.

    Tegnap este a megszállók különböző típusú fegyverekkel indítottak csapásokat. Az ellenség 22 óra után 13 irányított bombát dobott le. Az egyik találat helyszínén mentési művelet folyik. A romok alatt emberek lehetnek

    – tette közzé a Facebookon Oleksandr Prokudin, a Herszoni Regionális Katonai Igazgatóság vezetője.

    Elmondása szerint október 24-én 06:00 és október 25-én 06:00 között összesen 35 irányított légibomba becsapódását regisztrálták.

  • Ukrajnát kedd éjjel dróntámadás érte, mely egy kritikus infrastrukturális létesítményt rongált meg a nyugati Hmelnickij régióban – közölte Szehij Tiurin, a régió egyik magas rangú tisztviselője.

    A robbanáshullám megrongálta a lakóépületeket és a környéken lévő járműveket is – tette hozzá. A támadásban legalább 16 ember megsérült.

    Az ukrán hadsereg azt állította, hogy légiereje megsemmisítette mind a 11 orosz drónt, amelyet tegnap este indítottak ellenük – írja a Sky News, hozzátéve, hogy a jelentések még nem nyertek megerősítést.

  • Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov az Espero TV adásában elmondta, hogy az orosz megszállók hatalmas számú kiképzőbázist telepítettek az Azovi-tenger partjára.

    „Az oroszok a melitopoli repülőteret raktárként használják lőszerek, személyzet, nehézfegyverek és helikopterek átrakodására. Most megváltoztatják a logisztikát, lőszerraktáraikat és nehézfegyvereiket közelebb helyezik az Azovi-tengerhez. Azt hiszik, hogy ott az ukrán fegyveres erők nehezebben érik el” – idézi a polgármestert az Unian.

    Fedorov szerint az intervencionisták személyzetüket az Azovi-parton épült rekreációs központokba és táborokba telepítik, ahol az oroszok felhalmozzák tartalékaikat.

    „Hatalmas számú orosz kiképzőbázist telepítettek Kirilivka, Prizazovszke, Primorszke területére, Berdjanszk és Mariupol között, ahol az ellenség felhalmozza tartalékait, hogy átszállíthassa őket a zaporizzsjai frontvonalra” – összegezte.

  • Az ideiglenesen megszállt Bergyanszkban egy újabb orosz tisztet robbantottak fel a személygépkocsijában – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Ismeretlenek bombát helyeztek el az orosz katonatiszt által vezetett autó vezetőülése alatt.  Az orosz média szerint 21 óra körül likvidálták a Michurina utcai háza közelében. Az eset október 23-án történt. 

    A kapott sérülésekbe a sofőr a helyszínen belehalt

    – áll a közleményben.

    A helyi bűnüldöző hatóságok büntetőeljárást indítottak.

  • A légvédelmi erők és az elektronikus hadviselési rendszerek Brjanszk régió felett négy ukrán drónt semmisítettek meg – jelentette be Telegramon a régió vezetője, Alexander Bogomaz.

    Az ukránok kísérlete, hogy UAV-k segítségével támadást hajtsanak végre, meghiúsult

    – írta.

    Bogomaz elmondása szerint áldozatok vagy káresetek nem voltak. A mentőszolgálatok a helyszínre vonultak – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

  • Az elmúlt napon az ukrán légierő 13 csapást mért olyan területekre, ahol ellenséges személyi állomány, fegyverek és katonai felszerelések voltak, valamint három csapást mért ellenséges légvédelmi rakétarendszerekre – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A vezérkar reggeli összefoglalója szerint az ukrán védők 12 tüzérségi eszközt, logisztikai központot, irányító pontot, az ellenség légvédelmi eszközeit semmisítették meg, továbbá katonáik 2 olyan területet is eltaláltak, ahol az intervenciósok személyzete, fegyverei és katonai felszerelései koncentrálódtak. 

    Ugyanakkor az oroszok 6 rakéta- és 51 légicsapást mértek, valamint 66 többszörös rakétavetőkkel lőtték az ukrán csapatok és települések állásait. Az orosz támadások következtében a civil lakosság körében halottak és sebesültek is vannak. Lakó- és magánházak és más polgári infrastruktúra megsemmisült és megrongálódott.

    Ezenkívül október 25-én éjjel az orosz megszállók újabb csapást mértek Ukrajnára, 11 Shahed–136/131 típusú támadó UAV-t használva. Ukrajna légvédelmének erői és eszközei megsemmisítették az összes ellenséges UAV-t

    – tette hozzá a közlemény.

  • Egy ukrán szabotázs- és felderítőcsoport Pidstepne közelében (20 kilométerre keletre Herszontól és 3 kilométerre Dnyiprótól) partra szállt, és elfoglalta a Poima, Kozacsi Lageri és Krynky falvakat összekötő út egy szakaszát – írja az amerikai hadtudományi intézet (ISW).

    Az orosz bloggerekre hivatkozó jelentés szerint az ukrán csapatok a Dnyeper folyó torkolatában lévő szigetekre helyeztek át tartalékokat, és megpróbálnak áttörni Poima és Picsanivka falvakba.

    Az orosz bloggerek azt is állították, hogy az ukrán erők továbbra is csónakkal szállítanak át kisebb csoportokat a Dnyeperen, különböző pontokon át. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán erők sikertelenül próbáltak állásokat elfoglalni a folyó keleti partján. 

    Azt is állították, hogy az ukrán erők továbbra is ellenőrzik Krynky egy részét, és állásokat tartanak az Antonivske autópálya és a vasúti híd közelében. 

    Emellett az ukrán erők október 24-én folytatták ellentámadásukat Kelet- és Dél-Ukrajnában és Bahmuttól délre, valamint Zaporizzsja területtől nyugatra nyomultak előre.