2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy orosz bíróság államárulásért és terrorizmusért elítélte Denisz Kapusztyin ukrajnai orosz aktivistát, amiért fegyveres betöréseket szervezett Ukrajnából az oroszországi Brjanszki területre − jelentette az állami TASZSZ hírügynökség.

    Kapusztin, más néven Denisz Nyikitin, egykori vegyes harcművészetek harcosa és az Orosz Önkéntes Testület (RVC) tagja − közölte a Sky News

    Az RVC egy ukrajnai fegyveres ellenzéki csoport, amely idén többször is behatolt Oroszországba.

  • A Kreml csütörtökön azt mondta, hogy a Cseh Köztársaság döntése az orosz állami tulajdonú ingatlanok befagyasztásáról törvénytelen, és Moszkva megtorlást helyezhet kilátásba az ellenségesnek nevezett lépés miatt − írta meg a The Guardian

    A cseh kormány szerdán közölte, hogy befagyasztotta a területén lévő orosz állami tulajdonban lévő ingatlanokat, kiterjesztve ezzel a Moszkva ukrajnai háborúja miatt bevezetett szankciókat.

    A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy a cseh lépés a nemzetközi jog szempontjából törvénytelen, és Moszkva elemezni fogja azt.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kijelentette, hogy Ukrajna magához ragadta a kezdeményezést Oroszországtól a Fekete-tengeren, és visszavonulásra kényszerítette az orosz haditengerészeti flottát a tenger keleti részén − írta meg a The Guardian

    Szeretném megjegyezni, hogy most már − a mi akcióink egyik fő eredményeként − Oroszország nem tudja a Fekete-tengert ugródeszkaként használni a világ más régióinak destabilizálására

    − írta az ukrán elnök a Telegramon. 

  • Egy közvélemény-kutatás szerint az oroszok többsége továbbra is támogatja az ukrajnai háborút − közölte a Sky News

    Az Institute for the Study of War (ISW) szerint a Levada Központ − egy független orosz közvélemény-kutató szervezet − jelentése szerint a megkérdezettek 76 százaléka mondta azt, hogy támogatja Oroszország katonai műveleteit.

    Azt is írták, hogy a megkérdezettek 62 százaléka szerint az invázió jól halad, míg 21 százalék szerint Oroszország számára meglehetősen vagy nagyon rosszul halad.

    A központ november 14-én közölte, hogy a megkérdezettek kétharmada szerint Oroszország egésze jó irányba halad.

    Az ellenkezőjét gondolók 45 százaléka az ukrajnai háborút említette.

    Egy ellenzéki irányultságú kutatószervezet, a Russian Field arról számolt be, hogy a megkérdezettek 48 százaléka szerint Oroszországnak részt kellene vennie a béketárgyalásokon.

    Eközben 74 százalék támogatná Vlagyimir Putyint, ha „holnap” aláírna egy békeszerződést − tették hozzá.

  • Az orosz állami atomenergetikai vállalat arról számolt be, hogy turbinalapátok törtek el egy olyan erőműben, ahol a vállalat két olyan típusú reaktort telepített, amelyet Törökországban is épít, és amelyet Magyarországon is tervez − írta meg a The Guardian.

    Az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom közölte, hogy nem világos, mi okozta a lapátok törését, ami miatt vasárnap le kellett állítani a Szentpétervártól nyugatra fekvő leningrádi atomerőmű egyik blokkját.

    A legfontosabb most az, hogy megértsük a lapátok tönkremenetelének okát. Ez egy új jelenség

    − mondta Alekszandr Sutikov, a Roszenergoatom vezetője. Elmondta, hogy a javításoknak december 22-ig be kell fejeződniük.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!