új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jövőre az ukrán fegyveres erők pilótái a katonai segítségnyújtás keretében elkezdik a kiképzésüket Franciaországban – írja az RBC-Ukraina a francia fegyveres erők minisztériumára hivatkozva.

    Emmanuel Macron köztársasági elnök 2023. május 15-én felajánlotta Ukrajnának a lehetőséget, hogy több európai partnerrel együtt vadászpilótákat képezzen ki Franciaországban.

    A minisztérium megjegyezte, hogy az első ukrán pilóták 2024 elején érkeznek.

    „A Franciaországban elvégzett kezdeti kiképzés után partnereink irányításával folytatják a kiképzést vadászrepülőgépeken” – tette hozzá a francia fegyveres erők minisztériuma.

    Korábban voltak hírek, melyek szerint az ukrán pilóták állítólag Franciaországban Mirage 2000-es gépeken vesznek részt kiképzésen. Később Jurij Ignat, a légierő szóvivője tagadta ezt.

    Olekszij Reznyikov, Ukrajna volt védelmi minisztere kijelentette, hogy a Mirage 2000-es vadászgépek nem felelnek meg több fontos tulajdonságnak, amelyeket Ukrajna prioritásként kezel.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére december 19-én az ukrán–magyar határszakaszon 5222 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4468 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

  • Kedd este az oroszok Shahed kamikázedrónokat indítottak Ukrajnába, ami miatt számos régióban légiriadót rendeltek el.

    Kijev légterében később észlelték a drónokat, melyek Herszonban és Harkivban is lövéseket adtak le. Herszonban két ember megsérült, Harkivban pedig robbanásokról számoltak be. 

    A légiriadót szerda hajnali 4 órakor szüntették meg – írja az Unian jelentésekre hivatkozva.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései az alábbiak voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is.