új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az oroszok első alkalommal tiltották meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőinek, hogy a zaporizzsjai atomerőmű egyes reaktortermeinek ellenőrzését elvégezzék – olvasható a NAÜ hivatalos honlapján található összefoglalóban.

    Az elmúlt két hétben nem jutottunk be az 1-es, 2-es és 6-os blokkok reaktortermeibe. A csoport továbbra is kérni fogja ezt a hozzáférést

    – mondta a jelentés szerint Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

    Az ügynökség igazgatója szerint az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű más részébe is korlátozták a NAÜ képviselőinek bejutását.

  • Roman Sztarovoit kurszki területi kormányzó arról számolt be, hogy a zseleznogorszkij járást ért szerdai ukrán támadás következtében megsérült infrastruktúra teljes mértékben helyreállt – írja az Interfax.

    Zseleznogorszkban teljesen helyreállt az áram- és vízellátás, és a kazánházat is beindították. A lakásokban éjfél óta ismét lehet fűteni

    – írta a régió vezetője Telegramon.

    A portál hozzáteszi, hogy az ukrán haderő támadásának eredményeképp a mintegy 100 ezer lakosú Zseleznogorszk a téli fagyban maradt fűtés és áram nélkül.

  • Ukrajna és Oroszország bejelentette, hogy öt hónap óta először cseréltek ki hadifoglyokat, valamint mindkét fél több mint 200 embert engedett el. A döntés azután született, hogy Moszkva bonyolult tárgyalásokat folytatott az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével.

    Az orosz védelmi minisztérium közölte: Ukrajna 248 katonát adott át, Kijev pedig 230 embert – 224 katonát és hat civilt – vitt haza, ami vélhetően az eddigi legnagyobb dokumentált fogolycsere volt.

  • Rakéta csapódott be szerdán annak a műhelynek az épületébe, ahol ukrán drónokat fejlesztenek és korszerűsítenek – írja a Strana az ukrán seregben szolgáló volt képviselő, Igor Lucenko jelentése alapján.

    A műhelyünk épületébe, ahol szakembereink dolgoznak, berepült egy rakéta. Szerencsére senki nem sérült meg; az anyagi kárt még nem mértük fel

    – írta Lucenko.

    A műhely hollétét nem árulta el a képviselő.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére január 3-án az ukrán–magyar határszakaszon 6010 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 9713 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 75 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!