2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagy hatótávolságú, tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel, köztük a Kindzsal hiperszonikus rakétarendszerrel mért reggel csoportos csapást ukrán hadiipari létesítményekre az orosz hadsereg – közölte hétfői hadijelentésében a moszkvai katonai tárca.

    A minisztérium szerint az orosz erők a két frontszakaszon 12 rohamot vertek vissza, az érintkezési vonal mentén pedig mintegy 820 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, kilencet, Kupjanszk környékén hiúsították meg, a legnagyobb veszteséget pedig – több mint 250 embert – a Donyecknél vívott harcokban szenvedte el az ukrán fél.

    Az orosz hadijelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egyebek mellett a 101. területvédelmi dandár parancsnoki tanácskozásának helyszínét, továbbá egy drónirányító központot, egy tábori lőszerraktárt, öt harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, öt HIMARS-rakétát és 14 drónt.

    A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod megye fölött az orosz légvédelem lelőtt egy földi célpontok elleni támadásra átalakított Sz–200-as légvédelmi rakétát – számolt be az MTI.

  • Ukrajna hatékonyabb támogatására szólította fel hétfőn az európai uniós tagállamokat Olaf Scholz német kancellár – írja az MTI.

    Úgy vélte, hogy „az EU-tagországok többsége által tervezett fegyverszállítmányok túl csekélyek”.

    Felszólítom ezért a szövetségeseket az Európai Unióban, hogy (Németországhoz hasonlóan) szintén fokozzák erőfeszítéseiket Ukrajna javára

    – jelentette ki Scholz Luc Frieden luxemburgi miniszterelnökkel tartott találkozóját követően Berlinben.

    Mint mondta, legkésőbb február elsejéig, a következő uniós csúcstalálkozóig pontos áttekintést kell nyerni arról, hogy az európai partnerek az idén milyen támogatást tudnak nyújtani Ukrajnának. „Európának meg kell mutatnia, hogy szorosan Ukrajna oldalán áll, a szabadság, a nemzetközi jog és az európai értékek oldalán” – hangoztatta.

    Németország az Egyesült Államokat követően Ukrajna második legnagyobb támogatója. A kancellár elmondta, hogy Berlin csak az idén nyolcmilliárd euró értékben szállít fegyvereket és más felszerelést, és ezenfelül több milliárd euró értékben nyújtanak humanitárius és pénzügyi támogatást a kijevi vezetésnek.

  • Hétfőn összesen 55 harci ütközet volt a frontvonalon, Oroszország 55 rakéta- és 16 légicsapást mért, valamint 16 alkalommal több rakétavetőből is tüzet nyitott – közölte az ukrán fegyveres erők főparancsnoksága.

    A Kupjanszki szektorban az ukrán fegyveres erők 5 támadást vertek vissza a Harkivi területen lévő Szinkivka közelében, ahol az ellenség sikertelenül próbált javítani a taktikai helyzeten.

    A Bahmut szektorban az ukrán védelmi erők visszavertek két ellenséges támadást a Donyecki területen található Klicsijivka és Andrijivka közelében.

    Az Avgyijivka szektorban a védők 3 ellenséges támadást vertek vissza Avgyijivka, Severne, Tonenke térségében, valamint további 14 támadást Pervomaiske és Nevelske közelében a Donyecki területen – számolt be az Ukrajinszka Pravda.

  • A fűtési rendszerek meghibásodása miatt egyre nagyobb bajban van több Moszkva környéki város. A probléma már a rakétaerők stratégiai parancsnoki központját is elérte – jelentette a VcsK–OGPU orosz Telegram-csatorna a forrásaira hivatkozva.

    Mint írták, a balasihai hatóságok áramkimaradásokra és túlfeszültségekre panaszkodnak, amelyek miatt nem működnek a gázkazánok, de többek között Rublevka és Romashkovo lakossága is villany és fűtés nélkül maradt.

    A csatorna szerint „Szolnyecsnogorszkban a fél város fűtés nélkül van, a katonai különleges erők családjai Visztrelában fagyoskodnak”.

    Hozzátették, hogy Timonovo és a szolnecsnogorszki 7-es bázis is „fagyoskodik”, amely egy katonai város, amelyet az úgynevezett „Kvadrat” parancsnoksága szolgál.

    Itt van éjjel-nappal szolgálatban a rakétafigyelő rendszer, itt folyik az a rakétatámadásra figyelmeztető központból (SPRN) érkező összes információ, és itt hajtják végre a megtorló atomcsapásról szóló döntést is – írja a VCHK-OGPU alapján az Unian ukrán hírügynökség.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!