új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója sürgette a képviselőházat, hogy minél hamarabb hagyjon jóvá egy Ukrajnának szánt kiegészítő finanszírozást tartalmazó törvényjavaslatot – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Minden nap veszteségeket szenvednek el az ukránok és az amerikai nemzetbiztonsági érdekek. A tét napról napra nő, ahogy a tétlenségünk ára is, különösen Ukrajnában

    – mondta. Hozzátette, hogy egyre több jelentést kapnak arról, hogy az ukránoknak a frontvonalakon spórolniuk kell a lőszerrel, vagy egyáltalán nincs is lőszerük.

    Eközben az oroszok továbbra is támadnak a földön és a levegőben, és megpróbálják kimeríteni az ukrán légvédelmet, amelynek kiépítésén az elmúlt két évben keményen dolgoztunk

    – jelentette ki Sullivan.

  • Donyecknél, a donyecki régió déli részén és Limannál kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben három frontszakaszon 11 ukrán támadást vertek vissza – közölte az orosz védelmi minisztérium.

    A tárca szerint a legtöbb, szám szerint hat ukrán roham a donyecki frontszakaszon hiúsult meg. A tájékoztatás szerint

    az ukrán fél a frontszakaszon több mint ezer katonát veszített,

    akik közül a legtöbben, mintegy 360-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

    Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek meg egyebek mellett két drónirányító központot, négy lőszerraktárt, egy Sz–300-as légvédelmi rendszer indítóállását, négy Sztrela–10-es légvédelmi rakétarendszert, egy Mi–24-es helikoptert, 11 harckocsit – közülük hatot Donyeck környékén –, négy gyalogsági harcjárművet, 14 páncélozott harcjárművet – közülük tízet Limannál –, két páncélozott szállítójárművet, egy lengyel Krab önjáró, valamint négy brit FH70-es és három amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS és Vilha sorozatvetők hét rakétáját, továbbá 98 drónt.

    Az orosz statisztika szerint meghaladta a 15 ezret az ukrán haderő által a háború kezdete óta elveszített tankok és egyéb páncélozott járművek száma.

    Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy a „különleges hadművelet" a tervezettnél tovább tarthat, de minden feladatot teljesíteni fognak. Ezért, mint mondta, a támadás addig fog folytatódni, amíg minden kitűzött célt el nem érnek.

    A különleges hadművelet Ukrajna elleni műveletként indult, idővel azonban a Nyugat elleni háború formáját öltötte, egy olyan háborúét, amelyben a Nyugat országai az Egyesült Államok vezetésével közvetlenül részt vesznek a konfliktusban

    – mondta újságíróknak a szóvivő.

  • Légiriadót hirdettek Ukrajnában: Oroszország Tu–95-ös stratégiai bombázó repülőgéppel és Kalibr cirkálórakétákkal támadja az országot – írja a Unian

    A stratégiai bombázók ukrán légtérbe emelkedéséről az Orosz Föderáció Murmanszki területének Olenya repülőteréről adtak hírt, és nagyjából fél öt körül légiriadót rendeltek el először a déli és keleti régiókban a Tu–95MS repülőgépekből indított cirkálórakéta-támadások veszélye miatt.

    Hét óra magasságában már Ukrajna teljes területére kiadták a légiriadót. 

  • Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a szerdai, Prágában tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Európai Unió országainak továbbra is minden segítséget meg kell adniuk az orosz invázió ellen védekező Ukrajnának – írja az MTI.

    Ukrajna biztonsága egyben Európa biztonságát is jelenti. Ezt nem szabad elfelejtenünk

    – hangsúlyozta az európai uniós politikus.

    Roberta Metsola nagyra értékelte, hogy Csehország a kezdetektől fogva kiállt Ukrajna mellett, és több százezer ukrán menekültnek adott menedéket.

    Ukrajna támogatása továbbra is a cseh külpolitika egyik legfontosabb feladata

    – szögezte le Petr Fiala cseh miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

    Roberta Metsola azt követően találkozott a sajtóval, hogy tárgyalásokat folytatott a cseh parlament két házának elnökeivel, valamint a cseh kormányfővel. Hivatalos programjában este a prágai egyetemek hallgatóival folytatandó beszélgetés szerepelt.

    Az utóbbi hetekben Európában lezajló gazdatüntetésekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva Roberta Metsola hangsúlyozta, hogy párbeszédet kell folytatni az emberekkel és reagálni kell a problémákra, a frusztrációra.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében köszönetet mondott az Ukrán Fegyveres Erők és az ukrán védelmi hírszerzés katonáinak az orosz deszanthajó sikeres megsemmisítéséért – írja az Interfax.

    Ma még nagyobb biztonságot nyújtottunk a Fekete-tengeren. És több motivációt a népünk számára. Ez fontos. Lépésről lépésre megtisztítjuk a Fekete-tengert az orosz terrorista létesítményektől

    – hangsúlyozta az elnök.

  • Magyarország területére szerdán az ukrán–magyar határszakaszon 4304 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 4457 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. 

    A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az ukrán védelmi erők szerdán hét orosz támadást vertek vissza a Dnyipro folyó keleti partján, és több mint 50 támadást további hét területen – írja az Ukrinform.

    Ezt az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara közölte február 14-én 18:00 órakor kiadott helyzetjelentésében. A poszt szerint a fronton aznap 64 harci összecsapásra került sor. Kelet- és Dél-Ukrajnában továbbra is nehéz a hadműveleti helyzet.

    Az ukrán repülőgépek tíz olyan területet támadtak, ahol orosz csapatok állomásoztak, valamint három orosz légvédelmi rendszert.

    Az ukrán rakétaerők egységei 16 orosz célpontot találtak el.

    Az oroszok 4 rakétacsapást, 91 légicsapást és 83 támadást indítottak több rakétavetővel az ukrán erők állásai és lakott területek ellen.

  • Washingtonban megindultak a találgatások az Egyesült Államok nemzetbiztonságának lehetséges fenyegetéseiről – írja a Bild. Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, Mike Turner bejelentette, hogy bizottsága a kongresszus valamennyi tagjának „a nemzetbiztonságot fenyegető súlyos fenyegetésről szóló információkat” adott át.

    Felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy hozzon nyilvánosságra minden információt erről a fenyegetésről, hogy a kongresszus, a kormány és a szövetségesek nyíltan megvitathassák a válaszul szükséges intézkedéseket. A republikánus nem részletezte, hogy milyen fenyegetésről van szó, később azonban több médium is arról számol be, hogy a fenyegetés Oroszországhoz köthető!

    A jelentések szerint olyan információk láttak napvilágot, hogy Oroszország nukleáris fegyvert akar kilőni az űrbe.

    Azonban – mint írták – nem földi célpontok elleni nukleáris támadásról van szó, hanem műholdak elleni esetleges bevetésről.

    Ennek ellenére ez „nagyon aggasztó és nagyon érzékeny” – mondta egy informátor az ABC Newsnak.

  • Az amerikai képviselőház hírszerzési elnöke komoly nemzetbiztonsági fenyegetést jelentett be, amely a források szerint Oroszországhoz kapcsolódik – írja az Ukrinform a CNN alapján.

    A képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Mike Turner súlyos nemzetbiztonsági fenyegetéssel kapcsolatos információkat közölt. Két forrás és egy amerikai tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy a fenyegetés Oroszországgal kapcsolatos – áll a jelentésben.

    Mint megjegyezték, Turner reggel levelet küldött kongresszusi kollégáinak, amelyben megemlítette a „destabilizáló külföldi katonasággal kapcsolatos” sürgős problémát.

    A CNN megerősítette, hogy az orosz katonai erőkről van szó.

    A hírszerzési bizottság tagjai megszavazták, hogy ezt az információt megosszák a kongresszus többi tagjával is.

    Turner felszólítja Joe Biden elnököt, hogy oldja fel az ezzel a fenyegetéssel kapcsolatos minden információ titkosítását

    – írják.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!