új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére 2024. február 17-én az ukrán–magyar határszakaszon 5220 fő lépett be. A románmagyar határszakaszon belépők közül 6574 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be az MTI. 

    A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az Orosz Légierő (VKS) helikoptereinek egy csoportja csapást mért az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) legénységének és páncélozott járműveinek egy csoportjára Krasznolimanszk térségében. Az orosz védelmi minisztérium szerint a csapást nem irányított rakétákkal hajtották végre – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A Légi- és Űrerők hadsereg légierejének egyik csoportja Krasznolimanszk irányában csapást mért az ukrán legénységre és páncélozott járműveik egy csoportjára. A csapást C–8-as irányítatlan repülőgép rakétákkal hajtották végre

    – áll a minisztérium közleményében.

  • Elérte a négymilliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által az orosz hadműveletek kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke – számolt be az MTI.

    A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szombati beszámolójában közölte, hogy 200 millió eurós hitelcsomagról írt alá megállapodást a legnagyobb ukrán vízierőmű-üzemeltető vállalat, az Ukrhidrenergo számára, és ezzel emelkedett négymilliárd euróra az eddigi támogatások értéke.

    A hitelből 100 millió eurót az EBRD folyósít, a fennmaradó 100 millió eurós hitelrészt Olaszország adja. A londoni bank szerint az Ukrhidrenergo létesítményeire a háború két évvel ezelőtti kezdete óta az orosz haderő ötvennél is több csapást mért, és a károk helyreállítása körülbelül 500 millió euró költséggel jár.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter élő adásban szivarozott – adta hírül a Strana ukrán portál, amely a politikus egy újabb baklövésének nevezte az esetet. A történtekről készült videót az ukrán Telegram-csatornák tették közzé.

    A lap szerint Dmitro Kuleba a müncheni biztonsági konferenciáról jelentkezett be, és az ukrán–lengyel határon kialakult helyzetről beszélt az 1+1 ukrán állami csatornának. Mivel adódott egy kis technikai probléma, a miniszter azt hihette, hogy már nincs adásban. 

    Ennyi volt, végeztünk?

    – kérdezte a miniszter, miután azt hitte, hogy megszakadt az adás, majd szivarját a szájához emelte, és szívott egy slukkot.

  • A Rheinmetall hadipari és járműipari nemzetközi vállalat – amelynek székhelye a németországi Düsseldorfban van – 155 milliméteres tüzérségi lövedékek gyártására alkalmas üzemet tervez építeni Ukrajnában.

    Az erről szóló szándéknyilatkozatot a német vállalat a müncheni biztonsági konferencián írta alá az ukrán féllel, Olekszandr Kamisin stratégiai iparért felelős ukrán miniszterrel együtt.

    Hatékony partnerei szeretnénk lenni az országnak az egykor erős ukrán hadiipar újjáépítése érdekében

    – mondta Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!