Moszkvai támadás: az orosz állami média Ukrajnát és a Nyugatot hibáztatja

2024-03-23T174243Z 1586878185 RC2SR6AAZA5W RTRMADP 3 RUSSIA-SHOO
2024.03.25. 20:44

Az orosz állami média Ukrajnát és a Nyugatot hibáztatja az oroszországi Crocus City Hall elleni terrortámadásért – írja a BBC. A szkeptikusabb kommentátorok szerint azonban az állambiztonság fókuszában az ukrajnai háború állt, és nem jutott elegendő figyelem a támadás megakadályozására.

A BBC szerint az orosz állami média „legmegdöbbentőbb dezinformációs kísérlete” talán az volt, amikor az NTV orosz televíziós csatorna – Oroszország harmadik legnépszerűbb csatornája – „látszólag mesterséges intelligencia által generált hanggal készült” videót sugárzott Ukrajna vezető biztonsági tisztviselőjéről, Olekszij Danilovról, néhány órával a támadás után.

A videó állítólag azt mutatta, hogy Danilov azt mondja: „Jó móka ma Moszkvában… Szeretném hinni, hogy gyakrabban szervezünk nekik ilyen szórakozást.”

A BBC megállapította, hogy a videoklip két különböző, az elmúlt héten közzétett interjú összetétele, és hogy a videóban hallható hangot valószínűleg AI-technológiával generálták.

Orosz televíziós műsorvezetők és Kreml-barát bloggerek megkérdőjelezték, hogy az Iszlám Állam (IS) állt-e a moszkvai támadás mögött, és ezt az események „nyugati változatának” nevezték.

„Az ISIS a közelben sem volt”

„Már most is vannak kísérletek arra, hogy mindenki rossz nyomot kövessen” – mondta Dmitrij Kiszeljov kommentátor a Rosszija 1 csatornán, március 24-i főműsoridős hírértékelő műsorában. 

Az IS-nek [Iszlám Állam – a szerk.] különböző jellemzői vannak. Az Iszlám Állam nevében elkövetett terrorcselekményeket öngyilkos merénylők követik el, akik utána nem próbálnak meg elmenekülni

– tette hozzá, azt állítva, „vitathatatlan tény, hogy a terroristák Ukrajnában keresték a megváltást, ahová a bűncselekmény elkövetése után indultak”.

Ezek a megjegyzések annak ellenére hangzottak el, hogy az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért. A csoport a támadók szemszögéből is közzétett felvételeket, videókat, amelyeket a BBC ellenőrizni tudott.

Nem világos, hogy a radikális iszlamisták vértelen csoportja miért döntött úgy, hogy végrehajtja ezt a támadást. Az amerikai szakértők magyarázatai erőltetettnek tűnnek, mintha a megoldást egy kész válaszra szabnák

– állította az állami ellenőrzés alatt álló Channel One.

Margarita Simonyan, az RT (Russia Today) állami műsorszolgáltató főszerkesztője szintén hasonló kijelentéseket tett. „Nem voltak »sahid övek« [robbanóövek]” a merénylőkön. Szerinte egyértelmű volt, hogy „egyikük sem fog meghalni. Egyikük sem volt vallási fanatikus. Az ISIS a közelben sem volt” – írta a Telegramon.

Ukrajnát és a Nyugatot okolják

Számos kísérlet történt arra is, hogy Ukrajnát és a nyugati hatalmakat okolják a támadásért. Egyes újságok, mint például az állami tulajdonú Rosszijszkaja Gazeta, azt állítják, hogy a támadók sárga-zöld álcaszínű fegyverei „nagyon hasonlítanak azokhoz a fegyverekhez, amelyeket az Orosz Önkéntes Hadtest árulói használnak”.

Gennagyij Zjuganov – az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának elnöke – a Rosszija 24 televíziónak azt mondta: „sajnos sok polgárunk nem ismerte fel teljesen, hogy az angolszászok, a NATO-tagok egyszerűen pusztító háborút folytatnak az orosz világ ellen”.

Ez a vad, abszolút undorító barbár terrortámadás ékesszóló bizonyítéka ennek

– mondta Gennagyij Zjuganov.

Andrej Medvegyev, a Rosszija 1 állami riportere látta az MI6 kezét, amely szerinte „pártfogolja az ukrán HUR-t” (fő hírszerzési igazgatóság), és „pontosan migránsokat választott ki egy szörnyű terrortámadás végrehajtására”. „A britek hosszú gyarmati múltjuk miatt nagyon komoly szakemberek az etnikai konfliktusok felbujtásának területén” – írta a népszerű Telegram-platformon közzétett bejegyzésében.

Az orosz terrorelhárítás kudarca

Egyes kommentátorok azonban számos ellentmondásra hívták fel a figyelmet az Ukrajnát hibáztató narratívákban – például arra, hogy a letartóztatásokra a fehérorosz határ közelében került sor, nem pedig Ukrajnánál.

A Novaja Gazeta Europe szerkesztője, Kirill Martinov azonban azt mondta: „az orosz propaganda jelenleg kétségbeesetten keresi a módját, hogy összekapcsolja a moszkvai terrortámadást Ukrajnával.” A lap sok írójához hasonlóan Martinov is Lettországban él, mivel elhagyta Oroszországot, miután az az ukrajnai inváziót követően lecsapott a független médiára.

Már világos, hogy a tragédia az orosz terrorelhárító ügynökségek kolosszális kudarca miatt vált lehetővé, amelyek az elmúlt években mindennel foglalkoztak, csak közvetlen feladataikkal nem. 

Az oroszok emlékeznek a 25 évvel ezelőtti terrortámadásokról szóló félig összeesküvés-elméletekre, amikor Putyin elnök hatalomra került a terroristák elleni küzdelem szlogenjével. Az orosz diktátort közvetlen felelősség terheli azért, hogy miután 2014-ben és 2022-ben háborút robbantott ki Oroszország szomszédaival, most már nem maradt forrása arra, hogy megvédje az ország polgárait a valós fenyegetésektől.

– mondja a Novaja Gazeta Europe szerkesztője.

Dmitrij Kolezev hozzátette, hogy „nincs ésszerű bizonyíték” Ukrajna hibáztatására. „Putyin úgy állítja be magát, mint minden szegény és szerencsétlen ügyvédje, a »globális dél« védelmezője az aranymilliárd előtt” – mondta Dmitrij Kolezev – „aztán kiderül, hogy a radikális iszlamisták számára innen délről Oroszország ugyanaz az ellenség, mint az Egyesült Államok vagy Európa.”

Egy videó igazolhatja, hogy tényleg levágták az egyik gyanúsított fülét 

Korábban írtunk arról, hogy az orosz közösségi médiában megjelent híresztelések szerint az Ahmat rohamegység az egyik elkövetőt megkínozta és megcsonkította, mielőtt kihallgatták volna. Állítólag levágták a fülét, az ehhez használt kést pedig egy online árverésen akarják értékesíteni.

A Meduza orosz hírportál szerint ezzel kapcsolatban több videó is megjelent a Telegramon. Az egyik felvételen állítólag az látható, hogy egy 30 éves gyanúsítottat egy terepszínű ruhába öltözött ember a földre teper, majd késsel levágja az egyik fülét, amelyet aztán a gyanúsított szájába töm. 

Egy másik felvételen ugyanez a gyanúsított látható véres fejjel. Egy harmadik felvételen szintén látszik egy vérrel átáztatott kötés, és ott azt mondják neki:

 Válaszolj a legjobb tudásod szerint! Egy füled maradt.

A felvételek megtekintését csak saját felelősségre ajánljuk: a linkek a Meduza cikkében elérhetőek.

(Borítókép: Az orosz külügyminisztérium székháza közelében elhelyezett elektronikus képernyőn a „Gyászolunk 2024. 03. 22.” felirat látható a moszkvai Crocus City Hall koncerthelyszínén történt lövöldözés áldozatainak emlékére Moszkvában, Oroszországban 2024. március 23-án. Fotó: Shamil Zhumatov / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport