Orbán Viktorékra nagy nyomást helyeznének Ukrajna miatt, most a gyorsaság a legfontosabb

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2024.04.17. 06:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Légicsapást hajtott végre az orosz hadsereg kedd este az ukrajnai Szumi megyében található Jampil településen. Az ukrán média szerint a támadással a polgári infrastruktúrát célozták, egy embert megsebesítettek.

    Az ellenséges támadás két magánvállalkozás tulajdonát, köztük ipari létesítményeket és egy járművet rongált meg, egy 29 éves üzletember pedig megsebesült

    – közölték a hatóságok.

  • A nyugati országok nem hozhatnak létre Ukrajnában az izraeli Vaskupolához hasonló légvédelmi rendszert – mondta Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az uniós külügyminiszterek informális ülését követő sajtótájékoztatón.

    Meg kell értenünk, hogy a Vaskupola-rendszert évtizedek alatt hozták létre. Még ha rendelkeznénk is az erőforrásokkal, nem lehet rövid idő alatt megcsinálni

    – magyarázta a diplomata.

    Borrell emlékeztetett arra is, hogy az EU kül- és védelmi minisztereinek április 22-én Brüsszelben tartandó találkozójának napirendjén szerepel a légvédelmi eszközök szállítása Ukrajna számára. Szerinte az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem vehet részt az ukrajnai rakétatámadások visszaverésében Izrael példáját követve, mivel Ukrajnában nincsenek olyan amerikai és brit katonai bázisok, amelyeket ezek a rakéták fenyegetnének.

    „Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság nem lőhet le rakétákat Ukrajnában úgy, mint a Közel-Keleten. Ukrajnában nincsenek olyan katonai bázisok, amelyeket ezek a rakéták fenyegetnének” – mondta Borrell.

  • Rusztem Umerov védelmi miniszter beszélt a védelmi minisztérium elmúlt fél év prioritásairól. Elmondása szerint az elmúlt hat hónapban a következő prioritások voltak a csapatának:

    • védelmi tervezés;
    • beszerzések a védelmi erők számára;
    • védelmi termelés
    • és védelmi technológia.

    „Mindegyik területen még sok munka vár ránk, de máris nagy utat tettünk meg, és vannak eredmények. A Védelmi Minisztérium már nem csak egy olyan struktúra, amely segíti a védelmi erőket, a minisztérium elkezdte koordinálni, tervezni, kidolgozni és végrehajtani Ukrajna teljes védelmi erejének stratégiáját. A Védelmi Minisztérium az intézményi változások vezetőjévé vált a határain belül” – mondta Umerov.

    Umerov szerint befejeződött a minisztérium és a fegyveres erők vezérkarának funkcionális ellenőrzése. A miniszter hozzátette, hogy e struktúrák további átalakítása az Ukrajna jövőbeli védelmi erőire vonatkozó jövőkép (Future Force) kialakításának folyamatához kapcsolódik.

    „Azon dolgozunk, hogy tisztázzuk a védelmi irányítás (tervezés) lépéseit és tartalmát az ukrán védelmi erőkben. A megszerzett tapasztalatok és a közép- és hosszú távú előrejelzések alapján kialakítjuk Ukrajna jövőbeli védelmi erőinek optimális modelljét.

    Ez a modell lesz az alapja a további intézményi és szabályozási változásoknak, valamint az egységek innovatív fegyver- és haditechnikai modellekkel való felszerelésének és a rendelkezésre álló erőforrások elosztásának megközelítésében bekövetkező változásoknak

    – mondta Umerov.

    Hozzátette, hogy a védelmi minisztérium számít partnerei átfogó támogatására, és aktívan együttműködik a hazai védelmi ipar képviselőivel. „Továbbra is azon dolgozunk, hogy alkalmazkodjunk a mai kihívásokhoz, és biztosítsuk a védelmi ágazatban a jövőbeli kihívásokra való felkészültséget.”

    Amint arról az Ukrinform korábban beszámolt, Ukrajna Védelmi Minisztériuma a minisztérium megalakulása óta először hozott létre új koordináló tanácsadó testületet a Belső Ellenőrzési Osztály számára – az Ellenőrzési Bizottságot, amelyben a NATO-országok ellenőrei is részt vesznek.

  • Tisztelt olvasóink!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!