új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére 2024. április 20-án, az ukrán-magyar határszakaszon 5528 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5290 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – adta hírül az MTI.

    A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal volt tanácsadója Olekszandr Seleszt adásában megjósolta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki folyamatosan hangot ad annak, hogy készen áll az Ukrajnával kapcsolatos tárgyalásokra, akár a Nobel-békedíjat is megkaphatja.

    Azon töprengett, hogy Vlagyimir Putyin miért nyilatkozik minden alkalommal arról, hogy készen áll az ukrajnai tárgyalásokra. Az ügyben Aresztovics megosztotta véleményét, miszerint az orosz vezető ezekkel a kijelentéseivel eléri a maga elé kitűzött stratégiai célok kétharmadát.

    Ha helyesen beszél erről a világról, megkaphatja a Nobel-békedíjat is, ahogy az a nemzetközi politikában gyakran megesik

    – fejezte ki véleményét Aresztovics.

    Ráadásul – mondta az Ukrán Elnöki Hivatal egykori tanácsadója – ez a téma nagyon népszerű Nyugaton, és nagyon sokan lesznek ott, akik azt mondják, hogy „nézd, fegyverszünet van, szüntessük meg a szankciókat”.

  • „Az oroszok április 19-én délben helikoptereket emeltek az elfoglalt Mariupol fölé. Egész nap járőröztek a városban, korábban ez nem történt meg. Ennek oka az lehet, hogy a megszállók most tankokat mozgatnak a Donyecki terület északi részén fekvő Nyikolszkon keresztül” – erről beszélt az ukrán 24-es csatornának Mariupol polgármesterének tanácsadója, Petr Andrjuscsenko.

    Ez az, amitől a legjobban tartottunk. Most 8 harckocsit hoztak, jönnek a trélerek, rajtuk tankok, mögöttük pedig teherautók, amelyek mindkét lánctalpat és a motorok két részét szállítják. Ez azt jelenti, hogy valahol a tankegység teljesen máshova vonult

    – fogalmazott, majd elmondta, hogy nagyobb teherautókkal lőszereket szállítottak Mariupolon keresztül. „Mindegyikük pontosan a donyecki terület északi része felé halad. Vagyis elég nagy erősítés érkezik Volnovaha, Vuhledar és Kurahove irányába” – tette hozzá.

  • Tisztelt olvasóink!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!