2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Pentagon szerdán tett közzé egy közleményt a honlapján, amelyben bejelentették: elküldik az első katonai csomagot Ukrajnának azután, hogy Joe Biden aláírta az Ukrajna támogatására szánt újabb forrásokról szóló törvényt.

    „Ez a bejelentés a Biden-kormányzat ötvenhatodik olyan felszereléscsomagja, amelyet 2021 augusztusa óta a Védelmi Minisztérium készleteiből biztosítanak Ukrajnának. Ennek az elnöki lehívási felhatalmazás (PDA) csomagnak a becsült értéke 1 milliárd dollár, és olyan képességeket tartalmaz, amelyek Ukrajna legsürgősebb igényeit támogatják, beleértve légvédelmi elfogórakétákat, tüzérségi lövedékeket, páncélozott járműveket és páncéltörő fegyvereket”  – írták a közleményben, majd részletesen felsorolták az átadni tervezett eszköztípusokat is.

    Végül azt is megjegyezték, hogy a csomag segítségével Ukrajna hatékonyabban védheti meg frontvonalait és városait az orosz támadásoktól. „A kongresszus kétpárti támogatásával Ukrajna számíthat az Egyesült Államok erős és határozott vezetésére abban, hogy [az amerikai fél] – mintegy 50 szövetségesével és partnerével együtt – következetes biztonsági segítségnyújtási támogatást nyújtson annak érdekében, hogy bátor védői megkapják az orosz agresszió elleni küzdelemhez szükséges kritikus képességeket” – írták.

  • Megkezdődött a Locked Shields szerdán, Észtországban, amely a NATO legnagyobb kibervédelmi hadgyakorlatának számít – írja a The Kyiv Independent.

    A lap szerint több mint 40 ország több mint 4000 képviselője vesz részt az észtországi gyakorlaton, beleértve ebbe például Ukrajnát is (amely még nem tagja a NATO-nak, de sok területen együttműködik a szövetséggel, beleértve ebbe a kibervédelmet is).

    Számos olyan kihívással kell majd szembenézniük, amelyek tükrözik a kibervédelem bonyolultságát a való világban, beleértve a kritikus gondolkodást, a stratégiai döntéshozatalt, a jogi szempontokat, a válságkommunikációt és a stratégiai tervezést

    – írta az ukrán Kibervédelmi Koordinációs Központ ezzel kapcsolatban.

    A NATO Együttműködő Kibervédelmi Kiválósági Központjának (CCDOE) vezetője, Mart Noorma korábban azt mondta, hogy az első napon olyan forgatókönyveket gyakorolnak, amelyek „gyors, kognitív gondolkodást, az új technológiákhoz való alkalmazkodást és folyamatos kommunikációt igényelnek”.

    A résztvevőket (a korábbi ilyen gyakorlatokhoz hasonlóan) két csapatra osztják: az egyik csapatnak egy Berylia nevű fiktív államot kell megvédeniük azoktól a kibertámadásoktól, amelyeket a másik csapat dolgoz ki. Az ilyen jellegű támadások már az ukrajnai háborúban is fontos szerepet játszottak több alkalommal. 

  • A mozgósításról és a katonai nyilvántartásba vételről szóló törvény által előirányzott újításokkal összefüggésben Ukrajna mozgósítási korú férfi állampolgárai csak Ukrajnában tartózkodva kaphatnak majd ukrán állampolgárságú útlevelet vagy külföldre utazásra jogosító útlevelet. Többé nem lehet ilyen dokumentumokat küldeni a külföldi diplomáciai képviseletekre. Ez a Miniszteri Kabinet 2024. április 23-i 443. számú határozatából következik.

    Az ukrán állampolgár útlevelének beszerzése, a 18 és 60 év közötti ukrán férfi állampolgár külföldre utazáshoz szükséges útlevél beszerzése az Állami Migrációs Szolgálat területi szervénél/területi alegységénél történik

    – áll a dokumentumban az Interfax szerint. Mint megjegyezték, „az ilyen útleveleket nem lehet külön alegységhez vagy külföldi diplomáciai képviselethez küldeni a kiállításuk megszervezése céljából”. Ugyanakkor kivételek vannak az Ukrán Miniszteri Kabinet határozata alól, amely megtiltja a külföldi útlevelek és az ukrán állampolgár útlevelének Ukrajnán kívüli kiadását.

    Az ukrán állampolgárok államhatár átlépésére vonatkozó szabályokkal összhangban az útleveleket korlátozás nélkül adják ki

    • azon fogyatékkal élő személyek számára, akik rendelkeznek a státuszukat igazoló dokumentumokkal;
    • azon személyek számára, akik fogyatékkal élő házastársuk vagy szüleik, illetve az 1-2. csoportba tartozó fogyatékkal élő házastársuk szülei kísérőjeként utaztak;
    • azon személyek számára, akik az 1. vagy 2. csoportba tartozó fogyatékkal élő személyeket gondozzák;
    • a 18 év alatti fogyatékossággal élő gyermekek szülei, örökbefogadó szülei vagy gyámjai;
    • az 1-2. csoportba tartozó fogyatékossággal élő felnőttek szülei;
    • a fogyatékossággal élő gyermekek nagyszülei, testvérei, mostohaapjai;
    • a fogyatékossággal élő személyek gyámjai (az 1. rokonsági rend részeként);
    • a külföldön orvosi beavatkozást igénylő betegségben szenvedő gyermekeket gondozó személyek számára.

    Amint arról beszámoltunk, április 11-én a Verhovna Rada (Legfelsőbb Tanács) második olvasatban elfogadta „Ukrajna egyes törvényhozási aktusainak módosításáról a katonai szolgálat, a mozgósítás és a katonai nyilvántartás egyes kérdéseiről” szóló törvényt. A törvényt az elnök aláírta és kihirdette.

    Április 23-án Kuleba bejelenti a külföldön tartózkodó mozgósítási korú ukrán férfi állampolgároknak nyújtott konzuli szolgáltatások felfüggesztését.

  • Az ukrán és a portugál fél megkezdte a kétoldalú biztonsági megállapodás tervezetének kidolgozását, és megállapodott a további tárgyalások ütemtervéről – írja az ukrán Interfax az elnök sajtószolgálatának közleménye alapján. 

    A tárgyalásokon részt vevő ukrán küldöttség élén Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője áll. 

    Portugáliának fontos szerepe van az ukrán békeformula végrehajtásában. 

    Ukrajna már kilenc kétoldalú biztonsági megállapodást kötött, nevezetesen: Nagy-Britanniával, Németországgal, Franciaországgal, Dániával, Kanadával, Olaszországgal, Hollandiával, Finnországgal és Lettországgal. A dokumentum aláírása folyamatban van a G7-ek támogatásáról szóló közös nyilatkozat végrehajtása érdekében

    – áll az üzenetben.

  • Ismeretlen robbanószerkezet robbant szerda este Mikolajivban, kocsikat gyújtva fel. A tűz oltása közben egy második detonáció is történt, amely 5 mentőalkalmazottat sebesített meg – jelentette szerda este az Ukrán Állami Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának sajtószolgálata.

    Az Ukrán Vöröskereszt Társaság Mikolajivi Gyorsreagálású Egységének önkéntesei és a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen elsősegélyt nyújtottak. Minden áldozatot kórházba szállítottak, és megkapják a szükséges segítséget

    – közölte a Telegram csatorna, amelyet az Interfax szemlézett.

    Olekszandr Szenkevics, Mikolajiv polgármestere tisztázta, hogy „a robbanás nem az ellenség csapásaival kapcsolatos, a vészhelyzetek a teljes körű invázió előtt történtek, és most is előfordulnak”.

  • A Pentagon titokban ATACMS műveleti-taktikai rakétákat adott át Kijevnek „szuverén ukrán területen belüli” használatra – közölte az amerikai védelmi minisztérium a RIA Novosztyval. A fegyverről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

    Az orosz fél már tavaly óta beszél az ATACMS rakéták ukrán fegyveres erőknél való alkalmazásáról, de az amerikai média szerint a szállítások ezúttal először tartalmaztak egy 300 kilométeres hatótávolságú modifikációt.

    Megerősíthetem, hogy az Egyesült Államok nagy hatótávolságú ATACMS-eket adott át Ukrajnának. Februárban az elnök anélkül, hogy ezt nyilvánosságra hozta volna, utasította a nemzetbiztonsági csapatot, hogy küldjenek ATACMS-t a szuverén ukrán területen való használatra

    – mondta az ügynökség képviselője. Elmondása szerint ezek a rakéták benne voltak a márciusban bejelentett katonai segélycsomagban, és áprilisban szállították őket Ukrajnának.

    A Pentagon kifejtette, hogy a szállításokra vonatkozó adatokat a kijevi hatóságok kérésére nem hozták nyilvánosságra. A Politico korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Államok még márciusban adta át ezt a fegyvert Ukrajnának. A kiadvány szerint az ukrán hadsereg már kétszer is használta, hogy mélyen orosz területre csapjon le vele.

    Emellett a védelmi minisztérium a múlt héten közölte, hogy a hadsereg három ATACMS rakétát fogott el a Fekete-tenger felett. Az ATACMS egy operatív-taktikai ballisztikus rakéta, amelyet a Lockheed Martin fejlesztett ki. Több rakétaindítóból, köztük az M142 HIMARS-ból is indítható. Tavaly októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb hibának nevezte az Egyesült Államok döntését, hogy ezeket a rakétákat szállítja Ukrajnának. Szerinte ezek a fegyverek további fenyegetést jelentenek, de nem lesznek képesek gyökeresen megváltoztatni a helyzetet az érintkezési vonalon.

    A RIA Novosztyinak adott interjújában Valentina Matvijenko, Oroszország Tanácsának szóvivője azt mondta, hogy az ATACMS-ek szállítása Ukrajnának nem befolyásolja a különleges művelet menetét, és ugyanúgy lelőnék őket, mint más rakétákat. Véleménye szerint a döntés, hogy átadják őket Kijevnek, egy show-műsor az amerikai elnökválasztás előtt.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!