új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország területére csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 4975 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5205 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

    A beléptetettek közül a rendőrség 34 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – tették hozzá közleményükben.

  • A 3. támadó dandár megnyitotta a drónkiképző központját civilek és katonák számára – írja a Militarnyi.ua.

    Az FPV (First Persion View, vagyis belső nézet – a szerk.) drónok a 21. században hatékony fegyvernek bizonyultak a harctéren, különösen a tüzérségi lövedékek hiánya miatt. Számos tanfolyam létezik az ilyen drónok kezelésének elsajátítására, de Kijevben egy speciális oktatóközpontot hoztak létre.

    A hadsereg a harci tapasztalataik alapján egy akadálypályát épített ki, és olyan szimulátorokon is kínál kiképzést, amelyek nem szabadon hozzáférhetőek. Olyan civileket és katonákat is fogadnak, akik meg akarják tanulni, hogyan kell ezeket a drónokat irányítani.

    A képzés fizetős, a civileknek 8 ezer hrivnyába (73 ezer forintba), míg a katonáknak 4 ezer hrivnyába (36 ezer forintba) kerül. Az összegeket a kiképzőközpont fejlesztésére fordítják. 

  • Emmanuel Macron francia elnök szerint Európa biztonságának végét jelentené, ha Oroszország győzne az ukrajnai háborúban – számolt be az MTI.

    Macron a The Economist című brit gazdaságpolitikai folyóiratnak adott, a hetilap online kiadásában csütörtökön megjelent átfogó interjúban úgy fogalmazott: egyértelmű stratégiai álláspontja az, hogy Oroszország nem győzhet Ukrajnában, hiszen „ki feltételezhetné, hogy Oroszország ezen a ponton megállna?”.

    A francia államfő egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy kitart-e a nyugati szárazföldi alakulatok Ukrajnába küldéséről tett korábbi kijelentései mellett. „Nem zárok ki semmit, mivel olyasvalakivel állunk szemben, aki szintén nem zár ki semmit” – fogalmazott.

    A francia elnök szerint a Nyugat túlságosan tétovázó álláspontra helyezkedett azzal, hogy cselekvési határokat szabott magának olyasvalakivel szemben, akinek „már semmiféle ilyen korlátai nincsenek, aki maga az agresszor”.

    Hozzátette ugyanakkor: a hitelességhez hozzátartozik az elrettentésnek az a formája is, amely „nem teszi teljesen láthatóvá, hogy mit teszünk vagy mit nem teszünk” a jövőben.

    A 2022 nyarán tartott NATO-csúcson mindegyik tagország kizárta harckocsik, mélységi csapásmérésre alkalmas rakéták és repülőgépek ukrajnai szállítását, most azonban mindezek már folyamatban vannak, így „nem lenne helyénvaló a továbbiak kizárása”, a hitelesség és az Oroszországgal szembeni elrettentés szempontjából sem – mondta a francia államfő.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!