2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz megszállók továbbra is támadnak szinte a teljes frontvonalon, és továbbra is Pokrovszke és Kupjanszk irányába összpontosítják fő erőfeszítéseiket – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara, amelyet az Interfax szemlézett.

    Az ellenség továbbra is támad szinte a teljes frontvonal mentén. Továbbra is a Pokrovszke és Kupjanszk irányokra összpontosítja fő erőfeszítéseit. A védelmi erők rugalmasan reagálnak a megszállók akcióira, és megteszik a szükséges intézkedéseket az orosz csapatok támadási potenciáljának kimerítésére

    – állt a szerdán a Telegram-csatornán közzétett jelentésben. Ugyanakkor az ellenségeskedések intenzitása fokozódott a harkivi szektorban. Szerda estig az ukrán védők 10 támadást vertek vissza Szlobozsanszk, Vovcsanszk, Sztarica és Lipci térségében.

    „A helyzet részben stabilizálódott, Vovcsanszk északnyugati külterületét megtisztították. Hajnal óta a megszállók mintegy 60 embert és 19 darab fegyvert és katonai felszerelést veszítettek. Emellett 11 ellenséges rejtekhelyet is megsemmisítettünk” – áll a vezérkar közleményében.

    A kupjanszki szektorban 28 harci cselekményt regisztráltak, különösen Sztelmahivka, Szinkivka és Ivanivka térségében. Ugyanakkor Liman irányában az ellenség kétszer is sikertelenül próbálta javítani a taktikai helyzetét Novosadove és Torszke közelében, és három légicsapást mért Liman térségére.

    Ezenkívül az ellenség kilenc alkalommal támadta az ukrán katonák állásait a Kramatorszk szektorban, és megpróbálta kiszorítani az ukrán fegyveres erőket a Vremja szektorban lévő Urozsajne térségében, de veszteségeket szenvedett és visszavonult.

    A pokrovszki szektorban szerdán 31 támadást hajtott végre Oroszország. A legtöbbjük Novolekszandrivka és Netajlove térségében zajlott. Az ukrán védők mindent megtesznek, hogy megakadályozzák az ellenség előrenyomulását

    – közölte a vezérkar. Az ukrán fegyveres erők sikeresen visszavertek hét ellenséges támadást a Kurakhove szektorban. „Az Orihivszkij szektorban az ellenség továbbra is nyomást gyakorol Sztaromajorszk közelében, 22 támadási kísérletet tett. Emellett légicsapást hajtott végre Rabotino közelében is. Az ukrán csapatok tartják a védelmi vonalakat és állásokat” – áll a jelentésben.

    A Dnyipro szektorban az ellenség 5 sikertelen támadást hajtott végre Krinki közelében. A többi szektorban a helyzet változatlan maradt.

  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hangsúlyozta a partnerektől érkező katonai segélyek szállításának felgyorsításának fontosságát, megjegyezve, hogy minden késedelem negatívan befolyásolja a front helyzetét – írta meg az Interfax.

    „Minden késedelem az ellátásban visszaeséshez vezet a fronton. Ez egy általános szabály. Tehát a kérdésére a válasz igen. Nagyra értékeljük az Egyesült Államok őszinte elkötelezettségét, hogy az ellátásban bekövetkezett késedelmeket új bejelentésekkel és új szállítmányokkal kompenzálja, és ezért fordítottam olyan nagy figyelmet az időzítés kérdésére a tárgyalásaink során és a nyitóbeszédemben. De ez nem csak az Egyesült Államokról szól” – mondta Kuleba szerdán Kijevben az Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.

    Kuleba hangsúlyozta, hogy Ukrajna felszólítja az országokat, hogy tegyenek újabb bejelentéseket a segítségnyújtásról és a fegyverszállításokról.

    „Ha egy ukrán gyalogosnak vagy tüzérnek megvan mindene, amire szüksége van, akkor mi nyerünk. Minden alkalommal, amikor késik az ellátás és hiány van, nem mi nyerünk. A háború törvénye kegyetlen, de nagyon világos” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!