Kiderült, hogy mire készül a német szélsőjobboldal

2024.06.23. 14:22
Az AfD „A szuverenisták” néven kívánja létrehozni európai parlamenti frakcióját. Várhatóan a Mi Hazánk Mozgalom is csatlakozik az új szélsőjobboldali pártcsaládhoz.

A szélsőjobboldali párt azt követően szánta el magát az új pártcsalád létrehozására, hogy kizárták őket az Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportjából. 

Az alakuló frakció potenciális tagjai közé tartozhat a Mi Hazánk Mozgalom,

valamint a román SOS Rumanien, a spanyol a Bulinak vége, a görög NIHK, illetve a lengyel Szabadság és Függetlenség Konföderáció – írja a Der Spiegel

A Der Spiegel szerint „A szuverenisták” ideológiája a szófiai nyilatkozaton alapulhat, amely egy oroszbarát szélsőjobboldali nyilatkozat, amelyet a bolgár Wiedergeburt (Feltámadás) párt adott ki 2024 áprilisában.

A NYILATKOZATban HATÁROZOTTAN ELLENZIk AZ UNIÓS BÜROKRÁCIÁT, ÉS azt írják, HOGY AZ EURÓPAI CIVILIZÁCIÓ A GLOBALISTA IDEOLÓGIÁK TÁMADÁSA ALATT ÁLL. 

Kiemelik, hogy a népek önrendelkezési jogát felváltotta a bürokratikus uralom. A nyilatkozat béketárgyalásokat sürget az ukrajnai háborúval összefüggésben is. 

Egyre népszerűbbek Németországban

Az elmúlt hónapok botrányai ellenére továbbra is töretlen a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) népszerűsége Németországban. Az európai parlamenti választásokon a párt a második legtöbb szavazatot kapta, a németek 15,89 százaléka voksolt a szélsőjobboldali pártra, aminél csak az egykoron Merkel-pártnak nevezett CDU/CSU pártszövetség kapott többet – a Friedrich Merz vezette párt a szavazatok 30,02 százalékát kapta.

A formációt még az európai parlamenti választások előtt kizárták a Marine Le Pen nevével fémjelzett Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportból, amiért a német párt delegációvezetője, Maximilian Krah kellemetlenné vált a képviselőcsoport számára. Krah nácimentegető kijelentéseket tett egy interjúban, emellett pedig más botrányok is napvilágot láttak vele összefüggésben, ezért a francia belpolitikában ömagát egy jobbközép-konzervatív erőnek átpozícionálni próbáló Le Pen számára elfogadhatatlanná vált, hogy Krah a képviselőcsoportjának tagja maradjon.

A Mi Hazánk, a Fidesz és a KDNP hovatartozása is bizonytalan az EP-ben 

A Mi Hazánk színében az EP-be tartó Borvendég Zsuzsanna korábban még azt nyilatkozta, számára az EU-val szemben szkeptikus, jobboldali-konzervatív Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és a szélsőjobboldali ID is szimpatikus, viszont csak olyan képviselőcsoportba ülne, amiben nincs benne sem a Fidesz, sem pedig a magyarellenes román AUR.

Mindeközben a Fidesz is nyitottnak mutatkozott az ECR felé, de a legutóbbi hírek szerint úgy fest, hogy ők sem ülnek be a frakcióba (a párt utóbb szintén az AUR-ra hivatkozott ezzel kapcsolatban, miközben az olasz sajtó másként tálalta az eseményeket). A KDNP pedig bejelentette, hogy távoznak az Európai Néppártból (EPP), amely nemrég befogadta Magyar Péter Tisza Pártját. Arról még nincs hír, hogy a kereszténydemokrata formáció melyik pártcsaládban folytatja az Európai Parlamentben.