2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bíróság elé állítják az Oroszországban fogva tartott Evan Gerskovichot, a The Wall Street Journal riporterét – számolt be a BBC szerdán. 

    Mint arról az Index is írt, Evan Gerskovich 15 hónapja raboskodik az oroszországi Jekatyerinburgban. Az újságírót helyszíni tudósítás közben tartóztatta le a helyi rendőrség. A vád szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízásából gyűjtött titkos adatokat egy orosz tankgyártó üzemről. 

    A vádlott, a WSJ és a CIA is visszautasítja az ügyészek kémkedésre vonatkozó állításait. Ha elítélik, akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat. 

    Ez egy kamu eljárás. Felháborító és abszurd

    – mondta Debora Ball, a WSJ európai, közel-keleti és afrikai tudósításaiért felelős főszerkesztő-helyettese, majd hozzátette: úgy tudja, munkatársa tárgyalása zárt ajtók mögött fog zajlani és titkos lesz. 

    Oroszországban a felmentési arány kevesebb mint 1 százalék. Nem számítunk arra, hogy esélye lesz a felmentésére

    – tette hozzá Debora Ball. 

  • Június 25-én, kedden Lloyd Austin, a Pentagon vezetője először folytatott telefonos megbeszélést Andrej Belouszovval, Oroszország új védelmi miniszterével – számolt be az orosz sajtó a Pentagon szóvivőjére, Patrick Ryderre hivatkozva.

    Ryder szerint a beszélgetést az amerikai fél kezdeményezte.

    Austin Oroszország Ukrajna elleni háborújáról tárgyalt Bilouszovval, és a beszélgetés alkalmával hangsúlyozta az amerikai és az orosz katonai tárca közötti kommunikáció fenntartásának fontosságát.

    A Pentagon szóvivője a megbeszélések egyéb részleteit nem hozta nyilvánosságra – írják.

  • A dagesztáni Mahacskala központjában lövéseket hallottak – mondta a RIA Novosztyinak egy helyi lakos.

    Lövések hangjai hallatszottak az Universzitetszkaja tér környékén. Sok a rendőr 

    – mondta a szemtanú. A regionális hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy hagyják el a környéket.

    Mint ismert, néhány napja történt terrortámadás a városban, ami miatt tíz napra őrizetbe vették Magomad Omarovot, a dagesztáni terrortámadás két támadójának apját. Ugyanakkor ennél többet is kaphat az egykori járási vezető, ugyanis terroristák támogatásával és bűnpártolásával is megvádolhatják. A részletekről alábbi cikkünkben részletesen is írtunk.

  • Marina Bekalo ügyvéd közlése szerint ukrán állampolgárok nem házasodhatnak és válhatnak el katonakönyv nélkül – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó

    A dokumentum nélkül az Ukrajnában vagy külföldön élő ukrán hadköteles állampolgárok ezen túlmenően 

    • nem igényelhetnek új útlevelet,
    • nem szerezhetnek jogosítványt,
    • nem jelentkezhetnek felsőoktatási intézménybe,
    • nem helyezkedhetnek el állami munkahelyen,
    • de még meghatalmazásokat sem adhatnak senkinek.

    Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter közölte: Ukrajnában egyre gyakrabban lesz szükség katonai okmányokra.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a békecsúcs keretében tovább fokozódik az Oroszországra gyakorolt nyomás a háború méltányos befejezése érdekében.

    A békecsúcs után már a nyolcadik résztvevő csatlakozott a közös állásfoglaláshoz, és mi csak növeljük a nyomást Oroszországra a háború tisztességes befejezése érdekében. Munkacsoportokat készítünk elő, júliustól kezdve új konkrétumokat fogunk kidolgozni a béke érdekében

    – fogalmazott az ukrán elnök, aki arról is beszélt, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu és Valerij Geraszimov ellen. 

    „Sojgu, Geraszimov – az önök útja Hágába vezet. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése is van arról, hogy Oroszország felelős mindazért, amit a mi Krím  félszigetünkön követtek el emberek ellen és a törvény ellen. A megszállót ezért felelősségre fogják vonni” – vélekedett Zelenszkij.

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!