új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ukrán repülőgépek tényleges megrongálódására kevés bizonyíték van, míg a képmanipulációra utaló jelek sokkal markánsabbak – állítja a Kyiv Post, amelyet az Unianukrán hírügynökség szemlézett.

    Az előbbi kiadvány emlékeztetett arra, hogy az oroszbarát közösségi média hétfőn azt állította, hogy két rakéta csapódott be az észak-ukrajnai Poltava régióban lévő légibázison, hét vadászgépet megsemmisítve és többtucatnyi személyt megölve vagy megsebesítve. A rendelkezésre álló bizonyítékok ellenőrzése azonban sokkal mérsékeltebb eredményekre utal.

    Ugyanakkor Jurij Ihnat, az ukrán légierő korábbi szóvivője azt megerősítette, hogy az orosz csapásokat valóban végrehajtották, de cáfolta a jelentős károkról szóló jelentéseket.

    Kyiv Post  munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy az események hivatalos ukrán verziója tűnik pontosabbnak, míg az oroszok állítása – miszerint több ukrán repülőgép megsemmisült – túlzónak tűnik.

    A szerzők összegzése szerint a második rakétacsapás után látható robbanások és tűz nagy valószínűséggel nem egy ukrán vadászgépet érő csapás, hanem a parkolópályán tárolt, használatra kész lőszert érő sikeres találat eredményei voltak. 

  • Az orosz hadsereg először délről jelentett rakétafenyegetést, majd néhány perccel később észleltek egy rakétát, amely Mikolajiv régióból repült Odessza felé.

    Légiriadót hirdettek Odessza, Mikolajiv, Herszon és Kirovohrad régiókra – közölte az Ukrajinszka Pravda.

  • Jurij Korolcsuk, az ukrán Energiastratégiák Intézetének szakértője szerint télen előreláthatólag napi 12 órán keresztül nem lesz áram – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    A szekértő hozzátette, naponta 2-3 órás fénnyel számol, de a további javítások és az esetleges oroszok ágyúzások is befolyásolhatják a becslést.

    Elmondása szerint télen nő az áramfogyasztás, így a helyzet akkor is rosszabb lesz, ha közben sikerül részleges javításokat elvégezniük. A problémás körzetekhez sorolta Kijevet, Harkivot, Odesszát, valamint Dnyipro és Lviv régióját is. Kiemelte, az energetikai problémát minden ukrán megtapasztalja, beleértve Kárpátalját is. 

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Magyarország területére július 2-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6647 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5315 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írja az MTI.

    A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Diplomáciai jegyzéket küldött Moszkvának a litván külügyminisztérium, miután egy orosz polgári repülőgép engedély nélkül lépett be Litvánia légterébe – írja a Sky News.

    A Pobeda orosz légitársaság járata vasárnap este lépett be a Balti-tenger felett a litván légtérbe. A gép a moszkvai Vnukovói repülőtérről tartott a kalinyingrádi repülőtérre.

    Litvánia a NATO és az EU tagja. Az orosz–ukrán háború kitörése óta rendszeresen támogatják Kijevet, valamint katonai felszereléssel is segítették Ukrajnát.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!