új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A svéd külügyminiszter szerint Ukrajna orosz területre irányuló merész offenzívája aláásta Vlagyimir Putyin rendszerét, és megcáfolta azokat a figyelmeztetéseket, amelyek szerint a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás fokozódása a háború eszkalációjához vezetne – írja a Financial Times.

    A háromhetes offenzíva, amelynek alkalmával Ukrajna mintegy 1200 négyzetkilométernyi területet foglalt el az oroszországi Kurszki területen, megváltoztatta a „konfliktus narratíváját” – véli Tobias Billström svéd külügyminiszter, aki felszólította Kijev szövetségeseit, hogy fokozzák segítségüket.

    Az, hogy ez egyáltalán lehetővé vált, sokkal fontosabb, mint a tényleges terület a helyszínen. Az orosz lakosságnak és az egész világnak azt mutatja, hogy az orosz katonai gépezet üres... Képtelen volt megvédeni a határát

    – mondta a tárcavezető.

    Svédország, amely véget vetett a két évszázados katonai semlegességnek, és Oroszország ukrajnai katonai akciója után csatlakozott a NATO-hoz, 2022 februárja óta kulcsfontosságú fegyvereket szállít Ukrajnának.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 3-án hivatalos látogatást tesz Mongóliában Hürelszüh Uhnágín mongol elnök meghívására – ismertette a Kreml sajtószolgálatát a Korrespondent. 

    A látogatás alatt több kétoldalú dokumentum aláírását is tervezik. Mongólia tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), amely március 17-én elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. Az orosz elnököt azzal vádolják, hogy több ezer gyermeket illegálisan toloncolt ki Ukrajnából. Mongólia jogilag köteles lenne eleget tenni a határozatnak.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!