Ez a poszt a következő Percről percre része:

Megjelent a belső ellenség Ukrajnában

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn reggel váratlanul, előre be nem jelentett látogatásra érkezett Kijevbe – írja a Unian ukrán hírügynökség a CNN és a The Wall Street Journal értesülései alapján.

    Lloyd Austin látogatását nem előzte meg semmiféle bejelentés újabb katonai segélyekről vagy a nagy hatótávolságú rakéták orosz területen való alkalmazásának engedélyezéséről sem. 

    A védelmi miniszter Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Rusztem Umerov védelmi miniszterrel, hogy megvitassák Ukrajna fegyverigényét és az amerikai támogatást a következő egy évre. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban belengette, hogy a Fehér Ház küldöttsége hamarosan Ukrajnába érkezik, hogy válaszokat adjon a „győzelmi terv” elképzeléseire.

    Austin egyszersmind áttekinti az amerikai-ukrán kapcsolatok elmúlt két és fél év háborúja alatti „ívét” is. 

    Ez a védelmi miniszter negyedik és valószínűleg utolsó látogatása Ukrajnában Joe Biden elnök Pentagon-főnökeként. Austin kritikusai szerint az ő fokozatos megközelítése lehetővé tette Ukrajna számára a túlélést a háborúban, de nem változtatta meg alapvetően a háború menetét.

  • Az ukrán erők a közelmúltban előrenyomultak Szudzsától északra a fő frontvonalon, a Kurszki területen zajló harcok közepette – írja az Ukrajinszka Pravda a Washingtoni Hadtudományi Intézet friss tanulmánya alapján. 

    Az október 20-án közzétett műholdfelvételek alapján az ukrán erők nemrégiben előrenyomultak Szudzsától északra. Orosz források szerint az orosz erők Szudzsától északra Mala Lokna térségében és Szudzsától délkeletre Plekhovo térségében, míg az ukrán erők Korenevétől délkeletre Kruglenkij és Leonyidov térségében támadtak. Egy Kremlhez kötődő orosz katonai blogger szerint a Plekhovo orosz csapatok általi elfoglalásáról szóló információkat nem erősítették meg. 

    Október 19-én és 20-án éjjel az ukrán erők dróncsapásokat mértek a Lipcsec városához közeli Lipcsec–2 légibázisra és az orosz állami tulajdonú Szverdlov védelmi vállalatra a Nyizsnyij Novgorod megyei Dzerzsinszkben.

  • Az oroszok hétfőre virradóra újra Kijevet támadták, a légiriadó több mint öt órán keresztül tartott. Több irányból érkeztek az orosz drónok, melyekből egytucatnyit a légvédelem megsemmisített. Emellett több kerületben a támadás következtében lehulló törmeléket észleltek − írta meg az Unian ukrán hírügynökség.

    A Dnyiprovszkij kerületben egy elektromos kábel sérült meg, egy másik kerületben egy lakóházban törtek be az ablakok, valamint a burkolat sérült, de tűzkár nem történt. A Szolomenszkij kerületben pedig a lehulló törmelékek miatt tűz ütött ki egy emeletes ház tetején, egy férfi égési sérüléseket szenvedett, de kórházba nem kellett szállítani.

  • Magyarország területére 2024. október 20-án az ukrán–magyar határszakaszon 4996 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5373 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 32 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte a rendőrség. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyértelmű és határozott válaszra szólította fel Ukrajna partnereit az észak-koreai erők orosz–ukrán háborúban való részvétele miatt – derül ki az államfő vasárnap esti videóbeszédéből.

    Zelenszkij új fenyegetésnek nevezte az Oroszország és Észak-Korea közötti „bűnszövetséget”, és köszönetét fejezte ki a partnerek vezetőinek és képviselőinek, „akik nyíltan beszélnek erről az együttműködésről, amely a háború mértékének növelésére irányul”. Hangsúlyozta, hogy az instabilitás és a fenyegetettség jelentősen növekedhet, ahogy Észak-Korea megtanulja a modern hadviselési technikákat.

    Most már egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy Észak-Koreából embereket szállítanak Oroszországba, és ezek nemcsak ipari munkások, hanem katonai személyzet is. Erre normális, őszinte, határozott reakciót várunk partnereinktől. Valójában ez egy újabb állam, amely csatlakozik az Ukrajna elleni háborúhoz. Mindenki láthatja a bizonyítékokat a műholdakon és az Oroszországból már most is érkező videókon keresztül

    – fogalmazott Volodimir Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy ezzel foglalkozni kell, az akcióra válaszolni kell.

    Megjegyezte, hogy az oroszok és az irániak finomítják a Sahíd-drónokat, amelyek az Ukrajna elleni orosz terror egyik fő eszközévé váltak. Kiemelte, hogy csak az elmúlt héten az oroszok naponta használták ezeket az eszközöket Ukrajna ellen, és összességében az év eleje óta több mint 6130 Sahíd-drónt indítottak.

  • A Nyugatot is részben felelősség terheli, amiért az ukrajnai háborúnak nem sikerült véget vetni – jelentette ki vasárnap Robert Fico szlovák miniszterelnök.

    Ez egy olyan háború, amelyet Oroszország a nemzetközi jog megsértésével robbantott ki. Ma azonban a Nyugat a háború folytatását támogatja, hogy ezzel térdre kényszerítse Oroszországot

    – mondta Fico a TA3 hírtelevízió műsorában. Hangsúlyozta egyben, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása egy harmadik világháborúhoz vezethet.

    „Nem jó ötlet Ukrajnát felvenni a NATO-ba, mert az veszélyes volna az egész világ számára. Ukrajnának ehelyett semlegesnek kellene maradnia, cserébe pedig biztonsági garanciákat kapna” – húzta alá Fico, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgynevezett Győzelmi tervének egyik sarkalatos pontjára utalt.

    Bár a NATO-csatlakozást nem, de Ukrajna Európai Unióba történő felvételét támogatja a pozsonyi vezetés. Szlovákia áramszállításokkal és aknaszedő rendszerekkel támogatja a kijevi vezetést, fegyverekkel azonban Fico hatalomra kerülése óta már nem. A szlovák hadiipar ugyanakkor kereskedelmi alapon továbbra is gyárt önjáró lövegeket és lőszereket az ukrán hadsereg számára.

  • Az orosz erők utcai harcokat vívnak az ukrán csapatokkal a kelet-ukrajnai Szelidove  város külterületén, miközben Moszkva a teljes donbászi régió feletti ellenőrzés megszerzésére törekszik – állítják oroszbarát bloggerek a Reuters beszámolója szerint. 

    Mint írták, az elmúlt hetekben Oroszország bekerítette a Donyecki régió városait, majd az ukrán egységek visszavonulásra kényszerültek. Az oroszbarát bloggerek szerint ugyanezt teszik Szelidove városával is, amelynek a háború előtt több mint húszezer lakosa volt.

    A városban utcáról utcára zajlanak a harcok. A Szelidove elleni támadás fokozódott

    – állítja Jurij Podoljak, egy befolyásos ukrán származású, oroszbarát katonai blogger.

    Más oroszbarát bloggerek videót is közzétettek Szelidove intenzív bombázásáról. Az orosz védelmi minisztérium nem nyilatkozott és Kijev sem reagált. 

    Az ukrán hadsereg vezérkara vasárnap késő délutáni jelentésében közölte, hogy az ukrán erők 15 orosz támadást vertek vissza több város és falu, köztük Szelidove körül. A népszerű ukrán háborús blog, a DeepState szerint Szelidove ukrán kézben van.

  • Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke vasárnap esti videóbeszédében közölte, hogy összehívta az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülését, valamint intézkedést követel a bűnüldöző szervektől az orvosi és szociális szakértői bizottságok helyzetével és a hamis rokkantsági igazolások kiadásával kapcsolatban. Az ügyben többek között ügyészek is érintettek.

    Sajnos olyan dolgok történnek itt, Ukrajna hátországában, amelyek miatt a külső ellenségek feleslegesnek tűnnek. Ez valóban egy belső ellenség. Ez az, ami az orvosi és szociális szakértői bizottságokkal történik, és egyes személyek – különösen az ügyészek – merészsége, akik a bizottságokkal való kapcsolataikat arra használták fel, hogy hamis rokkantsági státuszokat szerezzenek. Gyors és határozott fellépést várok a bűnüldöző szervektől, különösen az ukrán biztonsági szolgálattól, az állami nyomozó irodától és a főügyészségtől. Összehívtam a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülését

    – fogalmazott videóbeszédében Ukrajna államfője.

    Volodimir Zelenszkij megjegyezte, hogy az elmúlt héten több szövetséges támogatását is megszerezték az ukrán győzelmi tervhez. „Köszönjük Franciaországnak, Litvániának, a skandináv partnereinknek és sok más szövetségesünknek az Európai Unióban” – fejezte ki köszönetét az elnök.

    Az Egyesült Államokból is nagyon pozitív jelzéseket kaptunk, halljuk a retorikában bekövetkezett változásokat. Várjuk egy washingtoni csapat látogatását, hogy a győzelmi terv pontjain operatív szinten dolgozhassunk

    – mondta az elnök, hozzátéve, hogy több új támogatási csomagról is megállapodtak a védelem és az energia területén.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index hétfői élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!