Auguszta
-3 °C
2 °C

Milliárdokat ajánlhat fel Délkelet-Ázsiának Amerika

2005.01.03. 09:55
Vésztörvénykezés keretében különíthet el milliárdos segélyt Délkelet-Ázsiának az amerikai törvényhozás. Az Egyesült Államokat sok kritika érte, mert elsőre csak harmincötmillió dollárt ajánlott fel. Powell külügyminiszter szerint időben reagáltak az eseményekre.

Dollármilliárdokat fordíthat a cunami sújtotta délkelet-ázsiai térség megsegítésére az Egyesült Államok, jelentette a Reuters egy az amerikai kormányzathoz közel álló republikánus törvényhozóra hivatkozva. George W. Bush kormánya a természeti katasztrófa után először harmincötmillió dollárt ajánlott fel, ezt a hazai és nemzetközi kritika hatására hamarosan háromszázötvenmillióra emelte.

Iraknak szánt pénzeket csoportosíthatnak át

Felbecsületlen károk
Már száznegyvenezer halottról beszélnek a délkelet-ázsiai cunamit követően az érintett országok hatóságai. A leginkább érintett Indonéziában kilencvennégyezer, Sri Lankán huszonnyolcezer halottról beszélnek. A Sri Lanka-i hatóságok szerint a halálos áldozatok fele gyermek. A katasztrófa ötmillió embert érintett közvetlenül, közülük 1,8 millió hónapokig élelemsegélyre szorulhat. A hivatalos hatóságok egyelőre még nem kezdtek hozzá az anyagi károk felméréséhez, az eddig felajánlott kétmilliárd dolláros segély legfeljebb a leginkább rászoruló áldozatok ellátására elég, a károk helyreállítására ennek a többszörösét kell fordítani, írja a BBC.

Az amerikai költségvetésben összesen háromszázötven millió dollár van elkülönítve a külföldi természeti katasztrófák utáni segélynyújtásra, de a kongresszus vésztörvénykezés keretében milliárdos összeget szabadíthat fel a károk enyhítésére, nyilatkozta a Reutersnek Richard Lugar, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke.

Eddig világszerte kétmilliárd dollárnyi segélyt ajánlottak fel, mindez azonban eltörpül amellett, hogy az amerikai törvényhozás tavaly októberben 13,6 milliárd dollárt különített el a floridai hurrikánkárok enyhítésére. A délkelet-ázsiai segélyezésre az Irak újjáépítésére szánt, de a lázongások miatt el nem költött összegekből csippenthetnek le, írja a Reuters törvényhozási forrásokra hivatkozva.

Figyelemmel kísérik

Colin Powell, a napokban a katasztrófa sújtotta térségbe látogató amerikai külügyminiszter is visszautasította azokat a vádakat, hogy az Egyesült Államok nem a megfelelő mértékben reagált a tragédiára. "Ahogy kibontakozott a tragédia, úgy növeltük a segélyösszegeket is", nyilatkozta az NBC Meet the Press (Sajtóklub) című műsorának. Mint mondta, a tragédiát szoros figyelemmel kísérő elnök utasítására az amerikai hadsereg eddig közel kétszáz tonna élelmiszert juttatott el a térségbe.

A mentési munkálatokban tizenkétezer amerikai katona vesz részt

A mentés még hetekig eltarthat, az ENSZ mentési főkoordinátora, Jan Egeland szerint megközelítőleg ötmillióan szorulnak segítségre, közel kétmillióan azonnali élelmiszersegélyre. Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint a károk elhárítása és helyreállítása akár tíz évig is eltarthat.