Zoltán
10 °C
21 °C

Albright: Irak rosszabb Vietnamnál

2008.03.02. 11:30
Az iraki háború súlyos károkat okozott az Egyesült Államok és általánosságban a demokrácia tekintélyének, mondta egy lapinterjúban Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter. A demokrata politikus szerint Irak az amerikai külpolitika legnagyobb katasztrófája, rosszabb Vietnamnál is.

Az amerikai külpolitika legnagyobb katasztrófájának nevezte az iraki háborút Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter, demokrata politikus. Az Egyesült Államok diplomáciájának egykori vezetője a Focus című hetilapnak adott, vasárnap megjelent interjújában úgy vélte, hogy Irak "rosszabb Vietnamnál" is.

A háború súlyos károkat okozott az Egyesült Államok és általánosságban a demokrácia tekintélyének - hangoztatta a volt külügyminiszter.

"Korábban az emberek Európának a nácik alól történt felszabadítására és a Marshall-tervre gondoltak akkor, amikor Amerikáról esett szó. Ma ugyanezzel a szóval kapcsolatban Guantánamo és Abu Graib jut eszükbe" - hangoztatta Albright, utalva a Kuba területén fenntartott hírhedt amerikai fogolytáborba és arra a Bagdad közelében lévő börtönre, ahol amerikai őrök az iraki foglyokkal szemben durva, széles körű nemzetközi felháborodását kiváltó bűncselekményeket követtek el.

A korábbi külügyminiszter ugyanakkor óvott attól, hogy az Egyesült Államok visszavonuljon a nemzetközi színtérről. Annak a nézetnek adott hangot, hogy Washingtonnak továbbra is részt kell vennie a nemzetközi ügyek alakításában. De az Egyesült Államok nem írhatja elő más országok számára, hogy miként viselkedjenek - tette hozzá Albright, hangoztatva: "Az amerikai nemzet élete, szabadsága és biztonsága jelentős mértékben függ attól, hogy miként látjuk a világot, s a világ hogyan lát bennünket."

Bill Clinton volt elnök egykori külügyminisztere hangoztatta, hogy a demokraták elnökválasztási kampányában Hillary Clintont támogatja Barack Obamával szemben. "Az én szememben ő az az elnök, akire az Egyesült Államoknak most szüksége van" - jelentette ki a volt first ladyvel kapcsolatban Albright.