Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb magyar nyilast találtak Ausztráliában

2005.08.23. 10:31
A mai napig tagadja a holokausztot Polgár Lajos, aki 1949-ben álnéven menekült Ausztráliába. A Nyilaskeresztes Párt egyik vezetőjének közvetlen munkatársa szerint a nyilasvezéreket ártatlanul akasztották fel. "mert a zsidók karmai közé kerültek". Egy ausztrál képviselő ki akarja vizsgáltatni, hogyan kaphattak menedékjogot nácik az országban a II. világháború után.

Újabb nyilas párttagra bukkantak Ausztráliában. Az Australian Melbourne egyik elővárosában, Ferntree Gullyban talált rá a nyolcvankilenc éves Polgár Lajosra, aki a mai napig tagadja, hogy a nyilasok részt vettek volna a magyarországi zsidóság deportálásában.

Ártatlan népirtók

Polgár, aki 1944-ben, a nyilashatalom közelgő bukását látva Kardosra változtatta a nevét, hogy elkerülje a háború utáni megtorlásokat, Gera József, a nyilas pártépítés vezetőjének közeli munkatársa volt. Gerát a háború utáni nyilas perekben halálra ítélték és 1946-ban ki is végezték.

Polgár az Australiannek adott interjújában tagadta, hogy a nyilasok antiszemiták lettek volna. Mint mondta, a háború alatt Magyarországon "mindenki zsidóellenes volt". Polgár szerint a háború utáni megtorlások is a zsidóság művei voltak. "A háború után az összes vezetőt felakasztották, pedig egyikük sem volt bűnös, tényleg. De hát akkor nem lehetett semmit sem tenni, mind a zsidók karmai közt voltunk. Felakasztották őket, ezeket a teljesen ártatlan embereket" - nyilatkozta.

Vizsgálják a bűneit

Az Australian Polgár nyilatkozatával párhuzamosan közli a tényeket is, azaz hogy Magyarország 1944 márciusi német megszállása után két nyilas vezető, Baky László és Endre László vezetésével zajlottak a deportálások, illetve hogy a párt novemberi hatalomátvétele után a nyilasok ezrével lőtték a Dunába a pesti zsidókat.

Az Australian arra is emlékeztet, hogy éppen zajlik Charles Zentai kiadatási tárgyalása. Zentait háborús bűnökkel, egy tizenéves zsidó fiú agyonverésével vádolják. Polgár ügyében a Simon Wiesenthal Központ egyelőre nem talált arra utaló jelet, hogy a férfi is aktív szerepet játszott volna a zsidók elleni bűnök elkövetésében.

"Az nem kérdés, hogy [Polgár] holokauszttagadó, de természetesen ez más megítélés alá esik, mintha háborús bűnös lenne" - nyilatkozta az Australiannek Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodavezetője. Nyilaskeresztes párttagsága miatt azonban vizsgálják a háborús szerepvállalását.

Nácimenedék délen?

Polgár megtalálója, Michael Danby munkáspárti képviselő most annak kivizsgálását követeli az ausztrál kormánytól, hogy miként érkezhetett az országba a II. világháború után több fasiszta párttag is. "Nyilvánvalóan a náci Németország egyik bábállamának magasrangú tisztviselője volt. Ki akarom deríteni, hogy hazudott-e, amikor vízumot kapott az országba, nem érdekel, hogy ez ötven éve történt" - nyilatkozta az Australiannek.