Gerzson
-3 °C
3 °C

Atomfegyvert vetnének be Irak ellen?

2003.01.26. 13:55
Egy szakértő szerint az amerikai védelmi minisztérium tervezői atomfegyver korlátozott bevetésének lehetőségét is mérlegelik az Irak elleni esetleges háborúban. A taktikai nukleáris eszközök alkalmasak a különösen megerősített vezetési pontok elpuszítására.
William Arkin amerikai katonai szakértő a Los Angeles Times vasárnapi számában olvasható cikkében rámutatott: az atomfegyverek jól jönnének arra, hogy háború esetén meggátolják Irakot tömegpusztító fegyverek bevetésében, netán szétzúzzák Szaddám Huszein föld alatti parancsnoki központjait, amelyeket másképpen nem lehet megsemmisíteni.

A B61 taktikai nukleáris bomba

A B61 jelzésű taktikai atombombának több változata is rendszerben áll az Egyesült Államok légierejénél. Tömege alig több, mint 300 kilogramm, így a B-52-es, B-1-es, B-2B, F-15E, F-16-os, F/A-18-as, A-6-os, AV-8A és a NATO Tornado vadászbombázói is hordozhatják. Az 1967-ben rendszeresített bomba legújabb változata az 1997-től rendelkezésre álló B61-11, amely elsősorban bunkerrombolásra szolgál: akár több száz méterrel a föld alatt lévő létesítményeket is képes megsemmisíteni. A B61 bombának nagyobb hatóerejű, hadászati változata is létezik.

Arkin jelezte: már a Donald Rumsfeld védelmi miniszter által 2001 decemberében aláírt titkos dokumentum megnyitotta az utat atomfegyverek bevetéséhez olyan (iraki, illetve észak-koreai, iráni, líbiai és szíriai) célpontok ellen, amelyek képesek ellenállni a hagyományos támadásoknak. George Bush kormánya jócskán leszállította a nukleáris küszöböt azzal, hogy aktívan tanulmányozni kezdte az atomfegyverek megelőző célzatú használatát - vélte a szakértő az AFP szerint.

Az amerikai lap a maga részéről csekély valószínűséget tulajdonított ugyan az atomfegyver alkalmazásának, de megjegyezte: a puszta tény, hogy szerepel az alternatívák között, erősítheti Franciaország, Németország és a közel-keleti országok ellenállását az iraki háborúval szemben.